ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

15 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή.
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε;
Μήπως γιορτάζουμε αυτόν τον μεταλλαγμένο άνθρωπο που έχει σαν αξίωμα ζωής "καταναλώνω, άρα υπάρχω"; Αυτόν που η ζωή του έχει νόημα όταν μπορεί να αγοράζει... να αγοράζει... να αγοράζει;
Γιατί αν γιορτάζουμε αυτόν, με συγχωρείτε αλλά ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΩ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΗ.
Δεν μπορώ να συμμετέχω σ΄ αυτήν την αλλοίωση της ανθρώπινης φύσης. Για μένα ο υπερκαταναλωτικός σημερινός άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γρανάζι στον μηχανισμό μιας κοινωνίας που οδηγείται στην αποσύνθεσή της. Οι ανθρώπινες αξίες, πλέον, δεν έχουν καμιά αξία, αφού ούτε πουλιούνται, ούτε αγοράζονται. 
 Θλίβομαι που τα παιδιά μου θα ζήσουν σ΄ αυτήν την αθλιότητα. Κι οι άμυνες, δυστυχώς, είναι λίγες, αν όχι ανύπαρκτες. Ο μη καταναλωτικός άνθρωπος θεωρείται αντικοινωνικός, οπισθοδρομικός και - ίσως- προβληματικός. Για να έχεις  "κοινωνική αναγνώριση" πρέπει να συμμετέχεις κι εσύ σ΄ αυτόν τον παραλογισμό.
Ναι φίλοι μου κι εγώ καταναλώνω. Όμως έχω βάλει μέτρο στην ζωή μου.
 Κι έτσι θα συνεχίσω.
 "Συνένοχος στον φόνο" δεν πρόκειται να γίνω.
Εν πάσει περιπτώσει, ως συμβολή μου στην Παγκόσμια αυτή ημέρα, δημοσιεύω ένα κείμενο της greenpeace.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Greenpeace καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να πιέσουν τις εταιρίες και την κυβέρνηση να υιοθετήσουν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Επίσης προτείνει εναλλακτικές λύσεις σε καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και προσκαλεί όσους πιστεύουν ότι η δράση των καταναλωτών έχει δύναμη, να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
 "Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για τη διαμόρφωση υπεύθυνης περιβαλλοντικής καταναλωτικής συνείδησης. Αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να αποφύγουμε τα μεταλλαγμένα και τα τοξικά και να καταγγείλουμε τις πρακτικές που καταστρέφουν το κλίμα, τους ωκεανούς και τα δάση του πλανήτη", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.
Το Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace ερευνά και ενημερώνει για τις συνέπειες των καθημερινών καταναλωτικών μας συνηθειών και προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Κυρίως όμως τονίζει και αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της δράσης των πολιτών, οι οποίοι μπορούν μέσα από τις επιλογές τους αλλά και με μία απλή υπογραφή ή μία επιστολή διαμαρτυρίας να απαιτήσουν από την κυβέρνηση ή τις εταιρίες να υιοθετήσουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Καθώς λοιπόν πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε "πράσινα":
Ξέρετε ότι μπορούμε...
Να σώσουμε το κλίμα από το σπίτι μας; Σβήνοντας όσα φώτα δε χρειαζόμαστε,   κλείνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη, μονώνοντας το χώρο μας γιακαλύτερη θέρμανση και προτιμώντας ανεμιστήρα για το δροσισμό,  μειώνουμε σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος!
Να ελαφρύνουμε τις χωματερές; Αποφεύγοντας τις πολλές συσκευασίες και τα προϊόντα μίας χρήσης, και ανακυκλώνοντας το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο αλλά και τις ηλεκτρικές συσκευές (για τις τελευταίες επικοινωνήστε με τις εταιρίες παραγωγής), μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων!
Να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα της πόλης; Χρησιμοποιώντας λιγότερο το αυτοκίνητο, προτιμώντας τα μέσα συλλογικής μεταφοράς ή απλά περπατώντας. Κάνει καλό!
Να αντικαταστήσουμε το χλώριο; Στην αγορά κυκλοφορούν καθαριστικά χωρίς χλώριο ή άλλες επικίνδυνες τοξικές και χημικές ουσίες. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά, και επιπλέον δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας!
Να διώξουμε τα μεταλλαγμένα με μία υπογραφή;  Υπογράφοντας την έκκληση της Greenpeace  για την υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα, συμμετέχουμε στην προσπάθεια των πολιτών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίζουμε τι τρώμε!
Να έχουμε πάλι θάλασσες πλούσιες σε ψάρια;  Αποφεύγοντας την αγορά και την κατανάλωση του γόνου (μικρά ψάρια που αλιεύονται πριν φτάσουν στην περίοδο της αναπαραγωγής και πωλούνται παράνομα) και ζητώντας ενημέρωση από τη Greenpeace για τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για το κάθε είδος!
Να κάνουμε ακόμα περισσότερα;  Συμμετέχοντας στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace! Όλοι μπορούμε να γίνουμε μέλη επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 210 38 38990, στέλνοντας email στο gpgreece@diala.greenpeace.org ή μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.greenpeace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")