ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΕΠΣΑΝΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ή ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ;

ΕΠΣΑΝΑ = Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής.
ΣΚΟΠΟΣ: Η στήριξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Ανατολική Αττική.
Η ΕΠΣΑΝΑ δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των ποδοσφαιρικών Σωματείων της Βορειανατολικής Αττικής, τα οποία, πριν την ίδρυσή της, αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.).
Είναι αλήθεια ότι ως κίνηση ήταν θετική γιατί τα Σωματεία ωφελήθηκαν αφού σταμάτησαν οι πολυδάπανες μετακινήσεις στα διάφορα σημεία της Αττικής και υπήρξε μια εγγύτητα μεταξύ Σωματείων και Διοργανώτριας Αρχής.
Αλλά...
Αλλά η νέα Ένωση μετεξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε χώρο πολιτικής επιρροής, παραγοντικών διασυνδέσεων, και επιλεκτικών σχέσεων. Δημιουργήθηκε ένας εισπρακτικός μηχανισμός σε βάρος των συμμετεχόντων Σωματείων, ο οποίος συσσώρευσε μεν χρήμα στα ταμεία της  Ένωσης, χωρίς αυτό να αναδιανεμηθεί στα Σωματεία με βάση τις ανάγκες τους.
Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι η οικονομική αφαίμαξη των Σωματείων πρέπει να επισημανθεί ότι, εκτός από ελάχιστα Σωματεία, ιδιαίτερα των μεγάλων Δήμων και  των εύρωστων Κοινοτήτων και τα ελεγχόμενα από οικονομικούς παράγοντες, τα περισσότερα φυτοζωούν οικονομικά και βασίζονται κυρίως στην οικονομική στήριξη από "τις τσέπες" των Διοικούντων, οι οποίοι δεν έχουν καμία βλέψη, πέρα από το μεράκι και την αγάπη για το άθλημα.
Αυτά τα Σωματεία δεν κάνουν ακριβές μεταγραφές, δεν έχουν την πολυτέλεια των ακριβών εμφανίσεων, των υψηλά αμειβομένων προπονητών και των υλικών παροχών στους ποδοσφαιριστές. Υπηρετούν, όμως, τον πραγματικό αθλητισμό, με παιδιά από τον τόπο τους.
Αυτά τα Σωματεία, μια Ένωση που σέβεται τον ρόλο της θα έπρεπε να τα ενισχύσει οικονομικά, με ένα μικρό έστω μέρος από τον πακτωλό των χρημάτων που συσσωρεύει κάθε ποδοσφαιρική περίοδο. Γι΄ αυτά τα Σωματεία μία επιχορήγηση της τάξης των 2.000 - 3.000 €, με βάση ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο στα βιβλία του Σωματείου, θα ήταν μια σημαντική ανάσα.
Αλλά για πόσα χρήματα πρόκειται άραγε;
Διαβάζω στον οικονομικό απολογισμό της ΕΠΣΑΝΑ του έτους 2006 ότι τα έσοδα της Ένωσης ανήλθαν στο ποσό των 204.814,66 €. Από αυτά τα 79.000 € τα κατέβαλαν τα Σωματεία (!), είτε ως συμμετοχές στα Πρωταθλήματα, είτε ως εγγραφές, είτε ως πρόστιμα.
Και που διατέθηκαν αυτά τα χρήματα;
Σε πολυδάπανες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πολυτελείς χώρους, σε έκδοση περιοδικού (το οποίο ποτέ δεν φτάνει στα Σωματεία) και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά πάντως όχι για ενίσχυση των Σωματείων που έχουν ανάγκη.
Βέβαια έφτιαξε η Ένωση και τα πολυδιαφημισμένα ιατρεία, αλλά κάθε εξέταση και επανεξέταση στοιχίζει 30 € ανά ποδοσφαιριστή κι έτσι ένα Σωματείο με 20 ποδοσφαιριστές πρέπει να καταβάλει για αρχική εξέταση 600 € και με τις (περίεργα πολλές) επανεξετάσεις φτάνει και ξεπερνά τα 1.000 € 
Ως μέλος της Διοίκησης ενός τέτοιου Σωματείου προβληματίζομαι για την σκοπιμότητα της παραμονής του Σωματείου στην ΕΠΣΑΝΑ, από την στιγμή μάλιστα που σκοπός του δεν είναι ο "πρωταθλητισμός", αλλά ο αθλητισμός.
Θεωρώ ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση μιας "Ένωσης" καθαρά ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων, θα αποτελέσει κίνηση που θα δώσει ανάσα στα Σωματεία που μοναδικό σκοπό έχουν να αθλήσουν τα νέα παιδιά του κάθε τόπου, δεν έχουν την οικονομική στήριξη είτε κάποιου Δήμου, είτε κάποιου "έχοντα και κατέχοντα" παράγοντα και δεν διαπλέονται με τα ποδοσφαιρικά κυκλώματα.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")