ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΝ



Μια καταγραφή των λίγων ημερών αναψυχής. Ο αναγνώστης ας το δεί σαν «τουριστικό οδηγό» αν θέλει, απόλυτα υποκειμενικό, όμως.
Αναχώρηση για Ηράκλειο Κρήτης με το «Κρήτη ΙΙ». Στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την αναχώρηση, σύγκρουση με άλλο πλοίο, χωρίς μεγάλες ζημιές.
Κακή αρχή.
Άφιξη στο Ηράκλειο το απόγευμα.
Διαδρομή Ηράκλειο – Νεάπολη – Βουλισμένη, όπου και η «έδρα των εξορμήσεων».
Νεάπολη: Σπουδαία κωμόπολη του Ν. Λασηθίου, παλιά πρωτεύουσα του Νομού. Όμορφος είναι ο κεντρικός ναός της Μεγάλης Παναγιάς.
Βουλισμενη – Ιεράπετρα: Πανέμορφη διαδρομή και κατάληξη σε μια κωμόπολη με θέα το Λυβικό Πέλαγος. Ανεπτυγμένη τουριστικά η Ιεράπετρα μπορεί να προσφέρει στον σύγχρονο επισκέπτη τα «ζητούμενα», δηλαδή καθαρές αμμώδεις παραλίες, φαγάδικα και καφετέριες φτιαγμένα με γούστο, μπραράκια για την «μεταμεσονύκτια» διασκέδαση.
Βουλισμένη (Νεάπολη) – Οροπέδιο του Λασιθίου: Το ψηλότερο και μεγαλύτερο οροπέδιο της Ελλάδας (υψόμετρο 850 μέτρα, επιφάνεια 25.000 στρέματα), ένας εύφορος κάμπος με πλήθος ανεμόμυλους που χρησιμεύουν για άντληση νερού.
Σπήλαιο του Ψυχρού (Δικταίο Άνδρο): Βρίσκεται στο όρος Δίκτη σε υψόμετρο 1.025 μ., όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε ο πατέρας των θεών Δίας. Πρόκειται για ένα εργό τέχνης της φύσης. Για να το δεί κανείς βέβαια χρειάζεται ανηφορικό περπάτημα ενός περίπου χιλιομέτρου και η κάθοδος σε βάθος περίπου 200 μέτρα. Όμως το θέαμα σε αποζημιώνει πλήρως.
Βουλισμένη (Νεάπολη) – Ελούντα - Πλάκα: Αν ακολουθήσεις κανείς, όχι την «κανονική» διαδρομή, μέσω Αγ. Νικολάου, αλλά την «ορεινή», μπορεί να κάνει περισσότερα χιλιόμετρα, σ΄ ένα δρόμο με πολλές στροφές, αλλά θα αποζημιωθεί από την θαυμάσια θέα και το ωραίο φυσικό περιβάλλον. Φτάνοντας στην Ελούντα βρίσκεται κανείς σε μια κοσμοπολίτικη κωμόπολη. Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας.
Όμορφη αμουδιά, πολύς κόσμος, ποικιλία ανθρώπων, γλωσσών.
Δίπλα η Πλάκα. Πιο «λαϊκό» στυλ, βότσαλο και καθαρή θάλασσα.
 Απένατι η Σπιναλόγκα (σήμερα λέγεται Καληδονία), το νησάκι που από το 1903 μέχρι το 1957 ήταν λεπροκομείο. Σήμερα είναι τόπος αναψυχής, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το οχυρό των Ενετών και να κάνει μπάνιο στις καθαρές παραλίες του.



Βουλισμένη (Νεάπολη) – Σητεία – Βάι
Η Σητεία είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κρήτης, χτισμένη αμφιθεατρικά στον Κόλπο Διδύμου.  Η ιστορία της ξεκινά από την υστερομινωική περίοδο και καταστράφηκε το 1508 από σεισμό και ξαναχτίστηκε το 1870. Θεωρείται πατρίδα του Βιτσέτζου Κορνάρου, συγγραφέα του «Ερωτόκριτου».
Στο Βαι συναντάμε το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώτης. Τα φοινικόδεντρα καλύπτουν έκταση 250 στρεμάτων. Η παράδοση λέει πως Άραβες στρατιώτες έφαγαν χουρμάδες και από τα κουκούτσια τους φύτρωσαν οι Φοίνικες. Το Βαί πήρε το ονομά του από την «βαγιά», άλλο όνομα της φοινικιάς.
Βουλισμένη (Νεάπολη) - Αγ. Νικόλαος: Η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου. Μια πανέμορφή πόλη, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λατώ. Την γραφικότητα του τοπίου συμπληρώνει η περίφημη λίμνη Βουλισμένη, που προήρθε από ηφαιστειακή καθίζηση, στην οποία, κατά την παράδοση, λουζόταν η θεά Αθηνά.
Αυτό είναι ένα μικρό «οδοιπορικό» λίγων ημερών στο Λασίθι. Πράληψη θα ήταν να μην γίνει αναφορά στο τοπικό πανηγύρι της Βουλισμένης, στην γιορτή του Σωτήρος, στο οποίο διασκεδάσαμε με μαντινάδες και Κρητικούς χορούς από τον καλλιτέχνη Αεράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")