ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ


  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας 
Θα επιχειρήσω μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των δύο τελευταίων εκλογών στον τόπο μου, τον Βαρνάβα Αττικής.
Πιστεύω ότι, σε γενικές γραμμές, ανάλογη θα είναι η εκτίμηση και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας .
Η Εκτίμηση βασίζεται στα στοιχεία του Πίνακα που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
Στον Βαρνάβα, για χρόνια, στην πρώτη – δεύτερη θέση εναλλάσσονταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ν.Δ. , ενώ το Κ.Κ.Ε. είχε ισχυρότατη δύναμη, σε σχέση με την γύρω περιοχή και διατηρούσε άνετα την τρίτη θέση, αν και σε μεγάλη απόσταση από τους δύο πρωτοπόρους.
Σημειωτέον ότι στον Βαρνάβα, όπως και στα άλλα χωριά της περιοχής υπήρχε μια δεξιά πολιτική παράδοση, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες «έσπασε»  το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στις εκλογές του Μαΐου 2012 στον Βαρνάβα σημειώθηκε μια πρωτοφανής ανατροπή.
Όπως φαίνεται από τον παρακάτω Πίνακα, την πρώτη θέση κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε ασήμαντη εκλογική παρουσία στον Βαρνάβα. Η τεράστια αύξηση σε αριθμό ψήφων, μπορεί μεν να αποδοθεί στην –έτσι κι αλλιώς- εντυπωσιακή αύξηση σε επίπεδο χώρα, αλλά αφ΄ ενός μεν στο σύνολο της επικράτειας ήρθε δεύτερος κι όχι πρώτος, αφ΄ ετέρου δε το ποσοστό του στον Βαρνάβα ήταν υψηλότερο από αυτό στο σύνολο της Επικράτειας.
Στην δεύτερη θέση το Κ.Κ.Ε., το οποίο, όπως προειπώθηκε, είχε μεν σοβαρή παρουσία στον τόπο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαινόταν ότι μπορούσε να κατακτήσει την δεύτερη θέση.
Στην Τρίτη θέση η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, αυτό το ακροδεξιό ναζιστικό μόρφωμα, που σε προηγούμενες εκλογές μόνο κάποιοι γραφικοί «τιμούσαν» με την ψήφο τους.
Στην τέταρτη θέση η Ν.Δ. με μόλις ΜΙΑ ψήφο διαφορά από τους πέμπτους  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, οι οποίοι  είχαν μια παρουσία ανάλογη με αυτήν ανά την Ελληνική Επικράτεια.
Έκτο με επίσης μόλις ΜΙΑ ψήφο διαφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο υπέστη συντριβή, όπως άλλωστε συνέβη πανελλαδικά, παρ΄ ότι διέθετε και τοπικό υποψήφιο.
Έβδομη η πρωτοεμφανιζόμενη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , με ψήφους που – κατά κύριο λόγο – αφαίρεσε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όγδοο το ΛΑ.Ο.Σ. που μάλλον διατήρησε τις προηγούμενες δυνάμεις του.
Καλή εκλογική παρουσία κατέγραψε το Κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», λόγω και της τοπικής υποψήφιάς του.
Σε διψήφια νούμερα κινήθηκαν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., στην δέκατη και ενδέκατη θέση αντίστοιχα, οι οποίοι σε προηγούμενες εκλογές βρίσκονταν σε μονοψήφια χαμηλά νούμερα.
Από κει και κάτω σε μονοψήφια νούμερα κινήθηκαν Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (12Η)  το ΚΚΕ (μ-λ) - (Μ-Λ) ΚΚΕ (13ο ) και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ (14η) και με έναν ψήφο το ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ (15ο).
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
Στις εκλογές του Ιούνη 2012 παρ΄ ότι οι δύο πρώτες θέσεις κατελήφθησαν από τα κόμματα που και πανελλαδικά κατέλαβαν τις θέσεις αυτές, υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με  τα προηγούμενα αποτελέσματα .
Κατ΄ αρχήν ήταν εντυπωσιακή η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο ποσοστών (+ 70,55%) , αλλά κυρίως σε επίπεδο αριθμού ψήφων (+206 ψήφοι). Μάλιστα διατήρησε την πρώτη θέση παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο ποσοστών η αύξηση της Ν.Δ. ήταν μεγαλύτερη (+84,68%), αν και μικρότερη του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αριθμού ψήφων (+84,68%). Η αύξηση των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται κυρίως από το Κ.Κ.Ε. (μείωση κατά 82 ψήφους), τα μικρά αριστερά κόμματα (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ) - (Μ-Λ) ΚΚΕ) και τα δύο τρίτα περίπου των νέων απωλειών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η Ν.Δ. από την τέταρτη θέση των προηγούμενων εκλογών πέρασε στην δεύτερη θέση συσπειρώνοντας κυρίως ψήφους από τα λοιπά μικρά κόμματα του δεξιού χώρου (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΛΑ.Ο.Σ., ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) και το ένα τρίτο περίπου των νέων απωλειών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στην τρίτη θέση παρέμεινε το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, η οποία παρά τις μικρές απώλειες φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις της.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρά τις απώλειές τους  «ανέβηκαν» μια θέση (4η και 5η αντίστοιχα), λόγω της καταβαράθρωσης του Κ.Κ.Ε (-49,70%,  ή – 82 ψήφους), το οποίο από την δεύτερη θέση κατρακύλησε στην  6η θέση, κυρίως λόγω απωλειών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, παρά το έντονα πολωτικό κλίμα και τις σημαντικές (-32,26%) απώλειές της, διατηρήθηκε στην  7η θέση που ήδη κατείχε, ενώ και ο ΛΑ.Ο.Σ. διατηρήθηκε στην 8η θέση, παρά τις πολύ μεγάλες απώλειές του προς την Ν.Δ.
Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, η οποία παρ΄ ότι στις εκλογές του Μαΐου δεν είχε πάρει ούτε ένα ψήφο, μέσα στο πολωτικό κλίμα του Ιουνίου πήρε 18 ψήφους. Από κει και κάτω οι απώλειες των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες (από -61,90% μέχρι – 100%).
ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος νικητής των εκλογών στον Βαρνάβα και στις πρώτες, αλλά κυρίως στις δεύτερες εκλογές. Κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις από σχεδόν όλες τις πλευρές  να αγγίξει τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά του. Είναι προφανές ότι άντλησε τις δυνάμεις του κυρίως από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις πρώτες εκλογές και στην συνέχεια από το Κ.Κ.Ε. στις δεύτερες, αλλά και από τα άλλα αριστερά κόμματα στην προοπτική της «Κυβέρνησης της Αριστεράς».
Η εκλογική του βάση στον Βαρνάβα δεν είναι σταθερή, αλλά είναι φανερό πως έχει την δυνατότητα να την διατηρήσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος, την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα τμήμα της που προέρχεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και φυσικά από την δυνατότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ανακάμψει, κάτι που, στην παρούσα φάση, δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο. Το γεγονός ότι δεν θα είναι στην Κυβέρνηση θα καταστήσει πιο εύκολο για το ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει δυνάμεις, μέρος των οποίων, ενδεχόμενα, θα απογοήτευε στην περίπτωση που δεν θα μπορούσε να τηρήσει όλα αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε προεκλογικά. Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει το «αποκούμπι» μερίδας φθαρμένων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ είδαν την προοπτική διατήρηση του δεσμού τους με την εξουσία.
Η Ν.Δ., όπως σ΄ όλη την Ελλάδα, έτσι και στον Βαρνάβα, σπείρωσε εκείνες τις δυνάμεις που πίστεψαν στον «μπαμπούλα» της Αριστεράς και που εκινούντο πάντα προς συντηρητική κατεύθυνση, άσχετα αν ψήφιζαν (και) ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόκειται για πολίτες που πιστεύουν στην «σταθερότητα», ιδιαίτερα στις φορτισμένες συνθήκες που βιώνουμε ως Χώρα. Δεν μπόρεσε να απορροφήσει τους πολίτες που ψήφισαν τους ναζιστές της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, αφού, έντεχνα, η ηγεσία του κόμματος αυτού τους είχε πείσει για τον «αντιμνημονιακό» χαρακτήρα της. Κάτι που συνέβη και πανελλαδικά. Για την Ν.Δ. είναι πιο εύκολο να συγκρατήσει και ως Κυβέρνηση τις δυνάμεις της, γιατί αφ΄ ενός μεν το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της δεν πιστεύουν – έτσι κι αλλιώς- ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και αφ΄ ετέρου γιατί η συνοχή της στηρίζεται, πλέον, στην επαναφορά της «αντιαριστερής» ρητορείας, συσπειρώνοντας το – ούτως ή άλλως – συντηρητικό ακροατήριό της.
Το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στον Βαρνάβα, όπως και στην λοιπή Ελλάδα, συσπείρωσε μια μικρή ομάδα πολιτών με φασιστική νοοτροπία και μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα, κυρίως νέων ανθρώπων, που στην γενική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, είδαν στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τον «τσαμουκά» και την - ισοπεδωτική – κριτική του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Ενός πολιτεύματος, που με τον τρόπο διαχείρισης του από τα καθεστωτικά κόμματα, είχε απογοητεύσει πολλούς και ιδιαίτερα την νεολαία.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν πολιτικά, αφού –πέρα από την «αντιμνημονιακή» ρητορική και την «εθνοπατριωτική» προσέγγιση των ζητημάτων, δεν έχουν ενιαία πολιτική άποψη. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν το «πείραμα Καμένου» μπορέσει να σταθεί και να αποκτήσει προοπτική.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρ΄ ότι αναλογικά είχε μικρότερες απώλειες και θα μπορούσε κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα του 12% - 13%, δεν φαίνεται να έχει – τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα- δυνατότητες ανάκαμψης. Συμπιέζεται από την Ν.Δ. απ΄ την μια πλευρά και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΣΥΡΙΖΑ απ΄ την άλλη. Οι προτάσεις που ακούγονται για αλλαγή ονόματος και συμβόλων, το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποσυσπείρωση, λαμβανομένου υπόψη του γεγονός ότι στον Βαρνάβα που γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι σ΄ όλη την Ελλάδα, πολλοί ήσαν αυτοί που το ψήφισαν, επειδή ήταν «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου» κι όχι για τα πρόσωπα που σήμερα αποτελούν τον ηγετικό του πυρήνα.
Το Κ.Κ.Ε. στον Βαρνάβα είχε αποκτήσει σημαντική δύναμη, μέσα –κυρίως- από την δράση σημαντικών μελών του. Πέρα από τον κεντρικό του πυρήνα, η επιρροή του περιελάμβανε πολίτες με αριστερή αντίληψη, οι οποίοι μπορεί να μην αισθάνονταν κομμουνιστές, αλλά πίστευαν στην αναγκαιότητα στήριξη του Κ.Κ.Ε., ως μοναδικού, μέχρι τώρα, εκφραστή μιας καθαρής αριστερής στάσης. Η άρνησή του αποδεχθεί την συμμετοχή του έστω και σε επίπεδο συζήτησης σε μια «Κυβέρνηση της Αριστεράς», κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε τους πιο «χαλαρούς» ψηφοφόρους του στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος του έδινε μια νέα προοπτική. Ακόμη κι αν –πολλοί απ΄ αυτούς- δεν ήσαν βέβαιοι ότι θα μπορούσε να υπάρξει η προοπτική αυτή.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, απ΄ ότι φαίνεται «ήρθε για να μείνει», αφού άντεξε στην πίεση που της άσκησε κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχόμενα να αποτελέσει την βάση για την ανασύσταση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, εάν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορέσει να κρατήσει τις υγιείς δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας δίπλα του και μετεξελιχθεί σ΄ ένα προσωποπαγές μόρφωμα – συμπλήρωμα των κυβερνητικών λύσεων της συντηρητικής παράταξης.
Το ΛΑ.Ο.Σ. έχασε την εσωτερική μάχη της ακροδεξιάς και πλέον φαίνεται να μην έχει μέλλον.
Τέλος τα περισσότερα από τα πολιτικά σχήματα που γνώρισαν μέρες δόξας, λόγω κυρίως του κατακερματισμού του πολιτικού χώρου, φαίνεται να μην μπορούν να κρατήσουν τις όποιες δυνάμεις συσπείρωσαν, κυρίως ως ψήφο διαμαρτυρίας.
ΠΙΝΑΚΑΣ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΝ
ΑΣΙΜΟΣ
SMASH

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")