ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟ 2013

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
Με νέο τρόπο θα καθορίζεται πλέον ο κατώτερος μισθός το 2013, ενώ καταργείται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Οι αλλαγές στον κατώτερο μισθό θα τεθούν σε ισχύ τον Απρίλιο. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και δικαιούνται σήμερα επίδομα γάμου. Το επίδομα δεν διασώζεται από την 1η Απριλίου, κάτι που συνεπάγεται μείωση του μισθού κατά 10%. 
Αλλαγές και στο «μέτωπο» των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες λήγουν αυτόματα στις 14 Φεβρουαρίου, εφόσον έχουν υπογραφεί το 2011. Μετά τη λήξη της μετενέργειας -και εφόσον δεν υπογραφεί νέα κλαδική- οι μισθοί θα καθορίζονται με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις (και θα μπορούν να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης). Ειδικότερα:
Οι τριετίες διασώζονται, αλλά παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. (σημ. συντάκτη: !)
Από τον Απρίλιο το επίδομα γάμου χάνεται, με αποτέλεσμα μείωση του κατώτερου μισθού κατά 10%. Σημειώνεται πως όσοι εργοδότες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων από τον Νοέμβριο -οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος- έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν το επίδομα. Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δύνανται να συνεχίσουν την καταβολή του».
Όσες συμβάσεις είχαν συμπληρώσει 24μηνη διάρκεια μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2012 και η ισχύς τους υπερβαίνει την 14η Φεβρουαρίου 2013 λήγουν αυτόματα τη συγκεκριμένη ημερομηνία (ακόμα και αν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια). Στη συνέχεια οι όροι των συμβάσεων παραμένουν σε ισχύ για ένα τρίμηνο (η λεγόμενη μετενέργεια).
Σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα. Σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οι μισθοί μπορούν να μειωθούν μέχρι τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Οι μισθοί μπορούν να πέσουν μέχρι τα 586 ευρώ τον μήνα για τους πλήρως απασχολουμένους. Όπως ήδη αναφέρθηκε, στο ποσό αυτό προστίθενται οι τριετίες. Για τους νέους κάτω των 25 ετών ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ. Το κατώτερο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες χωρίς προϋπηρεσία ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους νέους κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 22,83 ευρώ.
Τα θεσμικά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (άδειες) διατηρούνται και δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Αυτό ισχύει τόσο για τους επιχειρηματίες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων όσο και για όσους δεν είναι μέλη.
(Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις κατώτερες αποδοχές των εργαζομένων άνω των 25 ετών και κάτω των 25 ετών, με τις τριετίες ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")