ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

"ΝΑ Η ΑΘΗΝΑ!" ΤΟΥ 1952

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

Στα χέρια μου έπεσε ένα περιοδικό του 1952.
Ο τίτλος του «Να η Αθήνα», ήταν εβδομαδιαίο και η τιμή του ήταν 2.500 δρχ. Το συγκεκριμένο φύλλο κυκλοφόρησε την 6 Νοεμβρίου 1952 και είχε αριθμό τεύχους 34.
Απ΄ ότι φαίνεται ήταν από τα περιοδικά «ποικίλης ύλης», με «πικάντικες» ιστορίες, αστυνομικά διηγήματα σε συνέχειες , ανέκδοτα, γελοιογραφίες, ειδήσεις από το καλλιτεχνικό χώρο.
Χαρακτηριστική είναι η γελοιογραφία του οπισθόφυλλου. Φαίνεται ότι το «γδύσιμο» των πολιτών από την Εφορία, είναι φαινόμενο διαχρονικό!
Δημοσιεύουμε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο και  δύο χαρακτηριστικές σελίδες του. Μια με την φωτογραφία της Μις Ινδία και μια με δύο στήλες, από τις οποίες η μια αναφέρεται στην σχέση της Ειρήνης Παπά με τον Ινδό πρίγκιπα Αλή Χάν και η άλλη είναι μια σατιρική εξομολόγηση του έρωτα ενός μάγκα.
Καταγράφουμε ακόμη δύο αποσπάσματα. Ένα από την στήλη «ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ» κι ένα από την εξομολόγηση του μάγκα.
(Προσοχή δεν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, απλά αυτή ήταν η Γραμματική της εποχής).
ΤΑ ΔΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ
«Ο θίασος του θεάτρου «Κεντρικόν» με επικεφαλής  τον Βασίλη Λογοθετίδη και την Ίλια Λιβικού, έκανε την έναρξι της χειμερινής περιόδου, με την κωμωδία των κ.κ. Αλέκου Σακελλάριου  και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ»
Είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική κωμωδία της οποίας το γράψιμο διαπνέεται από πλούσιο γέλιο και κωμικές καταστάσεις. Ή συγγραφική δυάς Σακελλαρίου - Γιαννακόπουλου, ανεδείχθη μοναδική σε τέτοιου είδους κωμωδίας…….
Η Σοφία Βέμπο ετοιμάζεται ν'  ανεβάση το καινούργιο της μουσικό έργο. Πρόκειται για την μουσική ηθογραφία "Μαρία Λεμπέση» των κ. κ. Τραϊφόρου - Βασιλειάδη. Τα σκηνικά θα τα φιλοτεχνήση ό Γ. Ανεμογιάννης. Η μουσική του έργου οφείλεται στον Ραπiτη.
Το δεύτερον έργο του θιάσου «Pέξ» θα είvε μία καινούργια κωμωδία των Σακελλαρίου - Γιαννακοπούλου. Στο εν λόγω έργο θα πρωταγωνιστήση ό Ντίνος Ηλιόπουλος.
Ο Αργυρόπουλος μετά το «Στραβόξυλο» πρόκειται να γυρίση και μία άλλη ελληνική ταινία. Πρόκειται πάλι για ένα έργο που απετέλεσε κατά το παρελθόν, μία εξαιρετική του επιτυχία…..»

Πως εξομολογείται τον έρωτά του ο ΜΑΓΚΑΣ
«Γειαχαραντάν
Κατά πρώτης έρχομαι να σ΄ αρωτήσω περί την ακλήν σου υγείαν το οποίον , φτου να μην αβασκαθής , είσαι μια χαρούλα. Κατά δεύτερης έρχομαι να σου ξηγηθώ συα ίσα και ντόμπρα και σταράτα, κοινώς σπαθί, περί του έρωτά μου.
Μια και σ΄ αγαπάω εγώ, που δεν είμαι κανένα ρετάλι, αλλά παιδί τζιμάνι και ξακουστός στην πιάτσα, πες σε κείνον τον τζαμάκια, τον μισοκαραφλό που σου κολάει και σε φέρνει βόλτα, να σπάση και να κάνη πέρα, γιατί αλλοιώς θα του πάρω μέτρα για ξυλοκρέββατο…..»

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Η ΜΙΣ ΙΝΔΙΑ ΤΟΥ 1952

 ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ

Ο ΑΛΗ ΧΑΝ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ
Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΜΑΓΚΑ


Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")