ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ": ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

Μετά από κυοφορία μηνών, ανακοινώθηκε το χωροταξικό των νέων Δήμων. Όσον αφορά την Βόρεια Αττική έχουμε:
ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΙΩΝ, με έδρα τον ΩΡΩΠΟ, αποτελούμενος από τους Δήμους Ωρωπού, Αυλώνας, Καλάμου και τις Κοινότητες Μαλακάσας, Σικάμινου, Μαρκόπουλου, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου και Αφιδνών.
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, με έδρα τον ΜΑΡΑΘΩΝΑ, αποτελούμενος από τους Δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης και από τις Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού.
Αναλυτικά σχόλια θα υπάρξουν με νεότερη ανάρτηση, αλλά ως αρχικό σχόλιο θα λέγαμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον Βαρνάβα η ενσωμάτωσή του στον νέο Δήμο Μαραθώνα. 
Ακόμη η δημιουργία ενός τεράστιου, σε έκταση, Δήμου στην Βόρεια πλευρά θα καταστήσει πολύ δύσκολη την οργάνωση και ανάπτυξή του

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

ΚΟΙΝ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 19.4.2010

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Βαρνάβα στην συνεδρίασή του της 19 Απριλίου 2010 πήρε δύο σημαντικές αποφάσεις, μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Κόλλια Γιώργου, για το Σχέδιο "Καλλικράτης" και το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου.
Παραθέτουμε τις δύο αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε να διαβιβασθούν από την Κοινότητα στους αρμοδίους.

ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βαρνάβα, συζήτησε κατά την συνεδρίασή του της 19 Απριλίου 2010 το προσχέδιο Νόμου για την Διοικητική Μεταρρύθμιση "Καλλικράτης", μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου ης Κοινότητας και Κοινοτικού Συμβούλου Κόλλια Γιώργου και εκφράζει ομόφωνα την πλήρη διαφωνία του με ορισμένα άρθρα και συγκεκριμένα:
Στο άρθρο 16 του προσχεδίου αναφέρεται:
"Αναστέλλεται οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των δημάρχων κατά την διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων"
Διαφωνούμε ριζικά και ζητούμε να επαλειφθεί πλήρως. Θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί δικαίωση των πάσης φύσεως "σιτιζομένων από το πρυτανείο" ή με απλά λόγια των κομματικών παρατρεχάμενων και διοριζομένων σε κρατική (ή κρατικές) θέσεις, αλλά μηδέποτε εργασθέντων, των συνταξιούχων, των ισοβίων δημάρχων και των ανεπάγγελτων.
Στο άρθρο 59 του προσχεδίου αναφέρεται:
«Τον Δήμαρχο επικουρούν οι Αντιδήμαρχοι. Αντιδήμαρχοι είναι οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ορίζει ο Δήμαρχος….»
Διαφωνούμε με την διάταξη αφού επαναφέρει την «αρχή του ενός ανδρός», ενώ μέχρι σήμερα ακόμη και οι αντιπρόεδροι των Κοινοτήτων εκλέγονταν από το αντίστοιχο Συμβούλιο. Η διάταξη αυτή είναι αντιδημοκρατική και πρέπει να αποσυρθεί.
Στο άρθρο 211 του προσχεδίου αναφέρεται:
«Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Α. & Η.Δ. συνιστάται ειδικός διαβαθμιδικός σύνδεσμος, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την Αθήνα, στον οποίο μετέχουν η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής και υποχρεωτικά όλοι οι Δήμοι της Αττικής. Σκοπός του είναι προσωρινή αποθήκευση, η επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, η λειτουργία των σχετικών εγκαταστάσεων…..»
Διαφωνούμε γιατί συνεχίζει να προωθείται ένα παρωχημένο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με μεγάλες μονάδες εκτός του αστικού ιστού.  Η σύγχρονη αντίληψη για την διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλει την δημοτική διαχείριση, ή την διαδημοτική συνεργασία. Η διάταξη αυτή στην ουσία καταργεί την αυτοτέλεια του κάθε δήμου και είναι αντιδημοκρατική.
Στο παρόν ψήφισμα επισημάναμε μόνο τα σημεία στα οποία υπάρχει πλήρης και απόλυτη διαφωνία.
Ενστάσεις υπάρχουν και σε κάποια άλλα άρθρα, για τα οποία οι παρατηρήσεις μας θα γίνουν κατά την διαδικασία διαβούλευσης.
Μετά τα παραπάνω το Κοινοτικό Συμβούλιο Βαρνάβα ζητά από τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να αποσύρει τις προτεινόμενες διατάξεις και καλεί τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.) να πάρουν θέση.


ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥΤο Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βαρνάβα, συζήτησε κατά την συνεδρίασή του της 19 Απριλίου 2010 τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου ης Κοινότητας και Κοινοτικού Συμβούλου Κόλλια Γιώργου και εκφράζει ομόφωνα την διαμαρτυρία του για την υποβαθμισμένη παροχή περίθαλψης και συγκεκριμένα:
Όπως και στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, με την σημερινή του στελέχωση και υποδομή δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για πρωτοβάθμια περίθαλψη και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Η αναλογία γιατρού παθολόγου ή γενικού γιατρού του  Κ.Υ. Καπανδριτίου ανά κάτοικο κατά την ίδρυσή του ήταν 1 γιατρός ανά 1.265 κατοίκους (16.450 / 13). Η σημερινή αναλογία γιατρού παθολόγου ή γενικού γιατρού του  Κ.Υ. Καπανδριτίου ανά κάτοικο θα ήταν 1 γιατρός ανά 2.705 κατοίκους (35.170 / 13), αν ήταν καλυμμένες όλες οι οργανικές θέσεις. Στην πραγματικότητα με 9 υπηρετούντες γιατρούς η αναλογία είναι 1 γιατρός ανά 3.908 κατοίκους (35.170 / 9).
Δηλαδή, μόνο με βάση την αναλογία του έτους ίδρυσής του θα έπρεπε το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου να έχει σήμερα 28 (!) παθολόγους ή γενικούς γιατρούς. Κι όμως δεν είναι καλυμμένες ΟΥΤΕ ΟΙ ΛΕΙΨΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 1985.
Πέρα όμως από αυτό το γεγονός δεν πρέπει να υποτιμάμε και την ανάγκη ύπαρξης και άλλων ειδικοτήτων που σήμερα απουσιάζουν εντελώς από το Κέντρο Υγείας, είναι όμως απαραίτητες για την πρωτοβάθμια ιατρική εξυπηρέτηση. Και συγκεκριμένα: ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ,ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ.
Τέλος σημαντικό πρόβλημα είναι η άρνηση του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου να εξυπηρετεί ασφαλισμένου του Ι.Κ.Α. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι:
·       Τα Ιατρεία του Ι.Κ.Α. βρίσκονται στον Αγ. Στέφανο Αττικής, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων
·       Δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία από Βαρνάβα για Αγ. Στέφανο.
·       Ο ένας και μοναδικός γιατρός του Ι.Κ.Α. με έδρα το γειτονικό Καπανδρίτι εξυπηρετεί από 8.00΄ π.μ. μέχρι 1.30 μ.μ. χρόνος που δεν επαρκεί για τον τεράστιο αριθμό των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. των Κοινοτήτων Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου,
είναι προφανές ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. του Βαρνάβα είναι ανύπαρκτη.
Σήμερα, με βάση τα δεδομένα της πληθυσμιακής αύξησης, αλλά και την δυναμική της περιοχής είναι απαραίτητο το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
            Με βάση αυτήν την λειτουργία και στο πλαίσιο του Ιατρείου Επειγόντων Περιστατικών, θα πρέπει να εδρεύει σε μόνιμη βάση στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ – ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ, λόγω των μεγάλων αποστάσεων των οικισμών που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας.
Το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου θα πρέπει να εξυπηρετεί και τους ασφαλισμένου του Ι.Κ.Α.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Απαιτεί
Ø  Την μετατροπή του σε ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, λόγω της πληθυσμιακής εξέλιξης της περιοχής ευθύνης του και της μεγάλης απόστασης από τα Νοσοκομεία του κέντρου. Άμεσα δε απαιτεί την αύξηση του αριθμού των ιατρών, σε τέτοιο βαθμό που να είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται βάρδιες άνω των δύο ιατρών.
Ø  Την στάθμευση στον χώρο του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου, επί μονίμου βάσεως, ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ - ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, λόγω της μεγάλης απόστασης των εξυπηρετούμενων Δήμων και Κοινοτήτων από αυτό.
Ø  Την εξυπηρέτηση και των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. από το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου.
Ø  Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Κοινότητας να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων των εξυπηρετούμενων  από το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να υπάρξει κοινή δράση για την υλοποίηση των πιο πάνω.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ


Πριν από 14 χρόνια... 25 Απριλίου 1994.... Μεγάλη Δευτέρα ήταν...ο Γιώργος Γεννηματάς ταξιδεύει στην αιωνιότητα σε ηλικία μόλις 55 χρόνων!
Ο Ελληνικός λαός, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, αποχαιρετούν τον μεγάλο πολιτικό άνδρα που κύριο χαρακτηριστικό του υπήρξε το ήθος και η ευπρέπεια του!
Η Ελλάδα αποχαιρετά τον άνθρωπο Γιώργο Γεννηματά που με περίσσεια δύναμη και θάρρος δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και προσπάθησε να το νικήσει...Με περίσσεια δύναμη και θάρρος προσπάθησε να νικήσει το θάνατο.
Ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ενώ νωρίτερα είχε αναπτύξει σημαντική αντιδικτατορική δράση.
Υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων του αείμνηστου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και διατέλεσε στα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και Εθνικής Οικονομίας και συνέδεσε το όνομα του με μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των Κυβερνήσεων του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε κομματικό επίπεδο αγωνιζόταν πάντα για τη διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και θεωρούταν ο αδιαφιλονίκητος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος.
Πολλές φορές είμαι σίγουρος ότι έχουμε όλοι αναρωτηθεί πως θα γραφόταν η ιστορία αν δεν κοβόταν το νήμα της ζωής του τόσο πρόωρα...

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ


Παρασκευή 23 Απριλίου : Η γιορτή του Άη Γιώργη (η γιορτή μου!). 
Ένα μικρό αφιέρωμα στον Άη Γιώργη, όχι με την στενή θρησκευτική έννοια, αλλά με τις ευρύτερες διαστάσεις που μπορεί να έχει η πίστη. Αρχικά ένα video για τον "Άη Γιώργη των Ελλήνων" έναν ναό που έκτισαν στην Ιταλία (Βενετία) οι πρόγονοί μας Αρβανίτες Έλληνες, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο την Ελληνική καταγωγή της Φυλής μας. Ακόμη ένα video με ένα τραγούδι της Μαριώς, στο οποίο ο ποιητής προσομοιάζει τον πατέρα με τον Άη Γιώργη. Το επόμενο video περιλαμβάνει ένα Κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι για τον Αη Γιώρκη, με την ερμηνεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.......................................................


ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (SAN GIORGIO DEI GRECI)

"ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ" Μαριώ

Τ΄ ΑΗ ΓΙΟΡΚΟΥ Αλκίνοος Ιωαννίδης

χρόνια μας πολλά Γιώργηδες και Γιωργίες!

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

ΔΗΜΟΙ - ΤΕΡΑΤΑ

Διαβάζω στα Πολιτικά Παρασκήνια της Ελευθεροτυπίας της 21/4/2010, με τίτλο "Δήμοι - τέρατα;" τα εξής:

Δήμους-τέρατα, που δεν ανταποκρίνονται σε καμιά αναπτυξιακή ανάγκη των νομών, σχεδιάζουν στα χαρτιά και εισηγούνται στο υπουργείο Εσωτερικών διάφοροι τοπικοί, δημοτικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες.
Διαγράφεται έτσι ο κίνδυνος να γίνει ένας «Καλλικράτης» κομμένος και ραμμένος στα μέτρα φιλόδοξων μικροδημάρχων, που θέλουν να γίνουν μεγαλοπαράγοντες, και βουλευτών, που θέλουν να δημιουργήσουν από τώρα ευνοϊκούς συσχετισμούς για τους ίδιους εν όψει των μονοεδρικών του νέου εκλογικού νόμου. Κι όσοι εισηγούνται όλα αυτά εκμεταλλεύονται την όποια επιρροή έχουν στο ΠΑΣΟΚ ή στα όργανα της Αυτοδιοίκησης ή στο Κοινοβούλιο. Πάνω απ' όλα, όμως, εκμεταλλεύονται τη βιασύνη του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση να ψηφίσει μέχρι το τέλος Μαΐου τον «Καλλικράτη», χωρίς επαρκή διαβούλευση, για να μη βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Που σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί ό,τι του εισηγούνται οι διάφοροι «ειδήμονες» συμφεροντολόγοι, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να έχει γνώση για τις ανάγκες κάθε νομού. Ειδικά, ο ρόλος των βουλευτών σε αυτή τη διαδικασία είναι μεγάλος, αφού μοιράζουν τους νέους δήμους, που θα αποτελέσουν επί της ουσίας και τη βάση μονοεδρικών περιφερειών, ανάλογα με το πού ο καθένας έχει τη μεγαλύτερη εκλογική του δύναμη. Αν αυτά είναι τα κριτήρια που θα επικρατήσουν, τότε ο «Καλλικράτης» δεν θα οδηγήσει σε ένα καλό κράτος, αλλά σε ένα κράτος-μόρφωμα.
ΣΧΟΛΙΟ:
Φαίνεται η άποψή μου ότι το κατασκεύασμα του "Καλλικράτη" είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων κάποιων άεργων, ισοβίων δημάρχων, δεν είναι μοναχική, αλλά και πολλοί άλλοι έχουν την ίδια αντίληψη.
Γίνεται πλέον περισσότερο από φανερό ότι οι νέοι δήμοι "κόβονται και ράβονται" στα μέτρα των παρατρεχάμενων, ανεπάγγελτων και των βουλευτών - τοπαρχών και δεν σχεδιάζονται σύμφωνα με τα κριτήρια που επιβάλλει μια σύγχρονη αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Άλλωστε ποτέ στην ιστορία μια, ενδεχόμενα, καλή ιδέα δεν υλοποιήθηκε σωστά, αν στην πορεία υπεισήλθαν ιδιοτελή κριτήρια. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι καλή και η ιδέα.
Αλλά είπαμε... "τα παράπονα στον δήμαρχο" 

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

ΕΛ.ΤΑ. (2): ΠΡΙΝ ΤΟ 1950!

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερόμουν στο πρόβλημα διανομής της αλληλογραφίας στον Βαρνάβα. Με τίτλο "ΕΛ.ΤΑ.: ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1950" θεωρούσα ότι με την διανομή της αλληλογραφίας στην αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. κι όχι στα σπίτια των κατοίκων υπήρχε σοβαρή οπισθοδρόμηση.
Τελικά σήμερα διαπιστώνω ότι καλά ήταν κι έτσι.
Αφού σήμερα, μετά την λήξη της σύμβασης του εποχικού ταχυδρόμου, στον Βαρνάβα δεν έρχεται καν η αλληλογραφία!
Ένα ολόκληρο χωριό σχεδόν τριών χιλιάδων κατοίκων θα παραμένει αποκομμένο, χωρίς δυνατότητα αλληλογραφίας. Κι ακόμη χειρότερα χωρίς την δυνατότητα να έρχονται οι λογαριασμοί των Οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.), χωρίς πληρωμή των συνταξιούχων του ΟΓΑ, χωρίς αποστολή των λογαριασμών των Τραπεζών.
Μάλιστα. Εν έτει 2010 ο Βαρνάβας δεν έχει αλληλογραφία!
Κύριε Υπουργέ των Επικοινωνιών, έχετε κάτι να πείτε;

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ;

Στο άρθρο 16 του προσχεδίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης "Καλλικράτης" διαβάζουμε:
"Αναστέλλεται οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των δημάρχων κατά την διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων"
Άλλο πάλι και τούτο!
Τελικά οι συντάκτες του "Καλλικράτη" έχουν βαλθεί να μας εμφανίζουν κάθε τόσο και μια δυσάρεστη έκπληξη.
Δηλαδή τι μας λένε οι φωστήρες;
Όποιος έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα (άρα, κατά τεκμήριο, είναι ικανός) δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του δημάρχου. Γιατί φυσικά όποιος έχει επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα δεν μπορεί "να την βάλει στο ψυγείο" για 4 χρόνια.
Αντίθετα όποιος απέτυχε να φτιάξει μια καριέρα ατομική, όποιος είναι ανεπάγγελτος (όπως οι γνωστοί "επαγγελματίες" της πολιτικής), όποιος είναι στην δύση της ζωής του και άρα συνταξιούχος, μπορεί κάλλιστα να διοικήσει τους "σύγχρονους" μεγάλους δήμους.
Αυτή η ρύθμιση αποτελεί δικαίωση των πάσης φύσεως "σιτιζομένων από το πρυτανείο" ή με απλά λόγια των κομματικών παρατρεχάμενων και διοριζομένων σε κρατική (ή κρατικές) θέσεις, αλλά μηδέποτε εργασθέντων, αφού με πιο σαφή τρόπο δεν θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί και να περιγραφεί η "φυλή" τους..
Όσοι έχουμε υπηρετήσει επί χρόνια την Αυτοδιοίκηση αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά το "μήνυμα" που απευθύνει αυτή η διάταξη.
"Παράτα την δουλειά σου και θα ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου με αυτά που - με διάφορους τρόπους -θα κερδίζεις από τον Δήμο".
Είναι βέβαιο ότι ένας σοβαρός δήμαρχος θα περιόριζε ή θα ανέστειλε την επαγγελματική του δραστηριότητα και από μόνος του, αν έκρινε ότι ήταν δυσχερής η παράλληλη άσκησή της με την διοίκηση του Δήμου. Όμως αυτή νομοθετική πρόβλεψη του αποκλείει - στην ουσία- το δικαίωμα επιλογής και άρα οδηγεί τους ικανούς σε αποχή από την διαδικασία εκλογής δημάρχων.
Αυτός είναι ο στόχος;
Θα φτιάξουμε τους νέους δήμους με ανθρώπους που δεν πέτυχαν τίποτα στην ζωή τους; Με τους ανίκανους, τους κομματικούς εγκάθετους, τα λαμόγια και τους παππούδες (ή γιαγιάδες);
Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να αποσυρθεί αυτή η κατάπτυστη διάταξη.
Διαφορετικά... να χαιρόμαστε την "επαναστατική μεταρρύθμιση" και... τα παράπονά μας στον δήμαρχο, που έτσι κι αλλιώς θα είναι άεργος και θα έχει απεριόριστο χρόνο να μας ακούσει.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

ΕΛ.ΤΑ. ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1950

Το καλοκαίρι του 2009 τα ΕΛ.ΤΑ. έκριναν ότι στο Βαρνάβα Αττικής δεν πρέπει να γίνεται διανομή της αλληλογραφίας στα σπίτια, αλλά στην Πλατεία του χωριού (!)
Η δικαιολογία; "Δεν υπάρχουν οδοί και αριθμοί στο χωριό". 
Η απάντηση στις διαμαρτυρίες; "Από το 2004 το είχαμε αναφέρει στην Κοινότητά σας".
Μάλιστα.
Από το 2004 (!) ζήτησαν τα ΕΛ.ΤΑ. να μπουν οδοί και αριθμοί στο χωριό, αλλά, παρ΄ όλα αυτά, ίσως δείχνοντας "μεγαλοθυμία", μέχρι το 2009, μας έκαναν την χάρη και μοίραζαν την αλληλογραφία, χωρίς να υπάρχουν οδοί και αριθμοί.
Η αλήθεια είναι ότι το 2004 τοποθετήθηκαν, από την Κοινότητα Βαρνάβα,πινακίδες με τις οδούς του χωριού, όχι όμως με τους αριθμούς. παράλληλα τότε τοποθετήθηκαν και θυρίδες για την εξυπηρέτηση των εκτός οικισμού (εκτός ταχυδρομικής περιοχής) κατοίκων.
Εδώ και 2 μήνες η Κοινότητα τοποθέτησε πινακίδες και με τις οδούς και με τους αριθμούς του χωριού.
Όπως θα περίμενε κανείς η διανομή έπρεπε να γίνεται κανονικά στα σπίτια των πολιτών.
Αμ δε!
Η διανομή συνεχίζει να γίνεται στα πρότυπα της δεκαετίας του 1950, όταν ο ταχυδρόμος μοίραζε τα γράμματα στην πλατεία του χωριού (και τα διάβαζε σ΄ αυτούς που δεν ήξεραν γράμματα). Ακόμη και τότε, όμως, στις πόλεις μοίραζαν στα σπίτια την αλληλογραφία!
Βέβαια σήμερα έχουμε εκσυγχρονιστεί. Τα γράμματα μοιράζονται στο ΚΑΠΗ κι όχι στην Πλατεία και δεν τα διαβάζει ο ταχυδρόμος γιατί, λίγο - πολύ, όλοι ξέρουν γράμματα.
Το πρόβλημα, όμως, της μη διανομής της αλληλογραφίας, είναι σοβαρό και έχει πολλές παραμέτρους.
- Οι εργαζόμενοι, για να πάρουν την αλληλογραφία τους, πρέπει να χάνουν μεροκάματα, για να βρίσκονται τις πρωινές ώρες στο ΚΑΠΗ, χωρίς να ξέρουν, όπως είναι φυσικό)  πότε θα έχουν αλληλογραφία.
- Οι ηλικιωμένοι - ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι ΟΓΑ - πρέπει να μετακινούνται κάθε εβδομάδα, για να πάρουν την σύνταξή τους, ή να εξυπηρετήσουν τα παιδιά τους.
- Αλληλογραφία χάνεται, γιατί μέσα στην "βαβούρα" των πολλών συγκεντρωμένων πολιτών, γίνονται σοβαρά λάθη στην διανομή.
- Τέλος υπάρχει ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, γιατί όταν μέσα σε μια μικρή, κλειστή κοινωνία, μοιράζονται δημόσια φάκελοι από Τράπεζες, στην ουσία κοινοποιείται, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι "ο τάδε χρωστά στις Τράπεζες".
Είναι ντροπή να συμβαίνουν τέτοιες τριτοκοσμικές καταστάσεις σε μία Χώρα της Ευρωζώνης εν έτει 2010. 
Είναι ντροπή να γυρίζουμε στην δεκαετία του 1950.
Υπάρχει κανένας αρμόδιος να ντραπεί;
Υπάρχει κανένας αρμόδιος να ενδιαφερθεί;

Υ.Γ. 
Με ποια κριτήρια καθορίζουν τα ΕΛ.ΤΑ. την "ταχυδρομική περιοχή"; 
Γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; 
Ποιοί δικαιούνται αλληλογραφίας και ποιοι όχι;

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Ευχόμαστε σε όλους 
Καλό Πάσχα 
και 
Καλή Ανάσταση 
(με όποια έννοια την βλέπει κανείς).
(και μια κάρτα από..... το παρελθόν)

ΟΧΙ ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"!

Η ψηφοφορία που πραγματοποίησε τούτο το blog για τον "Καλλικράτη", το σχέδιο  αναγκαστικών συνενώσεων των Δήμων και Κοινοτήτων έκλεισε.
Ψήφισαν 25 πολίτες και τα αποτελέσματα:
ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ;
ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΡ:   9 ΨΗΦΟΙ (36%)
ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ:    16 ΨΗΦΟΙ (64%)

Έστω και αν δεν πρόκειται για επιστημονική δημοσκόπηση, έστω κι αν το δείγμα είναι μικρό, είναι πάντως ενδεικτικό της αρνητικής θέσης των πολιτών για τις αναγκαστικές συνενώσεις.

ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ


Στο Μαξίμου «ξεψαχνίζουν» τη σύμβαση της Αττικής Οδού 

Ο φάκελος "Αττική Οδός", αυτός που περιέχει τους όρους της σύμβασης του χρυσοφόρου, για τους κατασκευαστές, project που έχει υπογραφεί προ πολλών ετών μεταξύ κράτους και κοινοπραξίας, ο φάκελος που συνδέεται με τον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο και τα επίσης υπερβολικά αυξημένα έσοδα από τη διαχείριση του οδικού άξονα, αποτελεί βασικότατο θέμα διερεύνησης από το Μέγαρο Μαξίμου.... (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ)
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")