ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ


  • Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη

Τις αντιδράσεις των πολιτών, που έχουν θορυβηθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, επιχειρεί να αμβλύνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σημειώνοντας σε κάθε τόνο ότι οι ιδιοκτήτες με νόμιμους τίτλους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Με αυτή τη θέση ως αφετηρία, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Νίκο Μπόκαρη, με στόχο να διερευνήσει αν είναι εύλογη η αγανάκτηση των Πεντελιωτών, οι οποίοι θεωρούν ότι αδικούνται κατάφωρα από τους δασικούς  χάρτες, με τη μορφή που αυτοί αναρτήθηκαν.
Προσεγγίζοντας  ένα - ένα τα «ακανθώδη» ζητήματα που έχουν ανακύψει στην Πεντέλη, ο Ν. Μπόκαρης ξεκαθαρίζει πως σε ό,τι αφορά τις ιδιοκτησίες που εμπίπτουν στη διανομή Γεωργοκτηνοτρόφων του 1955, η οποία κυρώθηκε με την Ε.2013/1956 (ΦΕΚ106/Β) απόφαση υπουργού Γεωργίας και επέχει θέση ρυμοτομικού σχεδίου, δεν υφίσταται θέμα. «Έχει μπει αστεράκι στους δασικούς χάρτες και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες υποχρεούνται μόνο να προσκομίσουν τα παραχωρητήρια», σημειώνει ο Ν. Μπόκαρης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το υπ’ αριθμ. 1083/6-4-2011 έγγραφο του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Νομού Ανατολικής Αττικής, που απεστάλη στον Δήμο Πεντέλης και στο οποίο αναφέρεται ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος υποβολής αντίρρησης (ως μη εμπίπτουσες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του σχεδίου των Γεωργοκτηνοτρόφων που έγινε το 1999, ο Ν. Μπόκαρης σημειώνει ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση, δεδομένου ότι «οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν νόμιμες άδειες και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων συμφωνεί ότι οι ιδιοκτήτες αυτοί πρέπει να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους, σημειώνοντας την ανάγκη ο Δήμος να τους παράσχει κάθε τεχνική βοήθεια, μιας και, όπως λέει, ο Δήμος Πεντέλης τότε προχώρησε στην επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου, η οποία «έπεσε» στο ΣτΕ το 2009.
«Να δοθούν δίκαιες λύσεις»
Στο ερώτημα της εφημερίδας μας, αν η κρίση των αρμόδιων επιτροπών θα πρέπει να περιμένει να τελεσιδικήσει το θέμα στο ΣτΕ -μιας και ο Δήμος Πεντέλης έχει καταθέσει τριτανακοπή, η οποία θα εκδικαστεί το Νοέμβριο του 2011- ο Ν. Μπόκαρης απαντά -με την επιφύλαξη ότι δεν μιλά ως νομικός- ότι οι επιτροπές θα κρίνουν με την ισχύουσα νομολογία. Οι ιδιοκτήτες κατόπιν θα πρέπει να προσφύγουν στο ΣτΕ και αν δικαιωθούν, να αλλάξει ο χάρτης.
Επίσης, σημειώνει με έμφαση στο σημείο αυτό, ότι οι νόμιμες πράξεις ισχύουν. «Κανείς δεν θέλει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των πολιτών και να τους αδικήσει. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η εκτελεστική εξουσία, σε συνεργασία με τη δικαστική, να δώσει λύση που δεν θα αδικεί τους πολίτες».
Αναφορικά με την πλατεία Αγίας Τριάδας της Πεντέλης, που χαρακτηρίζεται αναδασωτέα στους χάρτες, προκαλώντας το κοινό αίσθημα των Πεντελιωτών, ο Ν. Μπόκαρης αντιστρέφει τον συλλογισμό, σημειώνοντας ότι κακώς η πλατεία δημιουργήθηκε εντός δασικών εκτάσεων και κακώς δεν νομιμοποιήθηκε στη συνέχεια με ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ).
Ό,τι «λένε» οι αεροφωτογραφίες
Στην ένστασή μας, ότι το ΓΠΣ της Πεντέλης έχει γίνει... μπαλάκι από τη δεκαετία του ‘80 μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων αντιτείνει ότι οι δασικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να απεικονίσουν στους χάρτες ό,τι εμφανίζεται στις αεροφωτογραφίες του ’45 ως δασικό.
Στην επιμονή μας ότι «με αυτή τη λογική θα πρέπει και η Κηφισιά και η Εκάλη να χαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις...», η απάντηση παραμένει σταθερή: «Ό,τι ορίζουν οι αεροφωτογραφίες του ’45. Από εκεί και πέρα όλα θα κριθούν στο πού τεκμηριώνεται το κριτήριο νομιμότητας...
Η απεικόνιση των χαρτών του ‘45 είναι η μία γραμμή. Την άλλη την τραβάμε σήμερα με τους δασικούς χάρτες. Όπου ταυτίζονται οι δύο γραμμές, έχει καλώς. Όπου αποκλίνουν, η γραμμή θα καθοριστεί τελικά με μοναδικό κριτήριο τη νομιμότητα, είτε πρόκειται για την Πεντέλη είτε για την Κηφισιά».
Επί της διαδικασίας και για το αν στις επιτροπές κρίσης των ενστάσεων θα δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ο Ν. Μπόκαρης εξηγεί ότι τα μέλη των επιτροπών θα εκπαιδευτούν με νομικούς του ΥΠΕΚΑ και του ΣτΕ, και θα έχουν πλήρη γνώση όλου του φακέλου με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Το τι μέλλει γενέσθαι μετά την κύρωση των χαρτών και εφόσον κριθεί οριστικά ότι κάποιες ιδιοκτησίες βρίσκονται εντός δασικής έκτασης, παραμένει ζητούμενο.
Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση
Η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ραδιοφωνικού σταθμού BHMA FM δήλωσε κατηγορηματικά ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είναι αντισυνταγματική. Παράγοντες του υπουργείου σημείωσαν, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ότι είναι δύσκολο βέβαια να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα, μιας και υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπερνούν τα 150.000.
Στον αντίποδα αυτού, υπάρχουν, όπως πληροφορούμαστε, σκέψεις για επιβολή προστίμου ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, ενώ με μεγαλύτερη επιείκεια φαίνεται ότι θα κριθούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτησίες έχουν χτιστεί εντός δασικών εκτάσεων με ευθύνη του κράτους.
Υπάρχει διέξοδος;
Είναι εφικτή, λοιπόν, η άρση του αδιεξόδου;  Οι νομικοί υποστηρίζουν πως όχι. «Το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, δεν αφήνει περιθώρια άλλων ερμηνειών. Εφόσον μια έκταση θεωρηθεί δασική, τότε αυτή παύει να έχει οποιαδήποτε δυνατότητα χρήσης, πολύ περισσότερο δόμησης. Σε περίπτωση που υπάρχει κτίσμα σ’ αυτή, χαρακτηρίζεται αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Η αξία του είναι πλέον μηδενική, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να το μεταβιβάσει ούτε στα παιδιά του», υποστηρίζει μιλώντας στην «Α» ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου.
Συμπληρώνει δε ότι όσο εγκληματική είναι η επιλογή των ιδιοκτητών να χτίσουν σε δασική έκταση, άλλο τόσο εγκληματική είναι και η σημερινή επιλογή του κράτους, να κρίνει τελείως ανελαστικά τι είναι δασικό.
Πάντως, στην Πεντέλη τα ζητήματα θα ήταν σήμερα λιγότερο «ακανθώδη», αν υπήρχε εγκεκριμένο ΓΠΣ.
Ποιος θα μας απαντήσει άραγε υπεύθυνα γιατί η υπογραφή του έχει μετατραπεί σε «γιοφύρι της Άρτας»;
Η ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει αποκλειστικά το κεντρικό κράτος και τους κατά καιρούς υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ;
Ή μήπως ήρθε η ώρα πολίτες - ιδιοκτήτες και διοικούντες την Πεντέλη, που λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια με τη λογική του «όλα ή τίποτα», να αναλάβουν τις ευθύνες τους;
Ενημερωτικές συγκεντρώσεις
Στο μεταξύ η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης συνεχίζει τις προγραμματισμένες ενημερωτικές συγκεντρώσεις των πολιτών για τα θέματα των δασικών χαρτών.
Στην τελευταία συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου ο δήμαρχος Πεντέλης,   Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης παρουσίασε την Τεχνοκρατική Επιτροπή την οποία σύστησε  με αρμοδιότητα τόσο τις ενστάσεις του Δήμου για τους δασικούς χάρτες, όσο και  την επικουρική βοήθεια προς τους κατοίκους για την τεκμηρίωση των ενστάσεών τους.
ΠΗΓΗ: ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")