Είμαι Δημόσιος Υπάλληλος.
Το δηλώνω εξ αρχής για να αποφύγουν να διαβάσουν τα παρακάτω αυτοί που αποδίδουν όλη την κακοδαιμονία της Χώρας στους Δημόσιους Υπάλληλους, οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι "βολεμένοι", "κοπρίτες", "τα ξύνουν", "καταδυναστεύουν τον πολίτη".
Δεν θα υπερασπιστώ τα "κεκτημένα" του κλάδου (ωράριο, πρωινή απασχόληση κ.λ.π.).
Ούτε θα "καταγγείλω" την "επίθεση στον κλάδο".
Θα θέσω μόνο κάποιες πολύ απλές σκέψεις, απλοϊκές θα έλεγα.
Κατά τον Υπουργό Εσωτερικών κ.λ.π. κ. Ραγκούση υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγικότητα του Δημόσιου Τομέα και πρέπει "να πάρει μέτρα". Σωστό.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι πάρα πολλοί. Σωστό.
Κατά τον κ. Υπουργό πάντα, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι παράγουν λιγότερο από αυτούς του Ιδιωτικού Τομέα. Σωστό (ενδεχομένως).
Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα.
Και πως σχεδιάζουμε για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος; Φυσικά αναλύοντας τα δεδομένα.
Όχι, όμως τα "δεδομένα" που η υπόγεια παραπληροφόρηση του Υπουργείου εμφανίζει ως τέτοια, αλλά τα πραγματικά.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι πολλοί, αλλά λάθος κατανεμημένοι. Σε άλλες Υπηρεσίες πλεονάζουν, όντως, αλλά σε άλλες δεν επαρκούν. Εργάζομαι σε ασφαλιστικό ταμείο και στην ("μάχιμη") μονάδα μου από τους 37 που προβλέπει ο Οργανισμός υπηρετούν 27 και 4 συνταξιοδοτούνται σε 3 μήνες. Κι είναι γνωστό ότι σε άλλες Υπηρεσίες, κυρίως κεντρικές (Υπουργεία κ.λ.π.) πλεονάζουν. Και οι ελλείψεις - για ευνόητους λόγους- εντοπίζονται στις "μάχιμες" μονάδες.
Οι μισθολογικές διαφορές τεράστιες, ανά Υπηρεσία. τα περιβόητα "επιδόματα" δημιουργούν μισθολογικές ανισότητες και κατά συνέπεια διαφορά στην παραγωγικότητα.
Υπάρχουν Υπηρεσίες του Δημοσίου που δεν παράγουν τίποτα και άλλες, ιδιαίτερα όσες έχουν καθημερινή συναλλαγή με το κοινό, οι οποίες - έστω και υπό την πίεση του συναλλασσόμενου- έχουν πολύ μεγάλη παραγωγικότητα.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός στις μονάδες είναι απαρχαιωμένος και τεχνολογικά ξεπερασμένος, με αποτέλεσμα απίστευτες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού, αντίθετα στις κεντρικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη, υπάρχει ότι π[ιό σύγχρονο.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα δεδομένα του προβλήματος.
Ο κ. Υπουργός αντιμετώπισε αυτήν την κατάσταση, αναδιοργάνωσε τις Υπηρεσίες, έκανε ανακατανομή προσωπικού, καθιέρωσε ενιαίο μισθολόγιο, αναβάθμισε τον τεχνολογικό εξοπλισμό και διαπίστωσε ότι αυτό που έλειπε για να ολοκληρωθεί ο "εκσυγχρονισμός" του, ήταν η μισή ώρα παραπάνω δουλειάς;
Δηλαδή αν μια Υπηρεσία δεν είναι αποδοτική, θα γίνει αν οι υπάλληλου εργασθούν ακόμη μισή ώρα. Μα αν ισχύει αυτό που αιωρείται στην κοινωνία, ότι "οι Δημόσιοι Υπάλληλοι κάθονται", απλά θα κάθονται μισή ώρα ακόμη. Και για να μιλάμε με παραδείγματα, αν η υπάλληλος στο γραφείο του κ. Υπουργού παραμείνει μισή ώρα παραπάνω στην υπηρεσία της, θα νοιώσει καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης ο πολίτης;
Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι ο κ. Υπουργός, απλά κάνει μια επικοινωνιακή κίνηση, εκμεταλλευόμενος την απαξίωση στην κοινωνία, την οποία έχουν υποστεί οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, γιατί αδυνατεί (ή δεν θέλει) να κάνει πραγματική τομή στον Δημόσιο Τομέα.
Και το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση του πολίτη, με αυτές τις μεθοδεύσεις, απλά θα ικανοποιήσει το "λαϊκό αίσθημα", με το κουτοπόνηρο "επιχείρημα" ότι "τους έβαλα κι αυτούς να δουλέψουν".
Και η κατάσταση στο Δημόσιο θα παραμένει η ίδια.
Αν θέλει ο Δημόσιος Τομέας να γίνει παραγωγικός η λύση είναι πλέον γνωστή σε όλους.
ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ.
Η λύση είναι γνωστή.
Τολμά ο κ. Υπουργός;
ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου