ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου) στεγάζει μόνιμα την έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι». Μια έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης - δωρεά προς το Δήμο Μαραθώνα - που αποτελείται από κείμενα και φωτογραφίες, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η ιστορία των Ολυμπιακών  Μαραθωνίων. Στο πρώτο κτήριο του κέντρου στεγάζεται το κύριο κομμάτι της έκθεσης, ένα ιστορικό των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ενώ στο δεύτερο, μικρότερες θεματικές ενότητες που αναφέρονται στους Ολυμπιονίκες, τους Μαραθώνιους Πόλεων, τις γυναίκες στο Μαραθώνιο, τον εξοπλισμό του Μαραθωνοδρόμου .
Το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου από απλή φωτογραφική έκθεση έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό αθλητικό μουσείο, το σπίτι του  Μαραθωνίου Δρόμου όπου ήδη φιλοξενούνται οι συλλογές των μεγάλων μας αθλητών: Στέλιου Κυριακίδη, Χρήστου Βαρτζάκη, Μαρίας Πολύζου, Τάκη Σκουλή, Νίκου Πολιά, Σπύρου Ανδριόπουλου, Μιχάλη Κούση, Χρήστου Σωτηρόπουλου, Θανάση Ραγάζου και Παναγιώτας  Νικολακοπούλου- Λουβή.
Επίσης μετά την ευγενική προσφορά  της οικογένειας του βαλκανιονίκη –ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο όλο το αρχειακό υλικό που αφορά στην «δράση» της ζωής του και στην αθλητική του πορεία.
Επιπλέον στο Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου φυλάσσεται η Μαραθώνια φλόγα σ' έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η οποία άναψε για πρώτη φόρα στις 3 Νοεμβρίου 2007 στα πλαίσια τελετής η οποία έλαβε χώρα στον Τύμβο του Μαραθώνα.
Η φλόγα ταξίδεψε για πρώτη φορά στην πόλη Xiamen της Κίνας για την έναρξη του Μαραθωνίου Δρόμου της πόλης.
Το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΘΗΝΑ 2004 με την ευγενική χορηγία της ALPHA BANK.
Με την υπ' αριθμ. 339/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου από την 1η Μαρτίου 2008 παραχωρήθηκε η χρήση του στην Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Μαραθώνα με σκοπό να συμβάλλει στην ανάδειξη του σ' ένα σύγχρονο Μουσείο, το οποίο θ' αποτελέσει πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Διεύθυνση: Λεωφ.Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας 
Πληροφορίες: 22940 67617 & 22940 67630
Τιμή Εισιτηρίου 2,00 Ευρω, Παιδικό 1,00 Ευρώ, ΚΑΠΗ & Εκπαιδευτικοί Δωρεάν

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00-14.00 & 17.00-19.00
Τρίτη 09.00-14.00 / Σάββατο 10.00-14.00 & 17.00-19.00
Κυριακή 10.00-14.00





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ   ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ   ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
σας καλούμε στην διάλεξη που διοργανώνουμε, με θέμα:

Η ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Με ομιλήτρια την ομότιμη καθηγήτρια αρχαιολογίας
του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μαρία Παντελίδου - Γκόφα

Κυριακή 15 Μαΐου 2011, 10.30π.μ. στο Σινέ Αλίκη
[Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Ν.Μάκρης]

Πριν από 8000 χρόνια έρχονται οι πρώτοι άνθρωποι στη Νέα Μάκρη. Εδώ, στον ίδιο χώρο που ζούμε σήμερα, σχημάτισαν τον οικισμό τους και άρχισαν να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Τα ίχνη τους έμειναν μέσα στη γη και μπορούν σήμερα να μας αφηγηθούν τις ασχολίες, τις ικανότητες ,τις τεχνικές κατακτήσεις, τη σχέση τους με τη στεριά και τη θάλασσα και άλλες ενέργειες, που αποκαλύπτουν ανθρώπους επιτήδειους και πολυμήχανους στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής τους.


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ "ΓΙΟΚ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


  • Ρεπορτάζ Αγγελική Ραγκούση


Καταληκτική ημερομηνία η χθεσινή 28 Φλεβάρη για την ανάδειξη του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, αλλά στο Μαραθώνα οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες απέβησαν άκαρπες, αφού κανείς δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα 2/3 του σώματος, δηλ. 18 ψήφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το συναινετικό πνεύμα που προσπαθεί να περάσει ο Καλλικράτης, δύσκολα επιτυγχάνεται κυρίως λόγω μεθοδεύσεων των παρατάξεων. Αντί δηλαδή τα άτομα που αυτοπροτάθηκαν – στην ουσία προτάθηκαν – να είναι αυτοδύναμα και ικανά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του σώματος, είναι ετερόφωτα με αποτέλεσμα το δυσάρεστο αποτέλεσμα της μη συναίνεσης. Εξυπακούεται ότι τα άτομα που όντως δεν έχουν πίσω τους συμπαράσταση, χάνονται τελείως καθώς δεν μπορούν να πάρουν ούτε ψήφο.
Επιβεβαίωση όλων των προαναφερομένων η ψηφοφορία στο Μαραθώνα, όπου δεν επιτεύχθηκε η ανάδειξη του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Το πώς θα λυθεί το θέμα καθώς ο Καλλικράτης επιβάλλει την εν λόγω θέση, θα δοθεί απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών εν ευθέτω χρόνω, αφού δεν είχε προβλεφθεί αυτή η πιθανότητα. Κακώς βέβαια αν ληφθεί υπόψη το δημοτικό κατεστημένο, που θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει.
Έξι ήταν τα άτομα πήραν μέρος στην ψηφοφορία, ο επιχειρηματίας τ. νομαρχιακός σύμβουλος Στέλιος Τόλιας πήρε 12 ψήφους στην πρώτη και 13 στη δεύτερη ψηφοφορία, ο τ. κοινοτάρχης Βαρνάβα Γιώργος Κόλλιας 2 την πρώτη 1 τη δεύτερη, η δημοσιογράφος Βιργινία Λαπαρού-Μάρκου 7 την πρώτη 10 τη δεύτερη, η δικηγόρος Γλυκερία Φαρμάκη μία ψήφο την πρώτη μηδέν τη δεύτερη και οι επιχειρηματίες Γιώργος Προδρόμου και στις δύο ψηφοφορίες μηδέν ψήφους και Κωνσταντίνος Κουλούρης 3 την πρώτη δύο τη δεύτερη.
Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Νίκος Στεφανίδης απείχε των ψηφοφοριών, ενώ υπήρξε ένα λευκό στην πρώτη ψηφοφορία και κανένα τη δεύτερη. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο η απώλεια τουλάχιστον τριών συμβούλων της πλειοψηφίας που δεν πειθάρχησαν στην κοινή γραμμή, καθώς ο κ. Τόλιας που είχε εκτεθεί με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου, πήρε απ’ τους 16 συμβούλους της πλειοψηφίας, 12 με την πρώτη και 13 με την δεύτερη.
Το παιχνίδι που ατύπως προσπάθησε να περάσει η μείζων μειοψηφία, όπως διαχέεται ευρέως στην τοπική κοινωνία, με την πρόταση του κ. Κουλούρη, γαμπρού του επικεφαλής κ. Τζιλάβη και την κ. Λαπαρού-Μάρκου που τοποθετείται από συντοπίτες της στο περιβάλλον Τζιλάβη, δεν είχε το ποθητό αποτέλεσμα είτε γιατί δεν υπήρχε καλή συνεννόηση, τουλάχιστον στη δεύτερη ψηφοφορία, είτε γιατί η ίδια δεν μπόρεσε να πείσει ότι κατεβαίνει αυτοβούλως και να κερδίσει τη συναίνεση των συμβούλων που απαιτούνται. Κάτι που θεωρούμε ότι θα μπορούσε να έχει πετύχει, όπως και ο κ. Τόλιας αν φυσικά ήθελε κι ο ίδιος να το παλέψει.
Εν πάση περιπτώσει στην επιτροπή διαβούλευσης, πήραν μέρος 49 σύλλογοι της περιοχής και 16 πολίτες που υπέβαλλαν αίτηση. Πέρασαν όλοι καθώς το προεδρείο εξουσιοδοτήθηκε να περάσει και τους πολίτες, εξαντλώντας έτσι το επί πλέον περιθώριο του 1/3 που παρέχει ο Καλλικράτης. Πρόεδρος αυτής της επιτροπής δεν ανακοινώθηκε ακόμα.
 Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα
Μετά τη συγχώνευση των δύο δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Μάκρης και Μαραθώνα, δημιουργήθηκε η  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα, χάρη συντομίας Κ.Ε.ΔΗ.Μ. Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Ανέστης Πιοτόπουλος, αντιπρόεδρος ο Νίκος Τουρούκης και μέλη οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασιλική Αναστασίου και Κώστας Λάσκος της πλειοψηφίας, Γιάννης Μπούσουλας της μείζονος και οι δημότες Μαρία Γαβριηλίδου, Γιώργος Λέπουρης, Χρήστος Ζώτος, Παναγιώτης Καραγιάννης, Απόστολος Βοϊδέλης, Γιώργος Μπέλλος.
 Νομικό πρόσωπο Τετράπολις
Το νομικό πρόσωπο του δήμου πήρε το όνομα Τετράπολις, προερχόμενο απ’ τη συνένωση των τεσσάρων περιοχών. Πρόεδρος ανέλαβε ο Ιάκωβος Αρμάος, με αντιπρόεδρο τον Νίκο Χρυσίνα και μέλη τους δημοτικούς συμβούλους Πόπη Πατεράκη, Γιώργο Δρακούλη της πλειοψηφίας, Γιάννη Ζαγάρη, Νίκο Ιωνά της μειοψηφίας και τους δημότες Παναγιώτη Γιαννακούρο
 ΠΗΓΗ : EAST RUNNER
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ
5η /2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ
Α.Π:4257
Μαραθώνας 24/2/2011
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και των άρθρων 3 και 4 του κανονισμού εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στο Δημοτικό Κατάστημα σε  τακτική  συνεδρίαση, που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Κτίριο 1 εντός των εγκαταστάσεων της Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα, στις  28   Φεβρουαρίου   2011, ημέρα   Δευτέρα  και ώρα  18.00  μ.μ.,  με  θέματα  ημερήσιας διάταξης τα  εξής:
             
1) Περί επιλογής του  Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, σύμφωνα   με το  άρθρο  77 του  Ν. 3852/2010
2) Περί συγχώνευσης  νομικών προσώπων ...δημοσίου δικαίου και  σύσταση νέου ν.π.δ.δ. κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και μουσικής παιδείας
3)  Περί ορισμού  διοικητικού συμβουλίου του ν.π.δ.δ. β)  Περί εκλογής  προέδρου και αντιπροέδρου του  διοικητικού συμβουλίου κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης  και μουσικής παιδείας
4) Περί συγχώνευσης  σχολικών επιτροπών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σύσταση ενιαίας σχολικής  επιτροπής
5) Περί:  α) ορισμός διοικητικού συμβουλίου του ν.π.δ.δ. σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης β) εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ν.π.δ.δ. σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
6) Περί συγχώνευσης  σχολικών επιτροπών μονάδων  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σύσταση ενιαίας σχολικής επιτροπής
7) Περί:  α) ορισμός διοικητικού συμβουλίου του ν.π.δ.δ. σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης β) εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ν.π.δ.δ. σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
8) Περί  κατάργησης  νομικού  προσώπου  αθλητικός  οργανισμός Βαρνάβα
9) Περί κατάργηση νομικού  προσώπου  κέντρο νεότητας γραμμάτων και τεχνών κοινότητας Βαρνάβα
10) Περί κατάργησης νομικού  προσώπου  Αθλητικός Οργανισμός Κοινότητας  Γραμματικού.
11)  Περί  κατάργησης  νομικού  προσώπου  εθνικό στάδιο  Νέας  Μακρης
12)  Περί  κατάργησης  νομικού  προσώπου  αθλητικός οργανισμός νέας  Μάκρης
13)  Περί κατάργησης  νομικού  προσώπου  πολιτιστικός οργανισμός  Δήμου  Νέας Μάκρης
14)  Περί συγχώνευσης  των 2 κοινωφελών επιχειρήσεων  Νέας  Μάκρης και Μαραθώνα προς σύσταση νέας κοινωφελούς επιχείρησης δήμου Μαραθώνα.
15)  Περί: α) ορισμός διοικητικού συμβουλίου της κοινωφελούς επιχείρησης β) ορισμός προέδρου και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου.
16)  Περί  μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού που προκύπτει από τη συγχώνευση της κοινωφελούς επιχείρησης δήμου Μαραθώνα και της κοινωφελούς επιχείρησης νέας Μάκρης προς το νέο  ν.π.δ.δ. κοινωνικής προστασίας, αλληλέγγυας και μουσικής παιδείας
17) Περί τροποποίηση καταστατικού της «Κτηματικής Μαραθώνα Μονομετοχικής Ανώνυμης  Εταιρείας».
18)  Περί  αυτοδίκαιης  κατάργησης κοινοτικής επιχείρησης ανάπτυξης Βαρνάβα.
19)  Περί   οικονομικής  επιχορήγησης  σχολικής επιτροπής λυκείου νέας Μάκρης για συμμετοχή 6 μαθητών στο διεθνές συνέδριο μαθητικών μοντέλων  εργασιών  ΟΗΕ  που θα γίνει στην Βουδαπέστη  από 15 έως 19 Απριλίου 2011    
20)  Περί απόφασης  υποβολής πρότασης στο Πρόγραμμα Interreg IVC, 4η Πρόσκληση, Προτεραιότητα 2: Περιβάλλον και Πρόληψη Κινδύνων (Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπία) και επιλογή Τεχνικού Συμβούλου για υποβολή πρότασης.
21)  Απόφαση συμμετοχής του δήμου Μαραθώνα στο Πρόγραμμα Interreg IVC
22)  Περί παραχώρησης  χρήσης του λιμένα της Αγ. Μαρίνας μαζί με την χερσαία παράκτια ζώνη στο Δήμο Μαραθώνος.
23)  Περί μεταφοράς  μετρητή ΔΕΗ και πινάκων ηλεκτροδότησης του Α’ Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης.
24)  Περί χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Δημοτική οδοποιία 2010»
25)   Περί  λήψης  απόφασης σχετικά με την υπ’ αριθ. 15/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Μαραθώνα: «Περί εξώδικου προσδιορισμού οφειλής από μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα της ιδιοκτησίας με αριθ. Οικοπέδου 18, κ.α.κ 010218, Ο.Τ Γ250 της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας.».
26)  Περί  λήψης απόφασης  για τις συμβάσεις  των  υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίες λήγουν τις επόμενες ημέρες.
27)  Περί  καταβολής  επιδόματος Ν. 2738/99, άρθρο 13, σε υπαλλήλους του Δήμου Μαραθώνος, σύμφωνα με τις υπ’ αριθ 64/2010 και 183/2010, αποφάσεις Ειρηνοδικείου Μαραθώνα»
28)  Περί  έγκρισης αναπροσαρμογής τιμών Ζωνών και δημιουργίας νέων Κωδικών Ζωνών της Δημοτικής κοινότητας Μαραθώνα, Βαρνάβα και Γραμματικό.
29)  Περί  ορισμού  εκπροσώπου του δήμου  από τμήμα της πρόνοιας στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος  για το παιδί «Η  Παμμακάριστος».
30)  Περί λήψης απόφασης έγκρισης λύσης Μαραθωνίου Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ και μεταφοράς προσωπικού στον Δήμο μας με τη σύσταση τριών (3) προσωποπαγών θέσεων εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 111 παρ.2 του Ν.3852/2010.»
31)  Περί αποζημίωσης  επικειμένων στο Ο.Τ. 207 της 1ης  Πολεοδομικής Ενότητας της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος
32)  Περί  επιβολής  τέλους πρασίνου.
33)  Περί επιβολή ειδικού τέλους επί των οικοδομικών αδειών.
34) Περί άρσης  κυκλοφορίας οχημάτων και συγκρότηση επιτροπής για την ακαταλληλότητα αυτών.

Ο     ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στέργιος Τσίρκας

Γ. ΚΟΛΛΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΘΕΣΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Είναι γνωστό πλέον σε όσους δημότες του Δήμου Μαραθώνα παρακολουθούν τα Δημοτικά Συμβούλια ότι έθεσα υποψηφιότητα για την θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρισης. Γνωστό επίσης είναι ότι έλαβα 0 ψήφους.
Μετά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες έγινε αντιληπτό ότι οι δύο τουλάχιστον Παρατάξεις (αυτή της πλειοψηφίας και αυτή της μείζονος αντιπολίτευσης), με “σκληρή γραμμή” επεδίωξαν την εκλογή των “δικών τους” ανθρώπων.
Τις επόμενες ημέρες πολλές κουβέντες έγιναν (ιδιαίτερα στα blogs) σχετικά με την θέση, τα προσόντα των υποψηφίων, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Όπως πάντα τοποθετούμαι δημόσια, έτσι και σ΄ αυτήν την περίπτωση, θα πάρω μέρος στον δημόσιο διάλογο, θέτοντας στην κρίση των συμπολιτών μου τις απόψεις μου.
Δεν θα σταθώ σε κριτικές στο πρόσωπό μου, από εμπαθείς ανώνυμους “περιφερόμενους” στα blogs, γιατί έμαθα να συνομιλώ επώνυμα, με επώνυμους.
Θα σταθώ κυρίως στην ουσία του θεσμού, τα κριτήρια και τις διαδικασίες.
Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρισης, κατά την δική μου άποψη, δεν έχει τεχνοκρατικό χαρακτήρα, αλλά καθαρά πολιτικό, με την έννοια της αντιμετώπισης της χρόνιας παθογένειας του μηχανισμού της Αυτοδιοίκησης.
Δεν θα κριθεί ο Συμπαραστάτης από τις γνώσεις του και μόνο (οι οποίες βέβαια έχουν την αξία τους), αλλά από την ικανότητά του να δίνει λύσεις στα προβλήματα των δημοτών και των επιχειρήσεων που δεν αντιμετωπίζει δίκαια η Διοίκηση του Δήμου.
Και για να το πετύχει αυτό – κυρίως - πρέπει να διαθέτει την γνώση του μηχανισμού, την ικανότητα να εντοπίζει τις αδυναμίες του συστήματος και να εισηγείται τρόπου θεραπείας τους και να διαθέτει ανεξαρτησία απέναντι στις Δημοτικές Παρατάξεις (πλειοψηφία και μειοψηφία).
Αν δεν υπάρχουν αυτές οι ικανότητες κινδυνεύει να μεταβληθεί είτε σε “συμπαραστάτη” του Δημάρχου, είτε σε “αιχμή του δόρατος” της Αντιπολίτευσης, υπονομεύοντας την ουσία του θεσμού και οδηγώντας τον σε πλήρη απαξίωση στην συνείδηση των πολιτών.
Για να μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να εκλέξει τον πλέον κατάλληλο (αν θέλει) θα πρέπει να έχει πλήρη γνώση των στοιχείων που απαρτίζουν την προσωπικότητα του κάθε υποψήφιου. Συνεπώς η “διαδικασία” που ακολουθήθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αν μη τι άλλο, ήταν υποτιμητική και για τον θεσμό, αλλά και για τα πρόσωπα που έθεσαν την υποψηφιότητά τους στην κρίση του Συμβουλίου.
Έπρεπε (και πρέπει στην επόμενη συνεδρίαση) να διαβαστούν οι αιτήσεις των υποψηφίων, με ότι τις συνοδεύει, να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι όχι “διαφημίζοντας” τα προσόντα τους, αλλά πάνω στο πως σκοπεύουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και τέλος να τους γίνουν ερωτήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους σε σχέση με την λειτουργία του θεσμού. Γι΄ αυτό και επιβάλλεται να είναι παρόντες όσοι θέσουν υποψηφιότητα, γιατί ενδεχόμενη απουσία του θα ερμηνευθεί – και ορθά- ως υποτίμηση της διαδικασίας.
Μέσα από μαι τέτοια διαφανή διαδικασία και ορθή κρίση θα υπάρξει και οι πολίτες θα γνωρίζουν γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο και θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον θεσμό.
Θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα, ακριβώς για να σηματοδοτήσω το διαφορετικό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν έχω καμία τύχη.
Θέλω με την υποψηφιότητά μου να δώσω την δυνατότητα έκφρασης και στους συμπολίτες μου του “βόρειου” τμήματος του Δήμου, το οποίο, απ΄ ότι φαίνεται, θεωρείται από πολλούς ότι δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, άσχετα εάν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που προέρχονται από αυτά τα μέρη προτιμούν να ακολουθούν την “γραμμή του αρχηγού” τους. Γιατί πιστεύω ότι μόνο έτσι ο προερχόμενος από τον Βαρνάβα και το Γραμματικό δημότης θα αισθανθεί ότι συμμετέχει ισότιμα στον Δήμο και δεν “προσαρτήθηκε” βίαια.
Πολλές φορές δίνει κάποιος μια μάχη, έστω και χωρίς πιθανότητες νίκης, για να καταδείξει μια συγκεκριμένη στάση ζωής. Αυτό ακριβώς κάνω, στην συγκεκριμένη περίπτωση κι εγώ.


Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ (ΜΑΡΑΘΩΝΑ) 
Την Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα με πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Περί λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος,  για την καταδίκη χωροθέτησης Ο.Ε.Δ.Α, και την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α στο Γραμματικό και ανακοίνωση άμεσων ενεργειών και πρωτοβουλιών  του Δήμου για την διακοπή των εργασιών. (κατόπιν αιτήσεως 1/3 των μελών του Δ.Σ, άρθρο 67 του Ν. 3852/2010.)»
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γ. Κόλλιας, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητα Βαρνάβα διένειμε σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους παρευρισκόμενους κείμενο με την έκκληση για ενωτική αντιμετώπιση του θέματος.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δεληβοριάς μετά το τέλος της συνεδρίασης εξέδωσε ανακοίνωση με τις θέσεις του.
(Και τα δύο κείμενα είναι αναρτημένα στο τέλος της ανάρτησης, καθώς επίσης και η εισήγηση της Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού και Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο Μαραθώνα της κ. Λιούτα.)
Όσον αφορά την ίδια την συνεδρίαση, επρόκειτο για μια ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση με έντονες αντιπαραθέσεις, κάτι που δεν ταίριαζε στο σοβαρό θέμα που συζητιόταν και παρά τις σχετικές εκκλήσεις των ΙατρούΚούκη και Κόλλια οι οποίοι μίλησαν εισαγωγικά.
Δόθηκε η εντύπωση ότι περισσότερο ενδιέφερε η «δικαίωση» για το παρελθόν και η «επιβολή» των απόψεων κάθε Παράταξης, παρά η ουσία του ζητήματος.
Το χειρότερο ήταν ότι οι δεκάδες παρευρισκόμενοι πολίτες, δεν αντιλήφθηκαν τελικά ποια ακριβώς ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού επικρατούσε πανδαιμόνιο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, δεν έγινε προσπάθεια σύνθεσης των υποβληθεισών προτάσεων, κάποιες δεν μπήκαν καν σε ψηφοφορία και τελικά δεν ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. η ολοκληρωμένη απόφαση.
Παραθέτουμε τις συνοπτικές τοποθετήσεις του Δημάρχου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτών που έλαβαν τον λόγο, προκειμένου ο αναγνώστης να σχηματίσει την δικιά του εικόνα, για όσα συνέβησαν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα. Οι τοποθετήσεις αυτές προκύπτουν από τις σημειώσεις μας και δεν πρόκειται για «επί λέξει» ομιλίες, αλλά συνοπτική αναφορά στα λεχθέντα.

ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ (Γραμματέας Δημ. Σύμβουλίου Μαραθώνα)
 (εισήγηση)
Η διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μείζονα και δυσεπίλυτα προβλήματα στη χώρα μας.
Το κυρίαρχο καταναλωτικό μοντέλο έχει αυξήσει εντυπωσιακά τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια (5 εκατ. τόνους εκ των οποίων το 40% παράγεται στην Αττική).
ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΓΕΜΑΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ
Η Ανατολική Αττική υπολογίζεται ότι παράγει σήμερα 250 χιλ. τόνους.
Μέχρι τώρα κύριος αποδέκτης είναι ο ΧΥΤΑ της Δυτ. Αττικής (Ανω Λιόσια, Φυλή) που είναι ήδη στα όρια του κορεσμού.
Ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) που βασίζεται στη χρήση πολυάριθμων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ):
αποδεικνύεται ασύμβατος με τις οδηγίες της ΕΕ και την κοινωνία της ανακύκλωσης (μείωση παραγωγής με πρόληψη, διαλογή στην πηγή, επανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
Δημιουργεί τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα με τοξικές αέριες εκπομπές, υγρά και στερεά κατάλοιπα
Έχει υψηλό κόστος (τετραπλάσιο κόστος επένδυσης, διπλάσιο συνολικό κόστος λειτουργίας )από άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και αυταρχικές μεθόδους καταστολής τους (Λευκίμη, Ταγαράδες, Γραμματικό, Κερατέα κλπ)
Εχει οργανωθεί βάσει προτύπων που επιβλήθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα (εργολάβους, εταιρίες που πλασάρουν ξεπερασμένες και αποτυχημένες στην Ευρώπη μεθόδους,  τοπικές ενώσεις ΟΤΑ με αδιαφανή ρόλο κλπ) και όχι από επιστήμονες και αξιοποίηση της ανάλογης ευρωπαικής εμπειρίας.  
Υιοθετεί την μέθοδο της βιοξήρανσης, όπου το παραγόμενο προϊόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας.
Η επιλογή έγινε με προχειρότητα και όχι βάσει επιστημονικών κριτηρίων.
Οι τοπικοί άρχοντες της ευρύτερης περιοχής δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών.  Δεν αντέδρασαν ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τους κατοίκους, αλλά άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν πιστεύοντας ενδόμυχα στις πιθανές οικονομικές ωφέλειες του έργου στην τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς γι αυτούς τα πράγματα εξελίσσονται πολύ χειρότερα από ότι είχαν φανταστεί, αφού τα κόστη, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, θα αποδειχθούν δυσβάστακτα τόσο για το Δήμο όσο και για τους πολίτες.
Αν μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά αποτρέποντας την έναρξη των εργασιών και την πρόοδο του 30% του έργου, μπορούμε από δω και πέρα να το κάνουμε, αρκεί να πιστέψουμε ότι έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε  αν πάρουμε σήμερα τις αναγκαίες αποφάσεις:
1.    Ενημέρωση των κατοίκων και της κοινής γνώμης για τις αρνητικές
2.    συνέπειες του έργου.
3.    Διαδημοτική συνεργασία με Λαυρεωτική και άλλους Δήμους για συντονισμό δράσης.
4.   Συζήτηση από μηδενική βάση για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ στην κατεύθυνση των οδηγιών     της ΕΕ για την κοινωνία της ανακύκλωσης.
5.  Οργάνωση αντιδράσεων και προβολής της ορθής διαχείρισης (προσφυγές, κινητοποιήσεις , σύνδεση με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και κινήματα πολιτών). 

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ.
 ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΣΤ. ΙΑΤΡΟΥ
ΙΑΤΡΟΥ (πρώην Δήμαρχος Κερατέας)
Διαπιστώνω ότι όλοι στην αιθουσα έχετε την θέληση για αγώνα και δράση.
Και οι δύο περιοχές έχουμε πάρα πολλά επιχειρήματα.
Έχει μεγάλη σημασία στο ψήφισμά σας να περιλαμβάνεται και η στήριξη στην Κερατέα. Έχει μεγάλη σημασία για την ενότητα του αγώνα.
Στην Κερατέα έχει ξεφύγει η κατάσταση, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Πρέπει να πρυτανεύσει ο διάλογος.
Όπως και στο Γραμματικό έτσι και στην Κερατέα διώκονται αγωνιστές με προσχηματικές κατηγορίες.
Αυτόν τον καιρό επιβάλλεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (πρώτη αναθεώρηση 2006) και αποτελεί χρυσή ευκαιρία. Προτείνω στο ψήφισμά σας να υπάρχει η αναφορά ότι το πλαίσιο της αναθεώρησης να ιδωθεί από την αρχή το ζήτημα και να υπάρχει η απαίτηση για ύπαρξη κοινωνικής συναίνεσης.
Στις δύο περιοχές μας προβλέπεται η απόρριψη 440.000 τόνων, ποσότητα μικρή σε σχέση με την συνολική και είναι κρίμα, αφού η Φυλή αποδέχεται, για τους δικούς της λόγους τον ΧΥΤΑ εκεί.
Οι μελέτες από το 1996 μέχρι και την τελευταία το 2001 μιλάνε για σύμμεικτα απορρίμματα, ενώ η οδηγία της Ε.Ε. βάζει ζητήματα πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης, Ανακύκλωσης.
Οφείλουμε όλοι (Κράτος, Αυτοδιοίκηση) να πάρουμε μέτρα για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση Ανακύκλωση και μετά να ασχοληθούμε να βρούμε χώρους απόρριψης του υπολείμματος. Και σ΄ αυτό το θέμα η τεχνολογία και ή επιστήμη θα δώσουν την απάντηση.
Πάντως με την επιλεγείσα μέθοδο, σε πρώτη φάση, τα Δημοτικά Τέλη θα διπλασιασθούν (από 40-45 €/t σε 90 €/t).
Η μέθοδος αυτή παράγει προϊόν που δεν αξιοποιείται και ακόμη κι αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία την παραδίδει η Κυβέρνηση σε ιδιώτες για 25 χρόνια.

ΚΟΥΚΗΣ (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Γραμματικού)
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν θίγεται μόνο το Γραμματικό αλλά όλη η ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους πολίτες του νέου Δήμου.
Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη.
Έχοντας την εμπειρία λέω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παραταξιακών αντιπαραθέσεων. Μου είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι χρειάστηκε να γίνει αναφορά του αρθ. 67 για να γίνει το σημερινό συμβούλιο, έπρεπε να έρθει το θέμα από την πλειοψηφία, ενωτικά.
Έχω κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι με τον τρόπο διαχείρισής ικανοποιούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι οι ανάγκες των κατοίκων.
Συμφωνώ ότι την ευθύνη πρέπει να την έχουν οι εκλεγμένοι.
Πρέπει να υπάρξει κοινή δράση Γραμματικού-Κερατέας, με κοινή λογική, κοινή επικοινωνιακή βάση και μια κοινή πορεία διαμαρτυρίας.

ΚΟΛΛΙΑΣ (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Βαρνάβα)
Δεν θα αναπτύξω το ζήτημα του τρόπου διαχείρισης, το οποίο ανέλυσαν άριστα οι προηγούμενοι ομιλητές, αλλά θα μείνω στην σημερινή διαδικασία.
Όπως τόνισα και στο κείμενο που σας διένειμα,οφείλετε όλοι να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να αποφύγετε τις παραταξιακές συγκρούσεις, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους, αν έχουμε την ίδια αντίληψη.
Σε επίπεδο πολιτικής απόφασης, κακά τα ψέμματα, οι επιλογές είναι τρεις. Ή είμαστε αντίθετοι και αγωνιζόμαστε, με κάθε μέσο ενάντια στον ΧΥΤΑ, ή μοιρολατρικά αποδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της πορείας, ή είμαστε υπέρ του ΧΥΤΑ.
Οφείλει λοιπόν ξεκάθαρα κάθε μέλος του Συμβουλίου να τοποθετηθεί, χωρίς υπεκφυγές και να πάρει θέση.
Κι αν αποφασιστεί ότι είμαστε κατά του ΧΥΤΑ τότε θα βρούμε και τους τρόπους αντίδρασης.
Όσα χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα πάντα επέμενα στην ανάγκη ενωτικής δράσης, παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Το ίδιο λέω και απόψε.
Μόνο με την στενή συνεργασία και την κοινή δράση της Επιτροπής των Αιρετών και της Επιτροπής των πολιτών, μπορούμε να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης.
Κάνω έκκληση λοιπόν προς το Συμβούλιο να επιδιώξει την διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης και απόφασης την οποία θα στηρίξουμε στην συνέχεια όλοι.

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (μέλος της Σ.Ε. κατά των ΧΥΤΑ)
Η Επιτροπή έθεσε το ζήτημα να συζητηθεί διεξοδικά τον πρόβλημα, γιατί είναι βασικό για το μέλλον του τόπου.
(στην συνέχεια διαβάζει την θέση της Επιτροπής)
Τα βασικά σημεία της θέσης της Επιτροπής είναι:
Ο υπάρχων σχεδιασμός πάσχει από πλήθος αστοχιών,
Είναι παράνομος από την χωροθέτηση μέχρις την ολοκλήρωσή του.
Οι επιπτώσεις για το Γραμματικό, αλλά και για ολόκληρο τον Δήμο είναι τεράστιες.
Το Γραμματικό ακόμη και σήμερα είναι κατεχόμενη περιοχή.
Οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση να σταματήσει με κάθε νόμιμο τρόπο το έργο και παράλληλα να συμπαρασταθεί στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Κερατέας
Υπάρχει ανάγκη να αποφασισθεί η διαχείριση των απορριμμάτων μας με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ (μέλος της Σ.Ε. κατά των ΧΥΤΑ)
(Διαβάζει το σχέδιο απόφασης που προτείνει η Επιτροπή)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Έστω και τώρα δεν είναι αργά να συνταχθούν όλες οι δυνάμεις του Δήμου μας κατά του Ο.Ε.Δ.Α Μαραθώνα. Από τα 520 στρέμματα του δεσμευμένου για Ο.Ε.Δ.Α. χώρου, οι εργασίες εξελίσσονται σε περίπου 120 στρέμματα και η πρόοδος των εργασιών είναι στο 40% έναντι του στόχου που είχε θέσει μέχρι σήμερα η κατασκευάστρια εταιρεία.
Έστω και τώρα δεν είναι αργά να ενημερωθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα για την επερχόμενη καταστροφή. Δεν πρόκειται για ένα «καλό έργο», πρόκειται για μία χωματερή όπως αυτές στη Κατερίνη (πρόστιμο 91.00,00 €), Ζακύνθου (τα απορρίμματα καταλήγουν στο κόλπο Λαγανά), Μαυροράχης (μία ολόκληρη πλαγιά κατέρρευσε!!), Φυλής (χωρίς άδεια!!).
Έστω και τώρα δεν είναι αργά να αντιδράσουμε στα παρακάτω επίπεδα:
· Ενημερωτικό
· Επικοινωνιακό
· Πολιτικό
· Αγωνιστικό
· Νομικό - Τεχνικό
Για τα παραπάνω προτείνουμε αναλυτικά ενέργειες τις οποίες σαν Επιτροπή Αγώνα τις έχουμε αποφασίσει και σας καλούμε σε συμπαράταξη.

1. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους του Δήμου (αθλητικούς -πολιτιστικούς – αγροτικούς - συλλόγους γονέων και κηδεμόνων - εικαστικούς κ.λ.π.) σε κεντρική εκδήλωση – ενημέρωση και στη συνέχεια αντίστοιχη ενημέρωση από αυτούς των μελών τους.
Δημιουργία και διανομή εντύπου για τις καταστροφικές συνέπειες από ένα τέτοιο έργο και δημιουργία αντίστοιχης αφίσας και ανάρτησή της σε κάθε πρόσφορο χώρο με πρωτοβουλία των τοπικών συμβουλίων.
Πάλι με ευθύνη των τοπικών συμβουλίων δημιουργία και ανάρτηση αεροπανό με συνθήματα κατά του Ο.Ε.Δ.Α. Μαραθώνα σε όλη την επικράτεια του Δήμου από Ραφήνα έως Καπανδρίτι.
Να προκαλέσουμε συζητήσεις με κατοίκους – φορείς – δημοτικές παρατάξεις στους όμορους Δήμους με θέμα τις επιπτώσεις και σε αυτούς από τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στο Μαραθώνα.
Συνεχή παρουσία μας σε συζητήσεις – ανοιχτές συνελεύσεις για δημοσιοποίηση του θέματος.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ
ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Διανομή ενημερωτικού υλικού για το καταστροφικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων όπου δη.

2. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ανάδειξη και καταγγελία του αδιεξόδου στο οποίο μας οδηγεί ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ και παράλληλα καταγγελία των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Ανάδειξη και καταγγελία της διαπλοκής πολιτικού προσωπικού και εργολάβων στο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων από 42,00 € ανά τόνο που είναι σήμερα θα εκτιναχθεί στο ποσό των 200,00 € ανά τόνο εάν υλοποιηθεί ο υφιστάμενος σχεδιασμός, ποσό το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς οι πολίτες με υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών.
Καταγγελία της ακατανόητης εμμονής στη κατασκευή 115 Χ.Υ.Τ.Α. πανελλαδικά και της αδιανόητης και ακατανόητης εμμονής κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στο Μαραθώνα και τη Κερατέα.
Ανάδειξη της άλλη πρότασης για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων με την οποία συντάσσεται σύμπασα η επιστημονική κοινότητα πλην Υ.ΠΕ.Κ.Α και Περιφέρειας Αττικής.
Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου και της επαπειλούμενης αμαύρωσης της ιστορίας τους, που θα επιφέρει η υλοποιούμενη κατασκευή χωματερής στο Μαραθώνα. Με ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη του Ραμνούντος και του ειδικού βάρους που φέρει από μόνη της η ονομασία «ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ».
Ανοιχτή επιστολή για το θέμα αυτό προς το πνευματικό κόσμο της χώρας και καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Ε.Ε. κ.λ.π.).
Διοργάνωση διεθνούς ημερίδας στο Δήμο Μαραθώνα για τη διαχείριση απορριμμάτων και κλείσιμο της εκδήλωσης με διεξαγωγή διεθνούς Μαραθωνίου δρόμου.
Απαίτηση για εφαρμογή των εισηγήσεων της Α’ ΕΒΑ και Β’ ΕΠΚΑ για τα αρχαιολογικά ευρήματα και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση.

3. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Να τεθεί μετ’ επιτάσεως το θέμα σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ενεργοποίηση περιφερειακών συμβούλων, βουλευτών και ευρωβουλευτών προς αυτή τη κατεύθυνση.
Δημιουργία ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ του Δήμου Μαραθώνα με το Δήμο Λαυρεωτικής σύμφωνα με το άρθρο 101 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).

4. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ενδυνάμωση της συνεργασίας που ήδη έχει αναπτύξει η Επιτροπή Αγώνα με την Επιτροπή Αγώνα της Κερατέας.
Ενδυνάμωση της παρουσίας μας σε κοινές εκδηλώσεις με τα κινήματα κατά «ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ» και το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ».
Συμμετοχή του δημοτικού συμβουλίου και κάλεσμά του προς τους κατοίκους να δώσουμε όλοι το παρόν την 1η Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα στο ίδιο μπλοκ με τη Κερατέα και διάθεση όσων μεταφορικών μέσων διαθέτει ο Δήμος για μεταφορά των κατοίκων.
Κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους να συνεορτάσουμε στις 7 Μαρτίου την Καθαρά Δευτέρα στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού και δωρεάν διανομή από το Δήμο λαγάνας, ποτών και σαρακοστιανών.
Δυναμικό παρόν δημοτικού συμβουλίου και κατοίκων στις 9 Μαρτίου κατά τη συζήτηση των προσφυγών μας στο ΣτΕ.

5. ΝΟΜΙΚΟ – ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Στήριξη των νομικών ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί από την Κοινότητα Γραμματικού και εξ αντικειμένου είναι ευθύνη πλέον του νέου Δήμου Μαραθώνα να τις συνεχίσει.
Οικονομική στήριξη των νομικών ενεργειών της Επιτροπής Αγώνα (δύο προσφυγών κατά της Μ.Π.Ε., δύο προσφυγών για οδούς προσπέλασης, μία μήνυση, ασφαλιστικά μέτρα για μόλυνση Ευβοϊκού 23/3/2011).
Έκκληση στους δικηγόρους της περιοχής για να στελεχώσουν και ενισχύσουν σε νομικό επίπεδο Δήμο και Επιτροπή Αγώνα.
Οικονομική στήριξη των μελετών που έχει αναθέσει η Επιτροπή Αγώνα στους κ.κ. Ραψομανίκη και Κελεπερτζή, οι οποίες αναδεικνύουν σφάλματα, παραλείψεις και αστοχίες της Μ.Π.Ε.
Οικονομική στήριξη της Επιτροπής Αγώνα για τη γεώτρηση που έχει αναθέσει στην «ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ».
(Σημείωση: Το μέχρι σήμερα κόστος των παραπάνω ενεργειών υπερβαίνει το ποσό των 50.000,00 €. Όλο το κόστος βαρύνει την Επιτροπή και δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε 1 € ενίσχυση παρά τις αιτήσεις της προς την Κοινότητα Γραμματικού.)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω είναι ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΑ και καθ’ όλα ΝΟΜΙΜΑ! Δεν υπάρχει ούτε υποψία παραβατικότητας. Άρα λοιπόν δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μη συνταχθείτε ΑΜΕΣΑ μαζί μας στην υλοποίησή τους. Έχουμε να κάνουμε με ανάξιο αντίπαλο και μπορούμε να τον κερδίσουμε.
Απευθύνουμε έκκληση σε όσους και όσες προφανώς από κακή πληροφόρηση υπέθεταν και υποθέτουν ότι θα γίνει ένα «καλό έργο» να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να συνταχθούν μαζί μας. Θα είναι ευχής έργο να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αποτρέψουμε την καταστροφή αυτού του ευλογημένου από την ιστορία και φύση τόπου.

ΤΖΙΛΑΒΗΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους αγώνες ανθρώπων όπως ο Ιατρού, ο Κούκης και ο Κόλλιας.
Σημασία έχει ότι υπάρχει μέγα πρόβλημα.
Το ζήτημα είναι τι κάνουμε σήμερα.
Συμφωνώ με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν.

ΙΩΝΑΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα έχει αντίθετη άποψη.
Το θέμα έπρεπε να το φέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η μη συμμετοχή μας στην Επιτροπή των Αιρετών οφείλετε στην θέση μας ότι πρώτα έπρεπε να γίνει η αποψινή συζήτηση και μετά να συσταθεί το όργανο.
Πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι δε πρόκειται για ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, αλλά για ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
Προτείνω η πρωτοβουλία να έχει επικεφαλής τον ίδιο τον Δήμαρχο και εμείς οι υπόλοιποι να ακολουθούμε.
Να παρακολουθείται η εκτέλεση του έργου, γιατί πλέον των άλλων, γίνεται και κακή κατασκευή.
Συμφωνώντας με το κείμενο του Γ. Κόλλια, λέω κι εγώ ότι πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα.

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ  (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Άλλη μια φορά συζητάμε το ίδιο ζήτημα και εμείς την σημερινή συζήτησης δεν την βλέπουμε ξεκομμένη από αυτό που επί 17 χρόνια γίνεται.
Δεν θα σταθούμε κριτικά για τον τρόπο της συζήτησης.
Πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας σήμερα, για ένα έργο που το ΠΑΣΟΚ σχεδίασε και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ το υλοποιούν.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να είναι ενιαία και μόνο από αυτοδιοικητικούς φορείς και όχι από ιδιώτες.
Συμφωνούμε με την ομόφωνη θέση του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατ. Αττικής ότι η διαχείριση μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με άλλον νομό.
Διαφωνώ με την επίκληση της Ε.Ε. Η Ε.Ε. έχει θέση, αλλά αυτή κατευθύνεται στην καύση των απορριμμάτων.
Μη τρέφετε αυταπάτες ότι η Ε.Ε., η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. νοιάζονται για το περιβάλλον.
Σήμερα οι εργολάβοι προωθούν την καύση των απορριμμάτων και η απαράδεκτη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΕΣΔΚΝΑ στέλνει την διαχείριση σε ιδιώτες.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν το βλέπουμε το ζήτημα απλά ως «όχι ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα», αλλά «όχι σε διαχείριση από ιδιώτες».
Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα τα έργα, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής τώρα, να σταματήσουν οι διώξεις και όλη η διαχείριση να είναι 100% στους ΟΤΑ κι όχι στους ιδιώτες.
Να αναζητηθούν νέοι χώροι χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς με άρτιες μελέτες.
Διαφωνώ με την Επιτροπή που λέει με νόμιμο τρόπο. Για ποια νομιμότητα μιλάμε; Νομιμότητα είναι το δίκιο των κατοίκων.

ΜΥΛΩΝΑ  (Αντιδήμαρχος Μαραθώνα)
Ήταν προεκλογική δέσμευση της παράταξης μας ο αγώνας ενάντια στον ΧΥΤΑ.
Δεν χρειάζεται να είναι και τυπικά μέλος της Επιτροπής ο Δήμαρχος, από την ιδιότητά του είναι μπροστάρης.
Ψηφίζουμε Επιτροπή Αιρετών για να είναι παρούσα στις εξελίξεις. Στην Αντιπολίτευση προτάθηκε να συμμετάσχει κι αρνήθηκε, όμως πρέπει να είναι παρούσα.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ (Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Γραμματικού)
Η πρόταση της Επιτροπής Πολιτών είναι πλήρης και συγκροτημένη. Προτείνω να την αποδεχθούμε στο σύνολό της.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα πρέπει να καταλήξουμε σε απόφαση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα άλλου χαμένου χρόνου.

ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ (Αντιδήμαρχος Μαραθώνα)
Συμφωνούμε όλοι για την μη δημιουργία ΧΥΤΑ. στο Γραμματικό. Για να δυσφημιστούν οι αγώνες Γραμματικού – Κερατέας το εμφανίζουν ως δήθεν επιμερισμό του φορτίου των απορριμμάτων μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Αττικής.
Όπως υποβαθμίστηκε η Δυτική Αττική θα υποβαθμιστεί και η Ανατολική.
Πιστεύω ότι η Αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στην Επιτροπή για να μπορεί  να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. με την διαδικασία του 1/3, για να δείξει δήθεν μεγαλύτερη αγωνιστικότητα. Να επικαιροποιήσουμε την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. για να συμμετάσχει και η Αντιπολίτευση, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της.
Εννοείται ότι η Επιτροπή Αιρετών θα κινείται παράλληλα με την Επιτροπή Πολιτών και στο μέλλον ίσως γίνει ενιαία.

ΣΤΑΜΟΣ (Αντιδήμαρχος Μαραθώνα)
Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργεί ο ΧΥΤΑ. Απαιτείται ενιαίος κοινός αγώνας, χωρίς κόμματα και χρώματα.
Για να είναι αποτελεσματικός χρειάζεται νέα μορφή ο αγώνας.
Έχουμε επιχειρήματα.
Για να είμαστε ρεαλιστές όχι μόνο άρνηση, αλλά και πρόταση.
Πρέπει  να πάρουμε απόφαση ομόφωνη για μια ενιαία Συντονιστική Επιτροπή.

ΤΖΙΛΑΒΗΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Εγώ θεωρώ ότι Επιτροπή είναι όλο το Δ.Σ. με τον Δήμαρχο επικεφαλής. Δεν πρόκειται για κάποια «επιτροπή γειτονιάς».Πολύς λόγος για την νέα Επιτροπή, αλλά δεν κατέθεσε απόψε κάποια πρόταση.

ΛΟΥΪΖΟΣ (Δήμαρχος Μαραθώνα)
Οι Ιατρού, Κούκης και Κόλλιας κατέθεσαν την συμπυκνωμένη εμπειρία τους απόψε, στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας.
Οφείλουμε να συνθέσουμε τις προτάσεις.
Είμαστε ξεκάθαροι προεκλογικά, είπαμε όχι στον ΧΥΤΑ και θα παλέψουμε για να μην καταντήσουν το Γραμματικό και ο Βαρνάβας η «πίσω αυλή της Αθήνας».
Ως Δ.Σ. Ν. Μάκρης εκδόσαμε δύο ψηφίσματα αντίθεσης για την συγκεκριμένη χωροθέτηση. Και επιπλέον τονίσαμε ότι οι ΧΥΤΑ αποτελούν παρωχημένη τεχνολογία.
Τι κάναμε μέχρι σήμερα:
-Σφραγίσαμε του ΧΑΔΑ Γραμματικού και Βαρνάβα, για δεν ήταν δυνατόν να δεχθούμε τέτοιας μορφής διαχείριση.
-Εντάξαμε μελέτες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, οι οποίες σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμες.
-Στο πρώτο Δ.Σ. ορίσαμε Επιτροπή Αγώνα και καλέσαμε την Αντιπολίτευση να συμμετάσχει σ΄ αυτήν.
Διαφωνώ με κάποιες τοποθετήσεις.
Η Δημοτική Αρχή δεν θα μπει στην διαδικασία  «εύηχων» προτάσεων για Ανακύκλωση κ.λ.π.
Σήμερα δεν ανοίγουμε θέμα διαχείρισης απορριμμάτων, μένουμε στο όχι στον ΧΥΤΑ.
Συγχαίρω την Επιτροπή Αιρετών γιατί μετά την σύστασή της έχει συνεδριάσει τρεις φορές και πρέπει όλοι να αποδεχθούμε ότι έχει το δικαίωμα να χαράξει τον δικό της δρόμο ενεργειών.
Στην τελευταία συνεδρίασή της κλήθηκαν οι νομικοί κ. Παπακωνσταντίνου και κ. Μπούρμπος για να οργανώσουμε την νομική μας άμυνα.
Δυστυχώς η μελέτη κρίθηκε και χάθηκε το 2007 στο Σ.τ.Ε. δεν μπορούμε να επανέρθουμε
(φωνές από το ακροατήριο :  μπορούμε με πρόσθετα στοιχεία)
(συνεχίσει ο κ. Λουϊζος)
Αν μπορούμε θα επανέλθουμε. Ως Δημοτικό Συμβούλιο τον συντονισμό του αγώνα τον αναθέσαμε στην Επιτροπή, σε συνεργασία φυσικά με την υπάρχουσα Επιτροπή Πολιτών. Η Επιτροπή Αιρετών θα βρει τους τρόπους συνεργασίας.
Το έργο έχει υλοποιηθεί κατά 50% άρα ίσως είναι αναστρέψιμο.

ΧΡΥΣΙΝΑΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Στην προηγούμενη συνεδρίαση έκανα εισήγηση και πρότεινα και μέλη από την μειοψηφία στην επιτροπή (Τζιλάβη και Ιωνά). Ο κ. Δήμαρχος πρότεινε συμμετοχή και των κ. Δεληβοριά και κ Στεφανίδη.
Δεν δέχθηκαν γιατί ήσαν απόντες όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους αγώνες.
(Φωνή Στεφανίδη: Να ανακαλέσεις!)
Μέχρι τώρα υπήρξαν πολλές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα. Παίρναμε αποφάσεις, αλλά κολλάγαμε στην υλοποίηση. Το μέγα ζητούμενο είναι η υλοποίηση.
Ακούστηκαν πολλά για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Αιρετών.
Στην πρώτη συνεδρίαση αποφασίσθηκε να κληθεί ο Δήμαρχος προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο.
Στην δεύτερη ο κ. Λουίζος δήλωσε ότι λέει όχι στο ΧΥΤΑ και δεσμεύθηκε ότι θα είναι συμμέτοχος τηρώντας πάντα την νομιμότητα.
Αποφασίσθηκε:
Αντιπρόσωπος από την Επιτροπή να παρακολουθεί το έργο
Να ‘ελεγχθεί αν ο εργολάβος έχει άδεια για λειτουργία σπαστήρα.
Να γίνει αίτηση αναστολής για την αποδόμηση των αρχαιοτήτων.
Έγκριση κονδυλίου για νομική κάλυψη.
Αίτηση στην Τροχαία να μην περνάνε οι χωματουργοί μέσα από το Γραμματικό, λόγω βλαβών που προκαλούν σε δίκτυα ύδρευσης και δρόμους.
Ο Δήμαρχος επισκεύθηκε τον χώρο των έργων του ΧΥΤΑ
Όσον αφορά τις κλειστές συνεδριάσεις, είναι φυσικό για τόσο σοβαρά ζητήματα να μην έχει κοινό.
Τα ψηφίσματα δεν προσφέρουν κάτι.

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Κύριε Δήμαρχε επί 12 χρόνια ήμουν το δεξί σου χέρι και ξέρω πως κάνεις το άσπρο μαύρο.
Στο προηγούμενο συμβούλιο της Ν. Μάκρης, όταν ήρθε θέμα ψηφίσματος για τον ΧΥΤΑ, έκανα πρόταση ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για το Γραμματικό είναι να κλείσουμε τον δρόμο 2-3 ώρες. Πήραμε απόφαση και δεν υλοποιήθηκε. Όταν έκλεισε ο δρόμος ήταν 10 άτομα από την Ν. Μάκρη και ο Δήμαρχος είχε προγραμματίσει την ίδια μέρα εκδήλωση.
Λυπάμαι κ. Χρυσίνα, αλλά στην θέση σου έπρεπε να ήταν ο Δήμαρχος
Κάνω πρόταση: Επικεφαλής ο Δήμαρχος κι όλοι μαζί του.

ΛΟΥΪΖΟΣ (Δήμαρχος Μαραθώνα)
Δεν θα δώσω απάντηση Ο κόσμος σας έκρινε. Επί της ουσίας όσα λέτε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΖΕΡΒΑΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Άκουσα όλες τις τοποθετήσεις και σε μεγάλο βαθμό με εκφράζουν. Ήμουν εναντίον του ΧΥΤΑ αν και όχι τόσο δραστήριος. Με το κ. Μέξη, ως αντιδήμαρχος, είχαμε άλλη τακτική (επαφές με Υπουργεία κ.λ.π.).
Έχουμε αντίπαλο το κράτος. Οι Κυβερνήσεις έχουν όλες την ίδια άποψη.
Η απόφαση του Δ.Σ. είναι γνωμοδοτική.
Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός.
Η Επιτροπή Αιρετών είναι ουσιαστική, θα έχει την δυνατότητα να βρει λύσεις.

ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ  (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Έχει δίκιο ο Δήμαρχος. Αλλά ενώ ο κόσμος έδωσε εντολή στον Δήμαρχο, αλλά στην κυριότερη Επιτροπή είναι απών. Στην συγκρότηση της Επιτροπής πρότεινα και 3 πολίτες, αλλά εσείς δεν θέλατε.
(παρέμβαση Δημάρχου: Δεκτή)

ΚΟΥΚΗΣ (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Γραμματικού)
Αναλωνόμαστε σε καυγά και αντιπαράθεση, δεν προσφέρεται το θέμα για αντιπολίτευση. Κάποιοι ήρθατε εδώ απλά για να καταγγείλετε την πλειοψηφία.
Όντως κατά το παρελθόν ο Δήμαρχος δεν έκανε τον αγώνα που έπρεπε, αλλά εμένα με ενδιέφερε να έχω τις υπογραφές  Καλώς ορίστηκε στην επιτροπή πρόεδρος ο Νίκος Χρυσίνας
Οι παρατάξεις να ορίσουν από 3 εκπροσώπους  το ίδιο και η Επιτροπή κατοίκων και να συνθέτουν τις προτάσεις.

ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ (πολίτης)
Από το 2003 που ξεκίνησε το πρόβλημα έχουμε συνεχώς λόγια και από τα Δημοτικά Συμβούλιο και από τα Νομαρχιακά.
Αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ να κατασκευάζεται και σε λίγο θα έρχονται τα απορριμματοφόρα.
Προτείνω: Αύριο το Δ.Σ. θα βρίσκεται στην χωματερή και δεν θα φύγει αν δεν σταματήσει το έργο.

ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΠΟΠΗ (πολίτης)
Θέλω να υποβάλλω μια ερώτηση στο Δ.Σ. Άκουσα για αγώνες νόμιμους. Αν οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που προσδοκούν ποια θα είναι η στάση του;

ΤΟΥΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡ. (πολίτης)
Να στείλουμε έναν άνθρωπο που θα παρακολουθεί το έργο, με σκοπό να το φρενάρει, με βάση τις παραλείψεις και κακοτεχνίες που έχει.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞ. (πολίτης)
Το ζήτημα με τον ΧΥΤΑ δεν είναι μόνο του Γραμματικού. Να το κάνουμε πανελλαδικό. Να τονίσουμε ότι δεν χρειάζονται 125 ΧΥΤΑ.

ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ( Γραμματέας Δημ. Σύμβουλίου Μαραθώνα)
Μίλησαν οι Κούκης και Κόλλιας για ενότητα, αλλά δεν ήταν διασπαστική η εισήγησή μας. Διάσπαση έκαναν ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Χρυσίνας.

ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν είναι ενεργοποιημένη όλη η κοινωνία της πόλης μας.
Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης.
Προτείνω να χρεωθεί κάθε Δημοτικός Σύμβουλος μια συγκεκριμένη ενέργεια. Ο Δήμαρχος πρέπει να ηγηθεί του αγώνα.
Τα Μ.Μ.Ε. είναι συνδεδεμένα με τις εταιρίες που φτιάχνουν τους ΧΥΤΑ.
Προτείνω εναλλακτικές μορφές παρέμβασης στα Μ.Μ.Ε. και λόγω της εμπειρίας μου θέτω τις δυνάμεις μου στην διάθεση του Δ.Σ.

ΤΖΙΛΑΒΗΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Προτείνω μια συνέντευξη τύπου είτε εδώ, είτε στην Αθήνα.

ΠΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ  (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα, στα οποία πρέπει να εστιάσουμε και να προχωρήσουμε.
Θεωρώ σωστή την πρόταση Κούκη για την σύνθεση της Επιτροπής.
Ο δήμαρχος είναι μπροστάρης, αλλά θεωρώ ότι είναι χρήσιμο «εργαλείο» και δεν πρέπει να εκτίθεται.
Πολύ καλή η πρόταση Καραχάλιου για τα Μ.Μ.Ε.

ΙΩΝΑΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Συμφωνώ με την πρόταση Κούκη για την ολοκλήρωση της Επιτροπής. Αν γίνει δεκτή θα συμμετέχω, για να δουλέψουμε ενωτικά.

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ (Δημ. Σύμβουλος Μαραθώνα)
Νόμιζα ότι θα καταλήγαμε σε απόφαση με συγκεκριμένη κατεύθυνση για πρακτικά αποτελέσματα.
Συγχαίρουμε για το κλείσιμο ΧΑΔΑ Βαρνάβα και Γραμματικού, αλλά δεν μας λέει τίποτα, είναι απόφαση της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης.
Αποδεικνύεται ότι καλά κάναμε και δεν συμμετείχαμε στην Επιτροπή, αφού συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.
Λέτε να διευρυνθεί η Επιτροπή με κατεύθυνση «όχι ΧΥΤΑ» στο Γραμματικό». Ε, και;
Πρόταση: Αύριο όλοι στον ΧΥΤΑ και εκεί εκλέγουμε την Επιτροπή από όλους μας και τους πολίτες.
ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ (Γραμματέας Δημ. Σύμβουλίου Μαραθώνα)
(διαβάζει την τελική εισήγηση που προέκυψε μετά από την συζήτηση)

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Το Δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα αφού άκουσε τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των συμβούλων , της επιτροπής και των δημοτών
ΚΡΙΝΕΙ
Ότι το έργο του ΟΕΔΑ Δήμου Μαραθώνα (Μαύρο βουνό Γραμματικού) είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας, τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο αντίθετο προς τις οδηγίες της ΕΕ, εξωφρενικά υψηλού κόστους, πολλαπλά παράνομο και ξεπερασμένο στη μεθοδολογία.
ΕΚΦΡΑΖΕΙ
Την αντίθεσή του στον Περιφερειακό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με αυτό τον τρόπο, ζητά το σταμάτημα των εργασιών, αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και του εργολάβου και συζήτηση από μηδενική βάση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1.      Να οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών και της κοινής γνώμης με όλα τα πρόσφορα μέσα.
2.      Στήριξη και συνέχιση των νομικών και τεχνικών ενεργειών της πρώην κοινότητας Γραμματικού και της επιτροπής αγώνα.
3.      Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συμπόρευση με την Κερατέα, άλλους ΟΤΑ και κινήματα πολιτών.
4.      Οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου με στόχο την κοινωνία της ανακύκλωσης σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ (πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
5.      Την υλοποίηση των παραπάνω αναλαμβάνει το ΔΣ πλαισιωμένο από εκλεγμένη επιτροπή πολιτών.


ΛΟΥΪΖΟΣ (Δήμαρχος Μαραθώνα)
Κανένας δεν απαγορεύει σε κανέναν να κάνει ότι νομίζει για την επίτευξη των στόχων.
Η Επιτροπή που έχει εκλεγεί θα χαράξει την πορεία, με συμμετοχή όσων Συμβούλων θέλουν και από την Αντιπολίτευση, αλλά πλαισιωμένη και από πολίτες.
(στο σημείο αυτό υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΧΡΥΣΙΝΑ και φωνές Μερκούρη να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αρνήθηκε)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.




ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΛΙΑ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
Την Τετάρτη 23 Φλεβάρη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα με θέμα: "Περί λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος, για την καταδίκη χωροθέτησης Ο.Ε.Δ.Α, και την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α στο Γραμματικό και ανακοίνωση άμεσων ενεργειών και πρωτοβουλιών του Δήμου για την διακοπή των εργασιών. (κατόπιν αιτήσεως 1/3 των μελών του Δ.Σ, άρθρο 67 του Ν. 3852/2010.)".
Όλοι όσοι αγωνιζόμαστε ενάντια στον ΧΥΤΑ εδώ και χρόνια απαιτούμε από το Δ.Σ. να κάνει το αυτονόητο. ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ. Και ο στόχος των πολιτών είναι ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΥΤΑ.
Τόσο απλά.
Δεν χρειάζονται περισπούδαστες αναλύσεις, αγωνιστικές κορώνες, άγονες αντιπαραθέσεις.
Ξεκάθαρες θέσεις χρειάζονται.
Ο σκοπός της συνεδρίασης πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου αντίδρασης, στο οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση (πλειοψηφίας, μειοψηφίας και επιτροπών) και αποφασιστικότητα στην απαρέγκλιτη υλοποίησή του.
Οποιαδήποτε αναφορά στο παρελθόν θα είναι "εκ του πονηρού" και ως αποτέλεσμα θα έχει να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από το ζητούμενο.
Αχρείαστη είναι η αναφορά στην όποια δραστηριότητα του καθενός τα προηγούμενα χρόνια. Τούτη η ώρα δεν είναι ώρα απολογισμού, αλλά προγραμματισμού κοινής δράσης.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης. 
Τα έργα προχωρούν κι εμείς φαίνεται να ασχολούμαστε με "διαδικασίες", με  "ισορροπίες" και "σφαίρες επιρροής", δηλαδή με τα επουσιώδη.
Το μόνο ουσιώδες που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το ΤΙ και ΠΩΣ. Δηλαδή ΤΙ επιδιώκουμε, ποιος είναι ο στόχος μας και ΠΩΣ θα τον πετύχουμε, ποιες μορφές δράσης θα επιλέξουμε.
Έστω και τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η ώρα να επιδιώξουμε την ενότητα στην δράση εκλεγμένων αρχών και επιτροπών πολιτών.
Κάνω έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν την ευθύνη της χάραξης στρατηγικής, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αναλωθούν σε παραταξιακές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες κι ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Βαρνάβα


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011

Η απόφαση για το πρώτο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα (ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ), πάρθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο αφού, με ευθύνη του προέδρου του ΔΣ μπήκαν σε αντιπαράθεση δύο προτάσεις ( η δική μου ως εισηγητή και του Δημάρχου, την οποία κανείς από τους παρισταμένους δεν κατάλαβε) χωρίς να πρέπει.

Οι προτάσεις έπρεπε να μπουν διαδοχικά στην διαδικασία της ψηφοφορίας, γιατί  και η μια και η άλλη περιείχαν στοιχεία, που θα μπορούσαν να ψηφιστούν και από τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος και ο Δήμαρχος μεθόδευσαν έτσι τη διαδικασία ώστε να διαιρεθεί το ΔΣ και να αφαιρεθούν όλα τα αιχμηρά σημεία της εισήγησης. Σημειωτέον ότι στην πρώτη ψηφοφορία, η οποία αγνοήθηκε από τον πρόεδρο, πέρασε ομόφωνα η δική μου πρόταση (εισήγηση). Αυτό μπορει να αποδειχτεί εύκολα από την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών.

Θεωρώ την  όλη μεθόδευση  πραξικοματική και την τελική απόφαση άκυρη. Ως Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου αρνούμαι να την υπογράψω και θα κινήσω τις νόμιμες διαδικασίες για επανάληψη της ψηφοφορίας.

Μαραθώνας 23/02/11

Φώτης Δεληβοριάς



Υ.Γ.  Παραθέτω το πλήρες κείμενο της πρότασής μου την οποία κανείς σύμβουλος δεν είχε αντίρρηση να ψηφίσει έστω και ως ψήφισμα (βλ. και τοποθετήσεις Μ. Μυλωνά και Α. Πιοτόπουλου της πλειοψηφίας).


ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Το Δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα αφού άκουσε τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των συμβούλων , της επιτροπής και των δημοτών
ΚΡΙΝΕΙ
Ότι το έργο του ΟΕΔΑ Δήμου Μαραθώνα (Μαύρο βουνό Γραμματικού) είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας, τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο αντίθετο προς τις οδηγίες της ΕΕ, εξωφρενικά υψηλού κόστους, πολλαπλά παράνομο και ξεπερασμένο στη μεθοδολογία.
ΕΚΦΡΑΖΕΙ
Την αντίθεσή του στον Περιφερειακό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με αυτό τον τρόπο, ζητά το σταμάτημα των εργασιών, αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και του εργολάβου και συζήτηση από μηδενική βάση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1.      Να οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών και της κοινής γνώμης με όλα τα πρόσφορα μέσα.
2.      Στήριξη και συνέχιση των νομικών και τεχνικών ενεργειών της πρώην κοινότητας Γραμματικού και της επιτροπής αγώνα.
3.      Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συμπόρευση με την Κερατέα, άλλους ΟΤΑ και κινήματα πολιτών.
4.      Οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου με στόχο την κοινωνία της ανακύκλωσης σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ (πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
5.      Την υλοποίηση των παραπάνω αναλαμβάνει το ΔΣ πλαισιωμένο από εκλεγμένη επιτροπή πολιτών.


Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΗΣ κ. ΛΙΟΥΤΑ

Κύριε Δήμαρχε του Νέου Δήμου Μαραθώνα,

Κυρίες & κύριοι  Δημοτικοί Σύμβουλοι.



Είμαι σχετικά νέα στην περιοχή και το έργο σας δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακόμα. Επένδυσα σε μια κίνηση ζωής, για μια ποιότητα ζωής για μένα και την οικογένειά μου, σε μια περιοχή, το Γραμματικό, που μέχρι πριν 2 χρόνια ήταν δώρο ζωής. Και ξαφνικά βρέθηκα να πολεμάω με τα σκουπίδια και με την υποβάθμιση και της ζωής και της αξιοπρέπειάς μου.  Και φυσικά με την καταστροφή της υγείας μου.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι αγώνες του Γραμματικού για την αξιοπρέπεια και την ζωή, δινόντουσαν από λίγους πατριώτες και «ξένους» από τα δυο γειτονικά χωριά, Γραμματικό και Βαρνάβα. Ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη, θεωρούσαν ότι το θέμα δεν τους αφορά. Ήταν μακριά απʼ τις αυλές τους, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τώρα όμως, δεν ακούγεται το όνομα «ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ» , αλλά «ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ». Ο Δήμος ενοποιήθηκε και μαζί με αυτόν, ενοποιήθηκαν και τα προβλήματα..

Έχω ακούσει κ. Δήμαρχε, ότι είσαστε υπέρ της νομιμότητας. «Δεν είμαστε α.ναρχικοί», έχει ακουστεί να λέτε. Πολύ σωστά. Αυτό θα έπρεπε να διδάσκουν όχι μόνο οι Κυβερνήτες αυτής της χώρας, αλλά και κάθε απλός πολίτης της με το παράδειγμά του.  Αυτό θα γινόταν σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Όμως κ. Δήμαρχε, όταν το ίδιο το Κράτος παρανομεί και μάλιστα με τον πιο επαίσχυντο τρόπο, καταρρακώνοντας τις αξιοπρέπειες και τις ζωές των ανθρώπων, επιλέγοντας να υπερασπίσει τα συμφέροντα όχι των πολιτών του, αλλά κάποιων ελάχιστων Μεγαλοεργολάβων και των οικονομικών συμφερόντων τους, το να ακολουθούμε κι εμείς τις εντολές του,  δεν είναι σαν να παρανομούμε μαζί του; Πώς μπορούμε να υπερασπίσουμε  τη νομιμότητα όταν το ίδιο το Κράτος παρανομεί; Θα παρανομήσουμε κι εμείς μαζί του; Θα υποταχτούμε αμαχητί στα συμφέροντα των λίγων; Σίγουρα η υποταγή δεν αρμόζει στους Έλληνες.
 Η επανάσταση του 1821, άρχισε από μια χούφτα φτωχούς πατριώτες, που δεν άντεχαν άλλο να είναι υποταγμένοι.
 Η πτώση της Χούντας, έγινε το 1974 από μια χούφτα φοιτητές του Πολυτεχνείου.
 Ε  και η  κατάργηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και του 3164 που θάβει τις ζωές μας στα σκουπίδια των Εργολάβων, θα ξεκινήσει από εμάς.
 Σημαντικό ρόλο σε κάθε αντίσταση όμως , παίζει κ. Δήμαρχε  ο αρχηγός. Και στην προκειμένη περίπτωση, εσείς είστε ο Αρχηγός.  Θα δανειστώ τα λόγια κάποιου συναγωνιστή από την Κερατέα :        « Ο Δήμαρχος πρέπει και οφείλει να στηρίζει τις επιλογές και τον αγώνα των πολιτών της Κερατέας, γιατί για αυτό το λόγο έχει εκλεγεί και αυτό έχει ηθική υποχρέωση να κάνει: να φυλάττει το συμφέρον του λαού του δήμου του !!! »
Αυτό έχετε κι εσείς ηθική υποχρέωση να κάνετε ακριβώς. Να σώσετε το λαό του δήμου σας, από την ανομία αυτών που θέλουν να τον μετατρέψουν σε χωματερή.  Το Γραμματικό και ο Βαρνάβας, δεν μπορεί και δε θα γίνει η χωματερή του Δήμου Μαραθώνα. Ούτε με το ΧΥΤΑ , ούτε και με κανένα προβλεπόμενο Βιολογικό Καθαρισμό, ή οτιδήποτε άλλο.
Και η Ν. Μάκρη και ο Μαραθώνας, δε μπορεί να γίνουν μια νεκρή πόλη και μια νεκρή παραλία, χωρίς ζωή, χωρίς τουρισμό, χωρίς ανθρώπους. Και θα μείνετε Δήμαρχος σε μια πόλη φάντασμα, με κλειστά μαγαζιά.
Άλλωστε είστε και γιατρός αν δεν απατώμαι. Ο όρκος του Ιπποκράτη που δώσατε, σας δεσμεύει να φυλάτε και να προασπίζετε την υγεία των ανθρώπων.
Αυτός ο αγώνας δεν υπάρχει περίπτωση να κερδηθεί από την καρέκλα ενός γραφείου, ούτε από τις δικαστικές αίθουσες, γιατί δυστυχώς τα δικαστήρια υπηρετούν το κράτος που παρανομεί.  Θέλει κότσια και αγώνα στο δρόμο.  Το παράδειγμα μας το έδωσε η Κερατέα, που βαστάει 75 μέρες στα μπλόκα και στα χαρακώματα και ΘΑ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. Και ο αγώνας τους θα κερδηθεί γιατί οι Αρχηγοί τους και οι νυν και οι πρώην, με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και τη συντονιστική επιτροπή αγώνα, είναι ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ.
Αυτό ζητώ από εσάς κ. Δήμαρχε , καθώς και από το δημοτικό συμβούλιο που εκλέχτηκε από τον λαό και για τον λαό. Για να διαφυλάττει τα συμφέροντα του λαού του. Μην ξεχνάτε ότι ο καιρός περνά γρήγορα, και οι προεκλογικές υποσχέσεις αν δεν τηρηθούν, θα έχουν τις επιπτώσεις τους στις επόμενες εκλογές.

Σας ευχαριστώ
Κατερίνα Λιούτα .

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ (ΜΑΡΑΘΩΝΑ) 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και των άρθρων 3 και 4 του κανονισμού εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στο Δημοτικό Κατάστημα σε  τακτική  συνεδρίαση, που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Κτίριο 1 εντός των εγκαταστάσεων της Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα, στις  23   Φεβρουαρίου   2011, ημέρα  Τετάρτη  και ώρα  18.00  μ.μ.,  με  θέματα  ημερήσιας διάταξης τα  εξής:

1) Περί λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος,  για την καταδίκη χωροθέτησης Ο.Ε.Δ.Α, και την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α στο Γραμματικό και ανακοίνωση άμεσων ενεργειών και πρωτοβουλιών  του Δήμου για την διακοπή των εργασιών. (κατόπιν αιτήσεως 1/3 των μελών του Δ.Σ, άρθρο 67 του Ν. 3852/2010.)...

2)      Περί έκδοσης απόφασης συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.

3)      Περί συγκρότησης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (άρθρο 76 Ν. 3852/2010).

4)      Περί συμμετοχής του Δήμου στο Ευρωπαϊκό έργο interreg-Med, 2 brarks.

5)      Περί πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση έργου  για το έτος 2011.

6)     Περί καταβολής επιδόματος στους υπαλλήλους που απασχολήθηκαν κατά τα έτη 2006, 2007, και 2009 στον Δήμο Μαραθώνος για την εξυπηρέτηση υπηκόων τρίτων χωρών από τα έσοδα παραβόλων για την χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής τους.


Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στέργιος Τσίρκας



ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ & ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ
Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Την Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα  και το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εκλογή του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ & ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ.
Όπως αποδείχθηκε η πλειοψηφία, έχοντας προεπιλέξει σε προσυμβούλιο το εκλεκτό της, υποτίμησε με την στάση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσίρκα και την διαδικασία και τον ίδιο τον θεσμό.
Έγινε μια απλή αναφορά των ονομάτων των οκτώ υποψηφίων για την θέση, χωρίς καν να διαβαστούν οι αιτήσεις τους, χωρίς καμία αναφορά σε βιογραφικά ή προσόντα, χωρίς να αναλυθεί ο ρόλος , οι αρμοδιότητες και το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού και κλήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ψηφίσουν (!).
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιωνάς έκανε μια αναφορά στις αρμοδιότητες του θεσμού, ο κ. Καραχάλιος ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία και να οριστεί πρώτα το πλαίσιο δράσης του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ και ο κ. Στεφανίδης δήλωσε ότι δεν συμμετέχει η παράταξή του στην ψηφοφορία, θεωρώντας ότι ο θεσμός αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι του δημότη.
Τον λόγο ζήτησε και πήρε ο υποψήφιος κ. Τόλιας, ο οποίος... "επιβεβαίωσε" τον κ. Στεφανίδη μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με τους δήμους, για αδειοδοτήσεις και λοιπά. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολιτική του ιστορία και υποσχέθηκε ότι θα είναι κοντά σε όποιον έχει ανάγκη.
Εκ των πραγμάτων, αφού δόθηκε ο λόγος στον έναν υποψήφιο, δόθηκε και στους υπόλοιπους, αλλά παρόντες ήσαν μόνο  άλλοι τρεις, εκ των οποίων οι δύο δεν θέλησαν να μιλήσουν. Ο Γιώργος Κόλλιας στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε, συμφωνώντας με τον κ. Καραχάλιο, στην αναγκαιότητα καθορισμού πλαισίου δράσης του Συμπαραστάτη και αναφέρθηκε στο κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την θέση αυτή, το οποίο είναι η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ. Τόνισε ότι στις πράξεις του Συμπαραστάτη θα πρέπει να υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και έκλεισε αναφέροντας ότι ο αδύναμος στην διαδικασία αυτή δεν είναι η επιχείριση, αλλά ο απλός πολίτης, ο αγρότης, ο εργάτης, ο μετανάστης.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν ήταν έκπληξη για κανέναν. Οι δημοτικές παρατάξεις απλά ψήφισαν τους "δικούς" τους, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως εννοούν τον -σημαντικό για μας- θεσμό.
Απλά για την πλειοψηφία δεν έπρεπε να εκλεγεί σ΄ αυτήν την θέση κάποιος "ενοχλητικός", ο οποίος θα εννοούσε πραγματικά τον ρόλο του και θα ασκούσε ουσιαστικά τις αρμοδιότητές του, αλλά κάποιος ο οποίος θα δεν θα "τάραζε τα νερά" και θα κάλυπτε όσα έπρεπε να καλυφθούν.
Για τις παρατάξεις της μειοψηφίας, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν έπρεπε να εκλεγεί κάποιος που θα ήταν αντικειμενικός, που θα στήριζε το δημοτικό έργο, αλλά θα παράλληλα θα αναδείκνυε τα προβλήματα αλλά κάποιος που, μέσω του θεσμού, θα ασκούσε ουσιαστικά αντιπολίτευση στην πλειοψηφία.
Και φυσικά, για όλους, δεν θα έπρεπε να εκλεγεί κάποιος που να μην κατοικεί στην Ν. Μάκρη (άντε και στον Μαραθώνα).
Κι έτσι χάνεται μια ακόμη ευκαιρία για να αποδείξουν, όλοι, ότι στηρίζουν την διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, την αναλογικότητα και την δυνατότητα ίσων ευκαιριών για όλους τους δημότες, όπου κι αν κατοικούν.
Αποτέλεσμα δεν υπήρξε, αφού απαιτείται πλειοψηφία 2/3  (18 ψήφοι) κι ο εκλεκτός της πλειοψηφίας έλαβε 14 ψήφους. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα.


ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Ήρθε η ώρα για την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα. Την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Κτίριο 1 εντός των εγκαταστάσεων της Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα. 
Τα  θέματα ημερήσιας διάταξης είναι τα  εξής:        

1. Περί συγκρότησης νέου Συντονιστικού οργάνου ΧΥΤΑ που θα αποτελείται από αιρετούς του νέου Μαραθώνιου Δήμου.

2. Περί άμεσης δημιουργίας ταμείου για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα κατηγορητήρια των κατοίκων των κατοίκων  για τα επεισόδια της 7-7-2009, καθώς και για την τιμή μονάδος, απαλλοτριώσεων άρση αναδασωτέων και των υπόλοιπων δικαστικών θεμάτων.

3. Περί ...εξωδικαστικού καθορισμού οφειλών του φερόμενου ιδιοκτήτη ΜΑΜΑΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στην ιδιοκτησία με αριθμό οικοπέδου 09 Ο.Τ 633 της 5ης Π.Ε από μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα μετά από Διορθωτική Πράξη βάσει του Ν.3112/03.

4. Περί τροποποίησης εγκεκριμένου Ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ 124της 1ης Π.Ε με την δημιουργία χώρου για ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο οικόπεδο 07ν, τράπεζας γης του Δήμου.

5. Περί διαμόρφωσης συμβολής οδών Μαυρομιχάλη και Ρήγα Φεραίου στο Νέο Βουτζά- Ο.Τ 52-52Α 

6. Περί εκδίκασης ένστασης Α. Μπακατσέλου για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού στον οικισμό «Φλωρίς» στην θέση «Πλέστι», στην περιοχή Ζούμπερι, στην συμβολή των οδών Αεροπορίας και Ευκαλύπτων, για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου. (Με την επιφύλαξη της μη εφικτής επικοινωνίας με τον ενιστάμενο).

7. Περί παράτασης Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΟΣΚ Αρ. 105/2009 Προϋπολογισμού 950.000,00 € για το έργο Αναπλάσεις κτιρίων Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης και ενίσχυση φέροντος οργανισμού προσθίου κτιρίου.

8. Περί αποζημίωσης επικειμένων στην ιδιοκτησία με αριθμό οικοπέδου 01 (Κ.Κ.017225) στον Ο.Τ. 178 της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος.

9. Περί αποζημίωσης επικειμένων στην ιδιοκτησία με Κ.Α 011907 Ο.Τ 255 της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Μαραθώνος.  

10. Περί παραχώρησης Ο.Τ 160Α (χώρος για ανέγερση Δημοτικού Σχολείου) προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
11. Περί παραχώρησης τμήματος του Ο.Τ 411 για ανέγερση Νηπιαγωγείου προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
12. Περί εξώδικου προσδιορισμού οφειλής από μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα της ιδιοκτησίας με αριθμό οικοπέδου 09 (κ.α.κ. 011101) Ο.Τ.Γ. 633 της 5ης Π.Ε.
13. Περί έγκρισης διετούς προγράμματος δράσης 2011-2012 της Κοινωφελούς επιχείρησης  Δήμου Νέας Μάκρης.
14. Περί ψήφισης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Γ.Γ.Α κ΄ Δήμου Μαραθώνα για την προμήθεια ισοθερμικού καλύμματος δεξαμενής στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα και ορισμό εκπροσώπου μετά του αναπληρωματικού του για την συμμετοχή στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης έργου. 
15. Περί έγκρισης πρωτοκόλλου προσωρινής –οριστικής-παραλαβής του έργου : « Επισκευή και συντήρηση Σχολείων Οικισμού Παραλίας Μαραθώνα »
16. Περί έγκρισης πρωτοκόλλου προσωρινής – οριστικής- παραλαβής του έργου : « Επισκευή και συντήρηση Σχολείων Οικισμού Κάτω Σουλίου Μαραθώνα»
17. Περί έγκρισης Πρωτοκόλλου  Διοικητικής Παραλαβής και παράδοσης του χώρου Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου. 
18. Περί εκμίσθωσης κοινόχρηστων χώρων έναντι του πάρκου κυκλοφοριακής  αγωγής στο Ζούμπερι.
19. Περί έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο των Φύλλων Αυτόνομων Οικισμών (Φ.Α.Ο) για την απογραφή κτιρίων και πληθυσμού.
20. Περί ορισμού εκπροσώπου του Δήμου και του αναπληρωτή του, ως μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την εξέταση αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης στα όρια του Δήμου σας, καθώς και ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων.
21. Περί συμμετοχής του Δήμου Μαραθώνα στο σύνδεσμο ΣΠΑΠ και ορισμού εκπροσώπου του. 
22.  Περί ορισμού Δημοτικών Συμβούλων που θα συμμετέχουν στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνος.
23. Περί δημιουργίας  πενταψήφιου αριθμού τηλεφώνου για την  εξυπηρέτηση του δημότη.
24. Περί πρόσληψης εποχιακού προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως οκτώ μηνών για το έτος 2011.
25. Περί πρόσληψης εποχιακού προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών για έκτακτες ανάγκες για το έτος 2011.
26. περί πρόσληψης ναυαγοσωστών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για το έτος 2011.
27. Περί καθιέρωσης λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου Μαραθώνα σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου (Κυριακές & Αργίες).
28. Περί εφαρμογής θεσμού παροχής κοινωφελούς εργασίας κρατούμενων στο Δήμο μας.
29. Περί ορισμού μελών επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών για το έτος 2011.
30. Περί συγκρότησης επιτροπής διενέργειας- αξιολόγησης και παραλαβής προμηθειών που διενεργούνται με διαγωνισμό σύμφωνα με τα αρ. 28 & 46 του ΕΚΠΟΤΑ.
31. Περί ορισμού επιτροπής ελέγχου επισκευών, συντηρήσεων, προμήθειας ανταλλακτικών κτλ. που απαιτούνται για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργου του Δήμου. 
32. Περί ορισμού Δημοτικού Συμβούλου ως μέλος της επιτροπής παραλαβής εργασιών (παροχής υπηρεσιών) που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ 28/80.
33. Περί συγκρότησης επιτροπής διενέργειας – αξιολόγησης και παραλαβής προμηθειών που διενεργούνται με τη διαδικασία της απ' ευθείας ανάθεσης σύμφωνα με τα αρ. 28 & 46 του ΕΚΠΟΤΑ.
34. Περί συγκρότησης επιτροπής γνωμοδότησης  για την καταστροφή αντικειμένων που δεν έχουν αξία.
Επισημαίνουμε ως ενδιαφέροντα τα εξής θέματα:

1. Περί συγκρότησης νέου Συντονιστικού οργάνου ΧΥΤΑ που θα αποτελείται από αιρετούς του νέου Μαραθώνιου Δήμου.

2. Περί άμεσης δημιουργίας ταμείου για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα κατηγορητήρια των κατοίκων των κατοίκων  για τα επεισόδια της 7-7-2009, καθώς και για την τιμή μονάδος, απαλλοτριώσεων άρση αναδασωτέων και των υπόλοιπων δικαστικών θεμάτων.

27. Περί καθιέρωσης λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου Μαραθώνα σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου (Κυριακές & Αργίες).


ΕΚΛΟΓΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΑΛΑ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέργιος Τσίρκας είναι ο πρώτος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου ενιαίου δήμου Μαραθώνος. Τα αποτελέσματα των δημαιρεσιών, λήφθηκαν το πρωί της Κυριακής 2 Ιανουαρίου 2011 στη νέα αίθουσα Δημοτικών Συμβουλίων.
Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη από τη μείζονα μειοψηφία ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ζαγάρης ενώ Γραμματέας εξελέγη από τη ελάσσονα μειοψηφία ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φώτης Δεληβοριάς.
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγησαν για την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΜΜΕΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΖΕΡΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΤΖΙΛΑΒΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
ΑΡΜΑΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΛΑΣΚΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Αντιδήμαρχοι τοι Δήμου Μαραθώνα ορίστηκαν, για την διετία 2011-2012 οι:
Πατεράκη- Λόγου Καλλιόπη  Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνονται η Οικονομική Εποπτεία, τα Διοικητικά θέματα της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Μάκρης, η εποπτεία του συνόλου του προσωπικού του Δήμου, τα ζητήματα Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, τον Έλεγχο και την εποπτεία Ηλεκτροφωτισμού Δήμου Μαραθώνος, τις κατά τόπο τις αρμοδιότητες στη δημοτική  κοινότητα Νέας Μάκρης και την Εποπτεία και έλεγχο για τη διαφύλαξη των εντός των καταργούμενων ΟΤΑ υλικών και περιουσιακών στοιχείων αρμοδιότητας τους.
 Κουλουμπής Βασίλειος  Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται η εποπτεία των Καταστημάτων, επιχειρήσεων και εμπορίου για τη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης:, τις κατά τόπο αρμοδιότητες στη Δημοτική  Κοινότητα Νέας Μάκρης, η εποπτεία και ευθύνη του Περιβάλλοντος  του Δήμου Μαραθώνα, την εκπροσώπηση του Δημάρχου στο φορέα διαχείρισης Εθνικό Πάρκο Σχινιά, των Τεχνικών έργων για τη δημοτική κοινότητα Νέας Μάκρης.
Σωτηρίου Ευάγγελος  Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται η εποπτεία και ευθύνη της Καθαριότητας, του Περιβάλλοντος δημοτικής κοινότητας Νέας Μάκρης, οι κατά τόπο τις αρμοδιότητες στη δημοτική  κοινότητα Νέας Μάκρης, η λειτουργία του γραφείου κίνησης του Δήμου Μαραθώνος, ο Προγραμματισμός και παρακολούθηση δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας.
 Στάμο Χρήστος Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται η ευθύνη της Συντήρησης και Επισκευής Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και Διαχείρισης Υλικών, Καυσίμων, ανταλλακτικών μηχανολογικού εξοπλισμού και εν γένει της εύρυθμης λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης για το Δήμο Μαραθώνος, οι κατά τόπο τις αρμοδιότητες στη δημοτική κοινότητα Μαραθώνα και στις τοπικές κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα, η εποπτεία και ευθύνη της Καθαριότητας, του Περιβάλλοντος της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα και των τοπικών κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα.
Μυλωνά Σταματία  Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνονται η εποπτεία των Διοικητικών θεμάτων της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα και των τοπικών κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα, η εποπτεία των Καταστημάτων, επιχειρήσεων και εμπορίου για τη δημοτική κοινότητα Μαραθώνα και στις τοπικές κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα, οι κατά τόπο τις αρμοδιότητες στη δημοτική  κοινότητα Μαραθώνα και στις τοπικές κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα, τα Τεχνικά έργα για τη δημοτική κοινότητα Μαραθώνα και στις τοπικές κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα και ο ‘Έλεγχος και εποπτεία της αποθήκης του Δήμου Μαραθώνος.

ΣΧΟΛΙΟ
Συγχαίρουμε τους νεοεκλεγέντες και ευχόμαστε να είναι δυνατοί και αποδοτικοί, προς το συμφέρον των Δημοτών του ενιαίου Δήμου.
Το μεγάλο στοιχήμα που έχουν μπροστά τους είναι να καταφέρουν να ενοποιήσουν την κοινωνία του νέου Δήμου, να κάνουν τους Πολίτες να αισθανθούν ότι όλοι μαζί αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο κι όχι μικρές και μεγάλες ενότητες.
Κι αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουν, γιατί, είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι Πολίτες – και ιδιαίτερα των συνενούμενων κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού - ήταν και είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο εγχείρημα του ενιαίου Δήμου.
Και σ΄ αυτόν τον τομέα, συγχωρείστε μας, αλλά ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΑΛΑ. Και δεν ξεκινάμε καλά γιατί δεν μπορεί σε ένα σύνολο 18 θέσεων να μην υπάρχει ΚΑΜΙΑ, για έναν έστω από τους τρείς Δημοτικούς Συμβούλους του Βαρνάβα και του Γραμματικού.
Αυτή η αρνητική, κατά την γνώμη μας, εξέλιξη, προκαλεί ανησυχίες και  αρνητική διάθεση πολλών συμπολιτών μας από τις δύο αυτές τοπικές κοινότητες και επιβεβαιώνει τον φόβο τους για μη ισότιμη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του νέου Δήμου, η οποία θα οδηγήσει τις δύο πρώην Κοινότητες στην κατάσταση του «φτωχού συγγενή», των δύο «μεγάλων» και κυρίως της Ν. Μάκρης.
Κι αν αυτή η αίσθηση παγιωθεί, τότε «χάθηκε το παιχνίδι» της ενιαιοποίησης.
Θα περιμέναμε μεγαλύτερη διορατικότητα από την νέα Δημοτική Αρχή.
Ελπίζουμε, έστω και τώρα, να γίνει αντιληπτό από την Δημοτική Αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξουν «περιοχές δύο ταχυτήτων» στον νέο Δήμο. Ότι θεσμικά πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες του νέου Δήμου. Ότι αυτό υπαγορεύουν οι αρχές της Δημοκρατίας. Ότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η «ισσοροπη ανάπτυξη», που αποτελούσε το κυρίαρχο προεκλογικό σύνθημα σχεδόν όλων των Δημοτικών παρατάξεων.
Είναι αυτονόητο ότι η κριτική δεν περιλαμβάνει μόνο την παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά και αυτήν την μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία έναν μόνο Δημοτικό Σύμβουλο διέθετε στις δύο τοπικές κοινότητες και δεν τον αξιοποίησε.


ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ



ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")