ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΙ Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ;

Είναι απογοητευτικά τα στοιχεία που παρουσίασαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κουτσικόπουλος και Φερεντίνος αναφορικά με τη ρύπανση του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς φαίνεται ότι 80% του κόλπου αποτελεί "νεκρή θάλασσα" εξαιτίας της ρύπανσης. Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Σαλαώρας Άρτας και δημιούργησε έντονο προβληματισμό στους φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το οξυγόνο στη θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού έχει μειωθεί δραματικά και σήμερα οι ανοξικές μάζες ξεκινούν από τα 22 μέτρα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παύλος Χαραλάμπους, σε αντίστοιχες μετρήσεις που είχαν γίνει το 1986 τα ποσοστά ήταν τρεις φορές χαμηλότερα. "Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική" συνεχίζει ο κ. Χαραλάμπους, καλώντας κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τους παράκτιους αλιείς -οι οποίοι βλέπουν τα ψάρια του Αμβρακικού να μειώνονται μέρα με την ημέρα-, αλλά και τους ιχθυοκαλλιεργητές που αργά ή γρήγορα θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με ένα νέο μαζικό θάνατο ψαριών -όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα στο Μενίδι.

Η ρύπανση είναι ο παράγοντας εκείνος που έχει συμβάλει στη μείωση του οξυγόνου σχεδόν σε ολόκληρο τον Αμβρακικό -ακόμη και στο στόμιό του.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για τους ψαράδες. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού κυμάνθηκε από 27 έως 30 βαθμούς -από τις πιο υψηλές των τελευταίων ετών- κι αυτό δημιούργησε πρόβλημα στον ιχθυοπληθυσμό. Η ζέστη, εξάλλου, στάθηκε αφορμή να εμφανιστούν μεγάλες μέδουσες στον Αμβρακικό οι οποίες κατέστρεψαν τα δίχτυα των ψαράδων, ενώ το φαινόμενο υφίσταται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παράκτιοι αλιείς να μη βγαίνουν καν για ψάρεμα. "Υποβάλαμε αίτημα για αποζημιώσεις, ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι δύσκολο να γίνει για τη φετινή χρονιά" καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, ζητώντας να παρθούν μέτρα πριν η οικονομική εξαθλίωση οδηγήσει τους ψαράδες του Αμβρακικού σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")