ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: ΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα VETO της Κυριακής 5 Δεκέμβρη ο Δήμαρχος της Κερατέας Σταύρος Ιατρού και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Γιώργος Κόλλιας, καταγγέλλουν απερίφραστα και χωρίς να κρύβουν τα λόγια τους το διαπλεκόμενο κύκλωμα των εργολάβων που λυμαίνονται την διαχείριση των απορριμμάτων και προωθούν "λύσεις" που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντά τους, σε βάρος του περιβάλλοντος και της Αυτοδιοίκησης.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Στ. Ιατρού: "Το κύκλωμα διαχείρισης των απορριμμάτων ελέγχεται από συγκεκριμένες εταιρίες, που έχουν το απόλυτο μονοπώλιο, θέτουν οι ίδιες τους κανόνες τους, καθώς και το ποιες τεχνολογίες θεωρούν οι ίδιες ενδεδειγμένες, δρουν για όφελός τους και μόνο, χωρίς φυσικά να ενδιαφέρονται για τις αποδεκτές κοινωνικά και περιβαλλοντικά λύσεις....".
Ο Γ. Κόλλιας αναφέρει ξεκάθαρα ότι: "....έχουμε ένα Κράτος που δεν ανθίσταται στα σχέδια των διαπλεκόμενων εργολάβων που προωθούν τις τεχνολογίες που επιφέρουν το μέγιστο κέρδος για αυτούς, χωρίς να υπολογίζουν τις υπόλοιπες συνέπειες...".
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας VETO με τίτλο "Σύγκρουση βαρόνων για τα χρυσά σκουπίδια των 7 δις €", που το υπογράφει ο Σωτήρης Σκουλούδης, αναφέρεται ότι "Η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει πλέον στα χέρια των ιδιωτών με επενδύσεις 500 εκατ ευρώ που θα αποφέρουν στις εταιρίες κατασκευής και λειτουργίας των ΧΥΤΑ τεράστια κέρδη μέσα σε μια 25ετια".
Ως βασικοί "παίχτες" αναφέρονται οι εταιρίες Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ, ιδιοκτησίας Μπόμπολα, που κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της χρυσοφόρου πίτας των σκουπιδιών (εκτελεί το έργο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό), η Μεσόγειος Α.Ε. , με συμμετοχή της Eurobank και του Ομίλου Λασκαρίδη ( έχει αναλάβει το έργο ΧΥΤΑ Κερατέας) και η Envitec, η οποία έχει κατασκευάσει το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στην Δυτική Αττική, ενώ στο παιχνίδι ετοιμάζονται να μπουν η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ιδιοκτησίας Κόκκαλη, ο Όμιλος Κοπελούζου και η LAMDA Waste Management, του Ομίλου Λάτση.
Οι ΧΥΤΑ (που ακόμη δεν έχουν κατασκευασθεί!) σχεδιάζεται να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ, μέσω της κατασκευής (πολλών και ακριβών) εργοστασίων. 25 θα δημιουργηθούν σε όλη την χώρα. Κι όπως λέει το ρεπορτάζ "Μια τεχνολογία που προβάλλει ως λύση δεν παύει όμως να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα - τα τέλη που  πληρώνουμε αναμένεται να αυξηθούν έως και 60%- αλλά επικερδής για αυτόν που θα αναλάβει αυτού του τύπου τις εφαρμογές".
Τέλος εμφανίζονται και αντιδράσεις από την πλευρά του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για την προοπτική της ιδιωτικοποίησης. Όψιμες αντιδράσεις, όμως, από την στιγμή που μέχρι τώρα συνεργάστηκαν άψογα με τους ιδιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")