ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ;

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
Η ΕΙΔΗΣΗ
Καθολική απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ακόμη και σε μέχρι τώρα άρτια-οικοδομήσιμα οικόπεδα και αγροτεμάχια, μπορούν να ανεγερθούν μόνον επαγγελματικές εγκαταστάσεις ή αγροικίες, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης ασκεί εκμετάλλευση του ακινήτου.
Στο σχετικό άρθρο του σχεδίου Π.Δ. που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σηφουνάκη, αναφέρεται ότι η ανέγερση κατοικίας απαγορεύεται σε εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923 και εκτός περιοχών που βρίσκονται υπό πολεοδόμηση.
Στις περιοχές αυτές προβλέπεται «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης».
Εάν ισχύσει τελικά η προωθούμενη ρύθμιση, θα αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων με προοπτική νομιμοποίησης και θα υποχωρήσουν οι τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων, καθώς σ' αυτά θα μπορούν να χτίσουν κατοικία μόνον οι «απασχολούμενοι με την κύρια εκμετάλλευση» - δηλαδή ο αγρότης που καλλιεργεί την έκταση.
Ωστόσο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά, αφού εκατοντάδες χιλιάδες τιτλούχοι, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίοι πολίτες (κυρίως από Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία) έχουν αγοράσει οικόπεδα σε παραλιακές περιοχές ή νησιά και βλέπουν ξαφνικά την περιουσία τους να απαξιώνεται! Μαζί με αυτούς, οικονομική καταστροφή θα πάθουν και χιλιάδες πολιτικοί μηχανικοί και εργολάβοι οικοδομών, οι οποίοι πλέον δε θα μπορούν να χτίσουν, πόσο μάλλον να εκδόσουν άδειες δόμησης, σε οικόπεδα εκτός σχεδίου!
ΠΗΓΗ: Planet Greece

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ:
Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό και σαφή απόδειξη ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση. Ξεκομμένοι απόλυτα από την κοινωνία και τις ανάγκες της, σχεδιάζουν "επί χάρτου" χωρίς καμία γνώση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και ποιες επιπτώσεις έχουν οι αποφάσεις τους στην ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Με αποφάσεις σαν αυτήν, που ικανοποιούν κάποιους θεωρητικά "οικολογούντες" και που κλείνουν πονηρά το μάτι στους μεγαλοϊδιοκτήτες των αστικών κέντρων, νομίζουν ότι "βάζουν σε τάξη την δόμηση στην Χώρα" και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι δήθεν "παράγουν έργο".
Το επιχείρημα ότι "θα αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων με προοπτική νομιμοποίησης και θα υποχωρήσουν οι τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων" είναι έωλο και - στην πραγματικότητα- θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο! 
Οι πολίτες οι οποίοι αγόρασαν γη - στις πιο πολλές περιπτώσεις με την αποταμίευσή τους ή με δάνειο- για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να οικοδομήσουν ΝΟΜΙΜΑ μια ιδιόκτητη κατοικία, θα οδηγηθούν, από τα πράγματα, στο να αυθαιρετήσουν.
Η ανικανότητα της Πολιτείας, διαχρονικά, να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, η διαπλοκή των των ελεγκτικών μηχανισμών με τα μεγάλα -ή και μικρά- συμφέροντα, η αδυναμία τους αν προχωρήσουν, επί σειρά δεκαετιών, σε πολεοδόμηση περιοχών, σήμερα τους οδηγεί σε ανόητα σχέδια καθολικών απαγορεύσεων.
Παράλληλα δέχεται το τελειωτικό χτύπημα ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος, αυτός των οικοδόμων, ο οποίος ήδη χειμάζεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνοντας σημαντικά την ανεργία στην χώρα.
Όσο για την αναφερόμενη «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης» που υποτίθεται ότι προωθεί το σχέδιο Π.Δ. αν δεν πρόκειται για αστείο, σίγουρα είναι πρόκληση για τους μικροϊδιοκτήτες γης στην Αττική. Γιατί για την αγροτική παραγωγή στην Αττική ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, εδώ και χρόνια. Για ποια "ενίσχυση αγροτικών εκμεταλλεύσεων" μιλάνε λοιπόν;
Μετά από τα παραπάνω δεν μπορούν να μας πείσουν ότι ο πραγματικός στόχος τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων των αστικών κέντρων, οι οποίοι έβλεπαν τα τελευταία χρόνια τους εν δυνάμει πελάτες τους να εγκαταλείπουν την κόλαση των πόλεων και να αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα περίχωρα.
Θεωρώ ότι οι οργανωμένες δυνάμεις των πολιτών της περιφέρειας της Αττικής και οι Δήμοι πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά, για να αποτραπεί μια ακόμη επίθεση σε βάρος της ζωής των πολιτών από τους "μαθητευόμενους μάγους" κι αυτής της Κυβέρνησης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα

4 σχόλια:

------ είπε...

ΤΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Θα τρελαθουμε τελειως;;;;;;;;;;;;;;

Unknown είπε...

Νανά μου αφού δεν έχουμε τρελαθεί ακόμη θαύμα είναι.

------ είπε...

Γιωργο το βρηκα εδω
http://www.opengov.gr/minenv/?p=3160 και ειναι το αρθρο 14 αυτο

Άρθρο 14: Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων

Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.
Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».

Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές Αποθήκες
2. Βουστάνια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη
8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής).
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Οι υπ.αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας που τις διέπει και υπό την προϋπόθεση ότι βάσει ΜΠΕ η εγκατάστασή τους δεν έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση.

Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Στις ζώνες αυτές διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους και επιτρέπονται οι επιλεγόμενες κατά περίπτωση ιδιαίτερες χρήσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος , ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα σημαντικών έργων τεχνικής, κοινωνικής περιβαλλοντικής και μεταφορικής υποδομής, σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ., καθώς και λοιπές ζώνες χρήσεων γης πού προϋποθέτουν έλεγχο συμβατότητας.
Οι χρήσεις που επιλέγονται δεν πρέπει να αντιστρατεύονται τις παραπάνω υποδομές, κλπ.. Οι ζώνες αυτές δύναται να προβλέπονται και ως περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ).

Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων

Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω,
με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :

1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.


Που λεει οτι απαγορευεταιτελειως η δομηση;Μηπως σε καποιο αλλο αρθρο και μουχει διαφυγει;

Unknown είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο 14 διαπιστώνω ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ΄ ότι φανταζόμουν.
Μπορεί να επιτρέπεται η δόμηση ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.
Ο Βαρνάβας, όμως σαν προοπτική είχε μόνο την ήπια οικιστική ανάπτυξη, δεδομένου ότι λόγω της φύσης του εδάφους και της γεωγραφικής θέσης του δεν είχε άλλη προοπτική.
Τώρα τι επιχειρείται;
Να απαγορευθεί η κατοικία και να επιτρέπονται δεκάδες άλλες χρήσεις, οι οποίες θα αλλοιώσουν την φυσιογνωμία του τόπου, ενώ μέχρι τώρα δεν επιτρέπονταν αφού η περιοχή είχε χαρακτηρισθεί ως α΄ κατοικίας αποκλειστικά.
Δηλαδή θα δούμε στον Βαρνάβα κέντρα διασκέδασης και σταθμούς αυτοκινήτων, για την προστασία - κατά τ΄ άλλα της (ανύπαρκτης) γεωργικής παραγωγής! Τρελαίνεσαι ή όχι;

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")