ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ

  • γράφει και συμβάλλει ο Γιώργος Π. Κόλλιας, ενεργός πολίτης Βαρνάβα
ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ
ΠΕΜΠΤΗ 13-11-2014
Υποδεχτήκαμε με ενδιαφέρον και θετικά σχόλια την ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα, για το ξεκίνημα της Ανακύκλωσης στον Βαρνάβα.
Είχαμε τις επιφυλάξεις μας, σχετικά με το αν ήταν καλά προετοιμασμένη η δράση αυτή και δεν θα κινδύνευε να απαξιωθεί, λόγω προβλημάτων. Το παρελθόν μας είχε δείξει ότι αν δεν γίνει σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και σωστή αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας του –θετικού έτσι κι αλλιώς- εγχειρήματος.
Δυστυχώς οι φόβοι μας άρχισαν να επιβεβαιώνονται, αν και υπάρχει ακόμη χρόνος να προλάβουμε την κατάρρευση της προσπάθειας.
Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια στο Σχολείο, στην Εκκλησία, στα καταστήματα και στα σπίτια του χωριού. Μια καμπάνια που με λίγα λόγια να δίνει στον πολίτη να καταλάβει την αναγκαιότητα, να συνειδητοποιήσει το όφελος, να εμπεδώσει τον τρόπο και – τελικά – να είναι συμμέτοχος στην διαδικασία της Ανακύκλωσης.
Απ΄ την άλλη οι Κάδοι Ανακύκλωσης παραμένουν γεμάτοι για μέρες, με αποτέλεσμα αφ΄ ενός μεν το άσχημο θέαμα και μάλιστα σε κεντρικότατα σημεία του χωριού, αφ΄ ετέρου δε την αίσθηση ότι δεν προχωρά η ανακύκλωση. Η κάθε Τετάρτη αποκομιδή δεν επαρκεί, αλλά τελευταία δεν γίνεται ούτε κι αυτή. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο στόχος.
Αλλά γιατί ανησυχούμε;
Μια ανάλογη προσπάθεια έγινε και στο παρελθόν, αλλά παρ΄ ότι ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις, στην πορεία εκφυλίστηκε και όχι μόνο σταμάτησε η Ανακύκλωση, αλλά οι μπλε κάδοι, στην συνείδηση του πολίτη του Βαρνάβα, θεωρούνται πλέον απλά συμπλήρωμα των πράσινων, με ότι σημαίνει αυτό. Ευτελίστηκε δηλαδή η έννοια της Ανακύκλωσης και πλέον απαιτείται πολύ προσπάθεια για να πεισθούν και πάλι οι κάτοικοι ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν και να στηρίξουν την θετική κίνηση της Δημοτικής μας Κοινότητας.
Τότε οι προϋποθέσεις ήσαν πολύ καλές, αλλά δεν πίστεψε στην Ανακύκλωση η τότε Κοινοτική Αρχή, σήμερα η Τοπική Αρχή δείχνει να πιστεύει, αλλά φοβάμαι ότι δεν οργανώθηκε καλά και γι΄ αυτό άρχισε να κάνει «κοιλιά».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜ.
ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ 2008
Τότε δημιουργήθηκε μια ομάδα προώθησης της Ανακύκλωσης αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Κοινοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης και Ενεργούς Πολίτες. Οργανώθηκαν ημερίδες, έγιναν παρεμβάσεις στο Δημ. Σχολείο, κυκλοφόρησαν και μοιράστηκαν σε όλο το χωριό φυλλάδια.
Σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά, απλά η όλη κίνηση βασίζεται, από ότι καταλαβαίνω, στο πάθος και την θέληση της Πρόεδρου της Δημοτικής μας Κοινότητας. Όσο, όμως, αξιέπαινη κι αν είναι δεν φτάνει. Πρέπει η ιδέα της Ανακύκλωσης να γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας, εγχείρημα, όντως, πολύ δύσκολο, αλλά απόλυτα απαραίτητο, αν θέλουμε να πιάσουμε τον στόχο μας.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜ.
ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ. 2008

Και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να οργανωθεί ένα Τοπικό Σχέδιο Δράσης και Προώθησης της Ανακύκλωσης. Ένα Σχέδιο που θα περιλαμβάνει – όχι περιοριστικά- τις παρακάτω δράσεις:
Δημιουργία Ομάδας Προώθησης της Ανακύκλωσης, αποτελούμενη από Τοπικούς Συμβούλους και Ενεργούς Πολίτες.
Διαμόρφωση Ενημερωτικού Εντύπου και διανομή του με την μέθοδο «σπίτι – σπίτι», σε κάθε σπίτι του Βαρνάβα, εντός και εκτός οικισμού.
Πραγματοποίηση Ενημερωτικών Ημερίδων για την Ανακύκλωση, ανά ομάδες πληθυσμού (Δημοτικό Σχολείο, Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ΚΑΠΗ,  κ.λ.π.)
Τοποθέτηση περισσότερων  κάδων Ανακύκλωσης στις γειτονιές του Βαρνάβα (εντός και εκτός οικισμού).
Αποκομιδή των Κάδων Ανακύκλωσης με απορριμματοφόρο που θα φέρει ειδική σήμανση, σε τακτικότερη βάση και ανάλογα με την πληρότητά τους.
Επειδή το να πετύχει η Ανακύκλωση, πέρα από τα προφανή οφέλη (περιβαλλοντικά, οικονομικά κ.λ.π.) για την τοπική κοινωνία, αποτελεί και αναγκαιότητα, σε σχέση με το καταστροφικό έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, οφείλουμε όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να συμβάλλουμε στην επιτυχία.
Με σχέδιο, λοιπόν, με θέληση, με άνοιγμα στην κοινωνία, με ενημέρωση και με πολύ διάλογο, είναι βέβαιο πως θα πετύχουμε.

Πάμε λοιπόν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")