ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

8Κ VS 9Κ. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
 ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ
Πρόσφατα σε τούτο το blog  ανέβηκε μια ανάρτηση με τίτλο «ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΙ.Κ.Α. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ», στην οποία αποτυπώνονταν οι απόψεις του συντάκτη πάνω στο –επίκαιρο – ζήτημα της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η οποία οδηγεί σε απόλυση εργαζόμενους στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. (σειρά 9κ ΑΣΕΠ).
Όπως έχω ήδη ξεκαθαρίσει, δεν ανήκω στην κατηγορία αυτή των εργαζομένων, ούτε έχω συγγενείς, ή φίλους που να ανήκουν σ΄  αυτήν. Δεν θα ισχυριστώ, βέβαια, ότι είμαι απόλυτα αντικειμενικός, αφού στον χώρο εργασίας μου συνεργάζομαι με συναδέλφους, που βρίσκονται σήμερα σε αυτή τη δεινή θέση και έζησα, δίπλα τους, την απελπισία τους.
Αυτήν την ανάρτηση ακολούθησαν σχόλια τόσο παιδιών της , όσο και παιδιών της (μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ). Τα σχόλια των παιδιών της είναι ιδιαίτερα επικριτικά, τόσο κατά της ανάρτησης, όσο – κυρίως- κατά των παιδιών της .
Ξεκαθαρίζω ότι το blog είναι ανοιχτό στον διάλογο, όταν αυτός γίνεται με θέσεις και επιχειρήματα κι όχι με κραυγές και ύβρεις (κάτι που, οφείλω να αναγνωρίσω, δεν έχει συμβεί μέχρι αυτήν την στιγμή).
Θέλοντας να είμαι ξεκάθαρος στην θέση μου για το ζήτημα αλλά και γενικότερα για τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο, θα αναλύσω την άποψή μου, με την επισήμανση ότι για κάθε θέμα που ασχολούμαι μελετώ πολύ καλά τα δεδομένα και δεν βγάζω εύκολα συμπεράσματα.
Η καθιέρωση του ΑΣΕΠ θεωρήθηκε – και ήταν – τομή για τις διαδικασίες διορισμού στο δημόσιο. Με όλες τις αδυναμίες που διαθέτει παραμένει ο μόνος σχετικά αξιόπιστος φορέας που εγγυάται σε έναν σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο.
Δυστυχώς η «εφευρετικότητα του Έλληνα» δεν άφησε ούτε αυτόν τον θεσμό αλώβητο. Πέρα από τα γενικά προσόντα διορισμού (πτυχία κ.λ.π.) εφευρέθηκαν και τα «ειδικά προσόντα», όπου χωρούν οι όποιες «προτιμήσεις».
Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι και στην προκήρυξη 8κ/2008 και στην προκήρυξη 9κ/2008 μπήκαν, αν και όχι σε όλες τις θέσεις, τα «ειδικά προσόντα»
Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 508/6-10-2008 (8κ) αναφέρεται:
«ΚΩΔ. 027: Εμπειρία δύο (2) τουλάχιστον ετών σε διοικητικοοικονομικά θέματα σε φορείς ασφάλισης»
Προσόν που αναφέρεται σε προϋπηρεσία μέσω stage και με σκοπό να τακτοποιήσει ανθρώπους που δούλεψαν στο Ι.Κ.Α. ανασφάλιστοι, επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης στο ΦΕΚ 575/3-11-2008(9κ) αναφέρεται
«Ως βαθμολογούμενη εμπειρία, η οποία έχει αποκτηθεί στην ημεδαπή ή αλλοδαπή, θα ληφθεί υπόψη η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα ή άσκηση επαγγέλματος, σε καθήκοντα ή έργα τραπεζικών εργασιών (εξειδικευμένη εμπειρία) για τους κλάδους Π.Ε. Οικονομικών, Τ.Ε. Οικονομικών και Δ.Ε. Οικονομικών»
Προσόν που αναφέρεται – κυρίως- σε απολυμένους τραπεζοϋπάλληλους και  είχε μεγαλύτερη ευρύτητα, αφού περιελάμβανε και την απασχόληση στον ιδιωτικό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Συνεπώς είναι λάθος πεδίο αντιπαράθεσης το αν ήσαν τίμιες ή όχι οι σχετικές προκηρύξεις.
Ένα ακόμη γεγονός αδιαμφισβήτητο –πιστεύω- είναι το ότι τα παιδιά της υποχρεώθηκαν να πάνε στο Ι.Κ.Α. και δεν το επέλεξαν. Και μάλιστα κατά τρόπο εκβιαστικό. Δεν ξέρω πόσοι στην θέση τους θα επέλεγαν να μην αναλάβουν εργασία στο Ι.Κ.Α. και να παραμείνουν άνεργοι.
Αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός, είναι και το δικαίωμα της να διοριστεί, αφού ήσαν επιτυχόντες μιας νόμιμης διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Και φυσικά αυτονόητο δικαίωμά τους (και υποχρέωση απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό) ήταν να διεκδικήσουν δικαστικά τον διορισμό τους.
Μέχρι εδώ όλα είναι αναμφισβήτητα και αυτονόητα.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν ξεκινά μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όταν δηλαδή, όπως φαίνεται από τα δελτία τύπου και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στόχος της σειράς είναι οι εργαζόμενοι της κι όχι η πολιτεία, η οποία είναι απόλυτα υπεύθυνη για το ζήτημα που προέκυψε. Όταν μπαίνει στόχος να απολυθούν οι υποχρεωτικά προσληφθέντες στο Ι.Κ.Α. της , χωρίς να προκύπτει αυτόματα και διορισμός της 8κ.
Αγαπητοί φίλοι η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» πάντα ήταν βολική για την εκάστοτε εξουσία. Οι μεν εναντίον των δε και η πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα επικαλούμενη δικαστικές αποφάσεις, ή αγνοώντας κανόνες δικαίου, κατά το δοκούν.
Απόλυτα δίκαιο, λοιπόν το αίτημα της να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού της, απόλυτα δίκαιο και το αίτημα της να μην απολυθεί, μετά από χρόνια προσφοράς στο Ι.Κ.Α.
Όχι φίλοι μου δεν διατυπώνω αυτήν την άποψη για να είμαι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Είμαι της άποψης ότι και τα δύο αιτήματα είναι δίκαια, νόμιμα και οφείλει η κοινωνία να στηρίξει τους νέους αυτούς ανθρώπους, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην δουλειά.
Απλά σε μια περίοδο κρίσης δεν μπορώ να αποδεχθώ νέα παιδιά να οδηγούνται στην ανεργία και μάλιστα χωρίς να φέρουν απολύτως καμία ευθύνη τα ίδια για το πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες τους.
Θα συνεχίσω λοιπόν να στηρίζω το δικαίωμα των συναδέλφων της 9κ στην δουλεία και θα είμαι στο πλευρό της 8κ στην διεκδίκηση του δικαιώματός της για πρόσληψη στο Ι.Κ.Α.
Και να επιμένω.
Μόνο αν οι εργαζόμενοι γίνουν μια γροθιά δεν θα υπάρχει χώρος για πολιτικά τερτίπια, που οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, αλλά και τον «αλληλοσπαραγμό».
Υ.Γ. 1  Επειδή μου τέθηκε το ερώτημα τι θα έκανα αν ήταν το παιδί μου στην θέση της 8κ απαντώ ότι έχω διδάξει το παιδί μου να αγωνίζεται δυναμικά για το δίκιο του, χωρίς να μπαίνει στην λογική του νόμου της ζούγκλας «ο θάνατός σου η ζωή μου». Και το παιδί μου δίνει την μάχη της επιβίωσης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, από άποψη και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σε ανάλογη θέση.
Υ.Γ. 2 Ευχαριστώ τον φίλο για την αφιέρωση του τραγουδιού «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ». Αν υπάρχει (που αμφιβάλω) ελπίζω να με κρίνει αντικειμενικά κι όχι σε σύγκριση με κάποια άλλη «σειρά».
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")