Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το οξυγόνο στη θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού έχει μειωθεί δραματικά και σήμερα οι ανοξικές μάζες ξεκινούν από τα 22 μέτρα.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παύλος Χαραλάμπους, σε αντίστοιχες μετρήσεις που είχαν γίνει το 1986 τα ποσοστά ήταν τρεις φορές χαμηλότερα. "Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική" συνεχίζει ο κ. Χαραλάμπους, καλώντας κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τους παράκτιους αλιείς -οι οποίοι βλέπουν τα ψάρια του Αμβρακικού να μειώνονται μέρα με την ημέρα-, αλλά και τους ιχθυοκαλλιεργητές που αργά ή γρήγορα θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με ένα νέο μαζικό θάνατο ψαριών -όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα στο Μενίδι.
Η ρύπανση είναι ο παράγοντας εκείνος που έχει συμβάλει στη μείωση του οξυγόνου σχεδόν σε ολόκληρο τον Αμβρακικό -ακόμη και στο στόμιό του.
Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για τους ψαράδες. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού κυμάνθηκε από 27 έως 30 βαθμούς -από τις πιο υψηλές των τελευταίων ετών- κι αυτό δημιούργησε πρόβλημα στον ιχθυοπληθυσμό. Η ζέστη, εξάλλου, στάθηκε αφορμή να εμφανιστούν μεγάλες μέδουσες στον Αμβρακικό οι οποίες κατέστρεψαν τα δίχτυα των ψαράδων, ενώ το φαινόμενο υφίσταται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παράκτιοι αλιείς να μη βγαίνουν καν για ψάρεμα. "Υποβάλαμε αίτημα για αποζημιώσεις, ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι δύσκολο να γίνει για τη φετινή χρονιά" καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, ζητώντας να παρθούν μέτρα πριν η οικονομική εξαθλίωση οδηγήσει τους ψαράδες του Αμβρακικού σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Πηγή: www.ethnos.gr
1 σχόλιο:
Αγαπητέ Κύριε
διαβάζω το μπλοκ σας με ενδιαφέρον, αλλά σαν πρώην δήμαρχος του Βαρνάβα που ήσασταν θα έπρεπε να ασχολείστε πιο συχνά με τα πολλά προβλήματα του τόπου σας, παρά με το Αμβρακικό κλπ (χωρίς να θέλω να τον υποβαθμίσω).
Πάντως τα άρθρα του μπλοκ σας δεν ανταποκρίνονται στα θέματα που αφορούν τον Βαρνάβα Αττικής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.
Μήπως θα έπρεπε να επανεξετάσετε την αρθρογραφία σας, με περισσότερη αντιπολίτευση ( εποικοδομητική) και προτάσεις στα προβλήματα, αν σας ενδιαφέρει ακόμα η πολιτική.
Εδώ ο κόσμος… και εσείς με τους Ινδιάνους.
Από ενδιαφέρον για την παράταξη.
Δεν χρειάζεται να δημοσιεύσετε τη παρατήρηση αυτή. Απλά λάβετέ την υπόψη σας.
Δημοσίευση σχολίου