ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ
Πολλές φορές η "ιστορία" είναι πιο επίκαιρη από την ίδια την πραγματικότητα. Άλλες φορές πάλι η "ιστορία" σου φέρνει μια νοσταλγία, για καταστάσεις που έζησες, που ίσως σε συντάραξαν - τότε- αλλά σήμερα, τις βλέπεις αποστασιοποιημένα και απλά τις ξαναζείς στην μνήμη σου.
Μέσα από αυτήν την σελίδα θα παρουσιάσουμε στοιχεία που βρήκαμε σκαλίζοντας το αρχείο μας, καθώς επίσης και ιστορικές φωτογραφίες, ατομικές ή  όχι.



"ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ"

 Ο Τάσος Κόλλιας απ΄ τον Βαρνάβα, βρέθηκε στην Κρήτη στον πόλεμο του 1940 και πολέμησε στην εισβολή των Γερμανών στο νησί. Όταν το νησί κατελήφθη από τους Γερμανούς πιάστηκε αιχμάλωτος κι έμεινε για μήνες σε Γερμανικό στρατόπεδο. Απελευθερώθηκε το 1941 και επέστρεψε στο χωριό του.
Παρουσιάζουμε εδώ δύο ιστορικά στοιχεία:



  
ΜΙΑ "ΕΚΘΕΣΙΣ" ΤΟΥ 1977
του "μαθητού" ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ

Ένας μαθητής το 1977 γράφει μια έκθεση με θέμα: "Ο αναλφαβητισμός και η δια βίου εκπαίδευσις".
Σημασία δεν έχει τόσο το κείμενο όσο οι τόνοι (οξείες, δασείες, περισπωμένες) και η γλώσσα του θέματος. Ο μαθητής προσπαθεί να γράψει στην "κανονική γλώσσα" και, όπως φαίνεται, οδηγείται σε γλωσσικές "ακρότητες" (καταχτητές, ήτανε, μπορούσανε) προφανώς ως αντίδραση στην επιβολή μιας γλώσσας γραφής γερασμένης.


(κλικ την εικόνα για μεγέθυνση)




1966
ΕΠΕΚΤΑΘΗ Η ΑΣΦΑΛΙΣΙΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ

"Υπό του Ι.Κ.Α. απεφασίσθη όπως η παρεχόμενη παρ΄ αυτού ασφάλισις επεκταθεί εις την περιοχήν Βαρνάβα Αττικής"
  • από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Τετάρτης 3 Αυγούστου 1966


ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΦΟΝΕΥΣΕΝ ΕΡΓΑΤΗΝ ΕΙΣ ΒΑΡΝΑΒΑ (1965)
Στις 13 Μαΐου του 1965 η μικρή κοινωνία του Βαρνάβα συνταράχθηκε από τον θάνατο ενός συμπολίτη της και το τραυματισμό άλλων δύο. Οι τρεις συμπολίτες μας εργάζονταν στην κατασκευή στρατοπέδου του πυροβολικού.Επρόκειτο για τους Γεώργιο Ν. Πέππα (νεκρός) και τους Ελευθέριο Δ. Κόλλια και Βασίλειο Τουρκαντώνη (τραυματίες). Το γεγονός καταγράφεται στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της 14 Μαΐου 1965.


ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ 1940
Βρήκαμε στο αρχείο μας και παρουσιάζουμε το Απολυτήριον Δημοτικού "του μαθητού Κόλλια Πέτρου" που εκδόθηκε το 1940. Πέρα από την αρχαϊζουσα γλώσσα εντύπωση προκαλεί η αναφορά ότι "έχει δαμαλισθεί.."  (πρόκειται για εμβόλιο κατά της ευλογιάς).
ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ
γΓια να μπορεί να διαβαστεί προσπαθήσαμε να το ανασχεδιάσουμε. Δείτε το:


Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Το 1962 έγινε μία ακόμη «ιστορική» διαδικασία για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ των Κοινοτήτων Βαρνάβα και Μαραθώνα.

Στην παρούσα περίπτωση δεν υπήρξε μακρόχρονος δικαστικός αγώνα, όπως με την Κοινότητα Γραμματικού.
Συνεστήθη απλώς μια Επιτροπή από τον Νομάρχη Αττικής (55978/59) αποτελούμενη από τους:
Αριστείδη Ραυτόπουλο Ειρηνοδίκη Μαραθώνα
Ιωάννη Σπ. Πρεβενά Πρόεδρο Κοινότητας Μαραθώνα
Δημήτριο Σπ. Κατσίκη Πρόεδρο Κοινότητας Βαρνάβα
Γεώργιο Π. Γεραμάνη Κοινοτικό Σύμβουλο Μαραθώνα   και
Αριστείδη Ηρ. Αναστασίου Κοινοτικό Σύμβουλο Βαρνάβα 
Η Επιτροπή την 12 Νοεμβρίου 1962 έκανε αυτοψία στα σημεία και καθόρισε οριστικά τα όρια των δύο Κοινοτήτων την 19 Νοεμβρίου 1962
Για την ιστορία τα όρια καθορίσθηκαν ως εξής:
Η ΟΡΙΟΣ ΓΡΑΜΜΗ ΑΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΡΟΣΗΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ, ΚΑΤΕΡΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΩΜΕΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ – ΚΑΛΛΕΤΖΙΟΥ, ΕΚΕΙΘΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝ ΜΕΣΩ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΘΑΝΩΜΕΝ ΕΙΣ ΣΠΕΛΑ ΚΟΥΣΑΡΙ, ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΦΘΑΝΩΜΕΝ ΕΙΣ ΛΙΜΝΗΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΩΜΕΝ
Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την απόφαση της Επιτροπής:






Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Το 1962 έγινε μία «ιστορική» διαδικασία για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ των Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού. Επρόκειτο για μια υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 1957 όταν η Κοινότητα Βαρνάβα αμφισβήτησε τα όρια των δύο Κοινοτήτων, τα οποία είχαν καθορισθεί το  έτος 1916 από ανάλογη Επιτροπή με την 9/15-3-1916 απόφασή της και είχαν επικυρωθεί το έτος 1932, με την από 22-9-1932 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Την εποχή αυτή Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα ήταν ο Δημήτριος Κατσίκης και Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού ο Δημήτριος  Λαμπαρός. Μάρτυρες από την πλευρά του Βαρνάβα ήταν ο Κων/νος Θεμ. Κατσίκης και από την πλευρά του Γραμματικού ο Δημήτριος Ιωαν. Στάσης.
Την 26 Φεβρουαρίου του 1963 εξεδόθη τελικά η 2/1963 απόφαση, η οποία δικαίωνε την Κοινότητα Βαρνάβα εν μέρει και καθόριζε οριστικά τα όρια μεταξύ των δύο Κοινοτήτων.
Για την ιστορία τα όρια καθορίσθηκαν ως εξής:
ΑΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, ΘΕΣΙΣ ΣΚΑΛΩΜΑ (ΣΠΑΛΙΚΙ)  ΕΝΘΑ Η ΕΚΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΕΚΕΙΘΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΔΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΛΓΕΖΙ, ΣΟΥΛΝΑΡΘΙ, ΠΕΡΓΟΥΛΙΑ, ΠΕΛΓΟΥΖΙ, ΣΚΕΖΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΠΟΥΝΤΑ.ΕΚ ΤΗΣ ΠΟΥΝΤΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΟΗΤΗΝ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΖΥΓΟΣ ΕΙΣ ΤΡΟΠΟΝ ΩΣΤΕ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ ΝΑ ΚΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΣΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΖΥΓΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΡΡΑ ΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ (ΥΨΟΜΕΤΡΟ 592). ΕΚ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥΤΟΥ (592) ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΥΘΕΙΑΝ ΝΟΗΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΕΠΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΔΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ – ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΟΗΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΡΕΠΕ-ΤΟΥΡΚΟΥ, ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ ΣΑΦΡΑ, ΠΕΡΙΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΝ ΒΑΡΝΑΒΑ,ΚΑΙ ΕΚΕΙΘΕΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΑΔΟΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΝ ΒΙΣΤΑΡΘΙ ή ΚΡΙΚΙ ΕΝΘΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου







ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ
Βρισκόμαστε στο 1965. Ο Βαρνάβας μικρό χωριό τότε, αλλά συνεχώς αναπτυσσόμενο. Δίκτυο ύδρευσης δεν υπήρχε.. Οι κάτοικοι φόρτωναν τα ζώα, που όλοι σχεδόν διέθεταν, με δοχεία και πήγαιναν στην κεντρική βρύση του χωριού, προκειμένου να πάρουν νερό για τις ανάγκες τους.
Πρόεδρος της Κοινότητας τότε ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος ο Κώστας Αποστόλου.
Την ίδια περίοδο ολοκληρωνόταν η κατασκευή των τριών στρατοπέδων Πυραύλων ΧΩΚ στον Βαρνάβα, τα οποία, όπως ήταν φυσικό, χρειάζονταν νερό.
Ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας ήλθε σε συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παραχωρώντας προς χρήση μια πηγή της Κοινότητας στην θέση ΣΟΥΛΝΑΡΘΙ, με την δέσμευση του Υπουργείου να χρησιμοποιείται το δίκτυο που θα κατασκευασθεί και από την Κοινότητα.
Στα πλαίσια αυτά υπογράφηκε την 20 Οκτωβρίου 1965 η Σύμβαση που καθόριζε τις υποχρεώσεις των δύο μερών. Υπογράφεται από τον Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού κ. ΒΕΛΕΝΤΖΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.
Η σύβαση καθορίζει επακριβώς και με κάθε λεπτομέρεια τις υποχρεώσεις των μερών και προβλέπει ρυθμίσεις ακόμη και στην περίπτωση παύσης λειτουργίας των στρατοπέδων.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά στην "προσωπική εργασία", που την εποχή αυτή ήταν ο μοναδικός σχεδόν τρόπος εκτέλεσης των Κοινοτικών Έργων και στο ότι σε περίπτωση παύσης λειτουργίας των στρατοπέδων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας...θα έπαιρνε τα μηχανήματα (!).
Παραθέτουμε ολόκληρη την σύμβαση παρακάτω:







ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2001 ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ
Το 2001 πραγματοποιήθηκε η τελευταία απογραφή πληθυσμού. Η επόμενη θα γίνει το έτος 2011. Ενόψει της νέας απογραφής κρίναμε σκόπιμο να δώσουμε μερικά στατιστικά στοιχεί, όσον αφορά την σύνθεση του πληθυσμού στον Βαρνάβα το 2001, για να μπορέσουμε να κάνουμε στην συνέχει σύγκριση με την νέα απογραφή.
Το σύνολο του πληθυσμού ήταν 1.722 κάτοικοι (Πίνακας 1) Από αυτούς 945  (ποσοστό 55%) ήταν άνδρες και 777 (ποσοστό 45%)  γυναίκες (Πίνακας 2).
ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Αναλυτικά τα ποσοστά του πληθυσμού του Βαρνάβα ανά ομάδα ηλικιών έχουν ως εξής:
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
 Οι χρωματισμοί συνδυασμοί αναφέρονται σε κατηγοριοποίηση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα η πρώτη ομάδα αφορά προσχολικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια), η δεύτερη κατηγορία αφορά νέους είτε σπουδαστές, φοιτητές, είτε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, η τρίτη κατηγορία αφορά τον ενεργό πληθυσμό, η τέταρτη τους συνταξιούχους και η πέμπτη τους υπερήλικες (Πίνακας 3).
ΠΙΝΑΚΑΣ 4

Από τον Πίνακα αυτόν (Πίνακας 4)  προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι οι ενεργοί κάτοικοι (37%) και ακολουθούν οι προσχολικοί και μαθητές (23%).
Οι κατηγορίες σπουδαστές, φοιτητές και νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας (18%), είναι σχεδόν ισοδύναμη με τους συνταξιούχους (19%).
Τα πολύ μικρά παιδιά (0-4 ετών) είναι περισσότερα από τους υπερήλικες (80 + ετών) (ποσοστά 5% - 3%), τα προσχολικά και μαθητές είναι επίσης περισσότερα αν συγκριθούν με όλους τους συνταξιούχους (άνω των 60 ετών) κατά 1% (ποσοστά 23% - 22%), ενώ οι νέοι μέχρι 30 ετών (41%)  είναι  εντυπωσιακά περισσότεροι από του συνταξιούχους πάνω από τα 80 χρόνια (22%), όπως φαίνεται και από τον Πίνακα 5.
ΠΙΝΑΚΑΣ 5

Από τα πιο πάνω στοιχεία είναι σαφές ότι ο Βαρνάβας είναι ένα αναπτυσσόμενο χωριό με νέους, κυρίως, κατοίκους.
Ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς, αφού ο λόγος νέων/ηλικιωμένους είναι απόλυτα θετικός.
Είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία αυτά θα επιβεβαιωθούν και από την νέα απογραφή του 2011.


1ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΒΛΙΟΥ

1977. Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Βαρνάβα αποφάσισε να διοργανώσει το πρώτο Πρωτάθλημα Ταβλιού.
Πάμπολες συζητήσεις έγιναν σχετικά με την σκοπιμότητα, αλλά και με την συμβατότητα με τις δράσεις του Συλλόγου. Τελικά κρίθηκε από τα μέλη ότι θα ήταν θετικό γεγονός η διοργάνωσή του.
Πράγματι είχε τεράστια επιτυχία και συζητήθηκε πολύ.
Μετά την ολοκλήρωσή του εκδόθηκε από τον Σύλλογο φυλλάδιο απολογιστικό, το οποίο παραθέτουμε εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν όλο γραμμένο στο χέρι κι ακόμη ενδιαφέρον έχει το πολυτονικό σύστημα, το οποίο υπήρχε τότε.














ΥΠΟΘΕΣΗ "ΚΟΤΕΤΣΙΑ" ή ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
Ήταν 1978. Στο Βαρνάβα, ένα χωριό, τότε, 1.300 κατοίκων, η τοπική κοινωνία αναστατώθηκε από ένα – πρωτοφανές για το χωριό μας συμβάν.
Ένας επιχειρηματίας, που από το 1973 είχε αγοράσει 400 μέτρα μακριά από τα σπίτια του χωριού  μια έκταση 4.000 τ.μ. ξεκίνησε την κατασκευή ορνιθοτροφείου 1.000 τ.μ..
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Βαρνάβα, με Πρόεδρο τότε τον αείμνηστο Κώστα Αποστόλου και ο δυναμικός και δραστήριος Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Βαρνάβα εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα θα καταστρέψει το μόνο πλεονέκτημα που διέθετε τότε το χωριό, το φυσικό περιβάλλον, αποφάσισαν να αντιδράσουν, με όλους τους νόμιμους τρόπους.
Αφού κάλεσαν την Χωροφυλακή και ζήτησαν να σταματήσει τις εργασίες, προκειμένου να ελεγχτεί η νομιμότητα της άδειας και εάν υπάρχουν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο εγκρίσεις, απευθύνθηκαν και στις τότε Αρχές (Νομαρχία, Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών).  Ο τότε Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης, μάλιστα, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κοινότητας για το αγώνα του, ο δε Νομάρχη κ. Κωβαίος όρισε την 10η Αυγούστου 1978 ως ημέρα αυτοψίας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα καταγγελλόμενα από τους κατοίκους.
Το κτίριο τις ημέρες αυτές ήταν ήδη καλουπωμένο και είχε αναστολή των εργασιών.
Την  προπαραμονή της αυτοψίας οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν μέσα από την εταιρία μπετόν, ότι την επομένη θα ρίχνονταν τα μπετά της οικοδομής, προφανώς για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, ενόψει της αυτοψίας του Νομάρχη.
Όλο το χωριό, σε λαϊκή συνέλευση που έγινε το ίδιο βράδυ αποφάσισε να κατεδαφίσει τα καλουπώματα, προκειμένου να μην επιτευχθεί το σχέδιο του επιχειρηματία για δημιουργία τετελεσμένων.
Εκατοντάδες κάτοικοι, χωρίς να προκαλέσουν καμία φθορά (γεγονός που στο δικαστήριο αποδέχθηκε και ο επιχειρηματίας) ξεκαλούπωσαν την οικοδομή, εργαζόμενοι όλη την νύχτα.
Το πρωί της επόμενης ημέρας στον Βαρνάβα ανέβαιναν μπετονιέρες αναζητώντας το καλουπωμένο κτίριο όπου θα έριχναν τα μπετά, αλλά…. δεν υπήρχε.
Φυσικά ο επιχειρηματίας υπέβαλε μήνυση όχι όμως «κατ΄ αγνώστων», όπως θα έπρεπε, αλλά ενάντια στον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βαρνάβα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Νεολαίας Βαρνάβα, γιατί δήθεν υποκίνησαν τους πολίτες να προβούν στην κατεδάφιση των καλουπωμάτων.
Το σκεπτικό του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο με την 2625/79 απόφασή του παρέπεμψε σε δίκη τους μηνυθέντες είναι σκέτο «περιβόλι». Ακούστε πως κατέληξε στην «ενοχή» των κατηγορουμένων:
«Ειδικότερον τούτο (η ενεργός ανάμειξις) εκ της καθόλου συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, οι οποίοι αφού συνήλθον σε σχετικάς συνεδριάσεις, ακολούθως προέβησαν εις παραστάσεις ενώπιον των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να γίνει ανάκλησις της αδείας δια την ανέγερσιν του ου πρόκειται πτηνοτροφείου. Επειδή δε προφανώς δεν επετύγχανον του σκοπού των, εζήτησαν εκ μέρους των παθόντων, όπως ανασταλεί η πρόοδος των εργασιών. Και ενώ οι παθόντες ικανοποίησαν την απάιτησίν των αυτήν, εν τούτοις κατά τον χρόνον τούτον έλαβεν χώραν  η εν λόγω καταστροφή. Κατά ταύτα, προκυψασών πλέον ή αποχρωσών ενδείξεων ενοχής εις βάρος τούτων, δέον όπως παραπεμφθούν ίνα δικασθούν….».
Το δικαστήριο δε στις 2 Μαΐου 1980 καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε πεντάμηνη φυλάκιση. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Για την ιστορία πριν από την δίκη στο Εφετείο, υπήρξε συμβιβασμός με το επιχειρηματία και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Ο συμβιβασμός προέβλεπε την καταβολή στον επιχειρηματία χρηματικού ποσού ίσου με την εκτιμώμενη από αυτόν ζημιά (250.000 δρχ.) το οποίο συγκεντρώθηκε με έρανο από τους κατοίκους του Βαρνάβα και την μη κατασκευή του ορνιθοτροφείου από αυτόν.
Είναι μια «ιστορία» που δείχνει την αποφασιστικότητα των κατοίκων του Βαρνάβα  να προστατέψουν το περιβάλλον του τόπου τους και μάλιστα σε μια εποχή που δεν ήταν στην επικαιρότητα τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Μέσα από το τύπο της εποχής αποτυπώνεται όλο το ιστορικό της υπόθεσης. Σημαντικά είναι και τα σχόλια των εφημερίδων για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Βαρνάβας αυτήν την εποχή.
 Η «ΕΡΕΥΝΑ» ήταν η εφημερίδα που εξέδιδε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Βαρνάβα.
εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ

εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

έκδοση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου
Νεολαίας ΒΑΡΝΑΒΑ

εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ

εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

εφημερίδα ΑΥΓΗ

εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ

Διαβάστε και το παραπεμπτικό του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και ιδιαίτερα το σκεπτικό της παραπομπής:
Η πρώτη σελίδα του παραπεμπτικού του
Συμβουλίου Πλημελλειοδικών

Το σκεπτικό της παραπομπής σε δίκη
των κατηγορουμένων





Ο παππούς μου (Σπύρος Ηλίας) με την μητέρα μου (αριστερά) 
και την αδελφή της (δεξιά)



Ο πατέρας μου (Πέτρος Κόλλιας) στρατιώτης



Στον Βαρνάβα εγώ με την αδελφή μου. Είμαστε ντυμένοι με τα "βαφτιστικά" ρούχα. Τα πίσω σπίτια δεν υπάρχουν πλέον.



Πάσχα στον Βαρνάβα. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη δίπλα στην εκκλησία.
Η περιοχή πίσω σήμερα είναι οικοδομημένη, όπως επίσης και το σημείο της φωτογραφίας. Εγώ είμαι ο μικρός της παρέας.


ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")