ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΚΟΛΛΙΑ

 
 Εκδόθηκαν τελικά οι αναμενόμενες από το 2012 & 2013 αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και φυσικά το «δια ταύτα» τους ήταν ….. αναμενόμενο. Όπως αναφέρεται στις δύο αποφάσεις, οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού έλαβαν υπόψη τους τεχνική έκθεση καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που χρησιμοποίησε «σύστημα γεωγραφικής πληροφορίας» (ηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία), και γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «διαπιστώνεται τεκμηριωμένα η απουσία ρέματος στην επίμαχη περιοχή, καθώς και η μη υδατοπερατότητα του εδάφους».
   Κατόπιν αυτών, οι δικαστές προσέθεσαν ότι «δεν ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός του έργου ούτε υπήρχε η υποχρέωση της διοίκησης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ληφθεί» και απέρριψαν και τις δύο προσφυγές.
   Αμέσως οι Κυβερνητικοί άρχισαν τους πανηγυρισμούς. Τι για «απαιτούμενο σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ακούσαμε, τι για «ευθύνες της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού», τι για  «ανάγκη να αποκτήσει η Αττική σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων», τι για «διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».
  Βέβαια οι «πανηγυρίζοντες» κυβερνητικοί παράγοντες «ξέχασαν» κάποια πράγματα.
   «Ξέχασαν» τις εκθέσεις και τις αποφάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει διαπιστώσει ουσιαστικά λάθη και περιβαλλοντικές παραβάσεις στον ΧΥΤΑ και όχι στον ΟΕΔΑ Γραμματικού, επιβάλλοντας στις 30 Μαΐου 2014 πρόστιμο ύψους 166.550 ευρώ στους εργολάβους της αναδόχου κοινοπραξίας και στην Περιφέρεια Αττικής.
   «Ξέχασαν» την έκθεση και την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διαπιστώνει νομικά και κατασκευαστικά ελαττώματα στο έργο του Γραμματικού, ζητώντας την αντιμετώπισή τους, ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης κατασκευής του.
Θέματα τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το Σ.τ.Ε. κατά την έκδοση των αποφάσεών του και κατά συνέπεια, εφ΄ όσον θέλουμε σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και τήρηση της νομιμότητας, θα πρέπει να «σεβαστούμε» κι αυτές τις αποφάσεις. Κι αν θέλουμε «διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος» θα πρέπει να δούμε τις περιβαλλοντικές παραβάσεις και τα κατασκευαστικά ελαττώματα, τα οποία είναι διαπιστωμένα.
   Αλλά οι όποιοι «πανηγυρισμοί» των κυβερνητικών για μια – για πολλούς λόγους αναμενόμενη- απόφαση, δεν είναι το σημαντικό για εμάς. Το σημαντικό είναι ποια θα είναι, από δω και στο εξής, η δική μας στάση, η στάση των πολιτών της Βορειανατολικής Αττικής, των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής και ποια θα είναι η κατεύθυνση αντιμετώπισης του τεράστιου –πράγματι- ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
   Κατ΄ αρχήν το πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαδραματίζονται τα τελευταία γεγονότα, είναι σαφώς ευνοϊκότερο από αυτό της προηγούμενης περιόδου. Η εκλογή της κ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και κυρίως η –σε επίπεδο διακηρύξεων- διαφορετική αντίληψη, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, σε συνδυασμό με την αλλαγή στον Δήμο Μαραθώνα και την εκλογή ενός «μιντιακού» Δημάρχου, ο οποίος, έστω και με χαμηλούς τόνους, δήλωνε αντίθετος με την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, διαμορφώνουν ένα καλύτερο πλαίσιο για την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης, μέσα από την αποκεντρωμένη διαχείριση, μέσω των τοπικών σχεδίων και -  κυρίως - μέσα από την ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής.
   Όμως η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και κοστολογισμένου σχεδιασμού είναι εύλογο να δημιουργεί και κάποιες αμφιβολίες στους πολίτες, κατά πόσο η Περιφέρεια Αττικής έχει φύγει από το πεδίο των (καλών) προθέσεων και βρίσκεται ήδη στο πεδίο της υλοποίησης των διακηρύξεων. Η εμπειρία ετών, όσον αφορά εξαγγελίες που διαψεύδονται, μας έχει κάνει επιφυλακτικούς, στο να αποδεχόμαστε εύκολα «μεγάλα λόγια». «Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπούμε σε μια λογική αποστασιοποίησης, ή πολύ περισσότερο αντιπαράθεσης. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να στηρίξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, την Περιφερειάρχη και παράλληλα να πιέζουμε για την γρήγορη διαμόρφωση του νέου σχεδιασμού, με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία και τις –πάρα πολλές – μελέτες, την χρηματοδότησή του και την έναρξη της υλοποίησης.
   Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαραθώνα. Παρά την – κατά την άποψή μου – μερική αποστασιοποίηση του Δημάρχου Μαραθώνα, από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση του ζητήματος του κατασκευαζόμενου ΧΥΤΑ Μαραθώνα στο Γραμματικό, κρατάμε την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίως όσον αφορά την πρόθεση για στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και προώθηση σχεδίου τοπικής ζήτημα διαχείρισης των τοπικών απορριμμάτων. Κι εδώ είμαστε επιφυλακτικοί, όσο αφορά τις προθέσεις, αλλά αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε κάθε ενέργεια που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και να πιέζουμε για την ενεργή εμπλοκή του Δημάρχου Μαραθώνα στο μέτωπο ενάντια στον ΧΥΤΑ, αξιοποιώντας και την επιρροή του στα Μ.Μ.Ε.
   Κι εδώ έρχεται ο ρόλος της Επιτροπής Αγώνα. Μιας Επιτροπής με μακριά ιστορία με σημαντικό έργο, με λάθη, αλλά και με επιτυχίες.
Τώρα είναι η ώρα να βγει από την «γωνία» και να μπει μπροστά σε αυτές τις διαδικασίες. Για να γίνει αυτό και κυρίως για να μπορεί να πείσει την τοπική κοινωνία, ότι τίποτα δεν τελείωσε κι ότι τώρα αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος που – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να οδηγήσει – επιτέλους- σε λύση το σημαντικότερο πρόβλημα μας, οφείλει να κάνει κινήσεις.
 - Να καλέσει τους πολίτες σε λαϊκές συνελεύσεις στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου, σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την ενεργοποίησή τους και πάλι, με όπλο την ελπίδα που υπάρχει σήμερα.
 - Στην συνέχεια μια μεγάλη λαϊκή συνέλευση στο Γραμματικό, με την ολοκλήρωση της οποίας να ακολουθήσει κινητοποίηση στον χώρο του ΧΥΤΑ, με επιδίωξη της παρουσίας τόσο του Δημάρχου Μαραθώνα και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και της Περιφερειάρχη Αττικής με σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο (ή εν πάση περίπτωση όσων ανταποκριθούν). Σε αυτήν την συνέλευση πρέπει να εκλεγούν και πάλι τα μέλη της Επιτροπή, από την λαϊκή συνέλευση, με επιδίωξη την αντιπροσωπευτικότητα (Ν. Μάκρη, Μαραθώνας, Γραμματικό Βαρνάβα).
 - Να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όποτε συζητείται θέμα σχετικό με την διαχείριση των απορριμμάτων.
 - Να διατηρεί συνεχή επαφή με Δημοτικούς ή Περιφερειακούς Συμβούλους που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το ζήτημα.
 - Να υποβάλλει προτάσεις που θα βγαίνουν μέσα από εξαντλητικό διάλογο με την τοπική κοινωνία. Μόνο με αυτό τον τρόπο η κοινωνία θα γίνει συμμέτοχος και μέρος της λύσης του προβλήματος, γιατί η εναλλακτική διαχείριση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του δημότη.
   Κλείνοντας οφείλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία, που τώρα παρουσιάζεται, για ριζική αλλαγή του προωθούμενου από τους εργολάβους και τα συμφέροντα σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και την εφαρμογή ενός άλλου μοντέλου που βασίζεται στην ανακύκλωση στην πηγή και στην τοπική διαχείριση. Και ευθύνη ανήκει σε όλους. Κάποια στιγμή όλοι θα δώσουμε λογαριασμό, είτε είμαστε Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, είτε είμαστε μέλη Επιτροπών, είτε είμαστε ενεργοί πολίτες. Ο καθένας - στο μέτρο των δυνατοτήτων του – οφείλει να κάνει το καλύτερο, δυνατό για την αντιμετώπιση του τεράστιου, σύνθετου, αλλά σίγουρα αντιμετωπίσιμου προβλήματος. Αυτού της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

 Υ.Γ. Προειδοποίηση: Ελπίζω να μην τεθεί από καμιά πλευρά θέμα «προσωρινής» λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, μέχρι να….. Αυτό θα αποτελέσει «αιτία πολέμου». Ο νοών νείτω.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")