ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη προσανάμματος για το τζάκι. Σχεδόν όλα έχουν υποστεί χημική επεξεργασία και έχουν σαν βάση το πετρέλαιο. Το κόστος τους κυμαίνεται, ανάλογα με το περιεχόμενό τους και δεν είναι πάντα αποτελεσματικά.
Εδώ θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για να φτιάξετε δικά σας προσανάμματα, αξιοποιώντας υλικά που βρίσκονται στα σπίτια μας και καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, ή υλικά που μας παρέχει η φύση.
Τα προσανάμματα αυτά εκτός από οικολογικά, είναι και οικονομικά.
Παράλληλα δίνουν και την χαρά της δημιουργίας, σε όποιον μπει στην διαδικασία να τα φτιάξει.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΠΡΙΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ
Λιώστε σε μια κατσαρόλα τα υπολείμματα από κεριά που έχετε κάψει.
Όταν το κερί λιώσει τελείως, προσθέστε πριονίδια, τόσα ώστε το μείγμα να γίνει πηχτό.
Βάζετε το μείγμα σε παγοθήκες και στην κατάψυξη.
Όταν τα χρειαστείτε, τα βγάζετε από την κατάψυξη.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΧΑΡΤΙΟΥ
Κόβουμε το χαρτί σε μικρά-μικρά κομματάκια και το ανακατεύουμε με το νερό. Αφήνουμε τον κουβά στην άκρη για περίπου μια μέρα, ώστε το μείγμα χαρτί-νερό να γίνει σαν χυλός.
Παράλληλα συγκεντρώνουμε πριονίδι από την κοπή των ξύλων.
Εφόσον έχουμε τα υλικά μας έτοιμα, τα αναμιγνύουμε σε αναλογία ένα προς ένα (1-1), ίσως λίγο πριονίδι παραπάνω. Στην ουσία, δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνταγή. Αν υπάρχει αρκετό πριονίδι καλό θα είναι η αναλογία να είναι 2 πριονίδι προς 1 χαρτί. Όλα εξαρτώνται από τα υλικά που χρησιμοποιούμε, οπότε προσθέτουμε τις “πρώτες” ύλες, με το μάτι και την εμπειρία μας.
Το αναμεμιγμένο υλικό που έχουμε τώρα, το βάζουμε σε ένα είδος πρέσας και το συμπιέζουμε, ώστε να φύγει όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Αφού αφαιρέσουμε το νερό, αφήνουμε το μίγμα να στεγνώσει στον ήλιο. Το στέγνωμα εξαρτάται, από το πόσο νερό, έχει απομείνει στο μίγμα, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Σίγουρα πάνω από μια μέρα, πάντως. Για να είστε σίγουροι, ανοίξτε/σπάστε ένα κύβο του μίγματος και θα πρέπει εσωτερικά να είναι στεγνός.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ* ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ
Λιώνετε τα παλιά κεριά που σας έχουν περισσέψει μέχρι να υγροποιηθούν.
Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στο λιωμένο κερί το βαμβάκι* (σε μικρές μπαλίτσες) και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το βυθίζεται.
Αφήνετε το βαμβάκι να απορροφήσει κερί και να διογκωθεί.
Βγάλτε τις διογκωμένες μπαλίτσες από το κερί και αφήστε τες να κρυώσουν .Όταν στερεοποιηθεί το κερί τότε είστε έτοιμοι!
*Εναλλακτικά αντί για βαμβάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια υφάσματος από παλιά σας ρούχα. Κόβετε το ύφασμα σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε στο λιωμένο κερί, ανακατεύοντας. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε και πλαστικά ποτηράκια για να ρίξετε το μίγμα για να στερεοποιηθεί.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
Πάρτε ένα κομμάτι από εφημερίδα και τυλίξτε το σφιχτά, στρίβοντας το, να γίνει σαν κορδόνι.  Διπλώστε το "κορδόνι" στην μέση και δέστε την άκρη σφιχτά με ένα σπάγκο, για να μην ανοίξει.  Ετοιμάστε από πριν μερικά προσανάμματα από εφημερίδα και φυλάξτε τα δίπλα στο τζάκι, μαζί με τα ξύλα, για να τα έχετε έτοιμα, όταν χρειαστούν.
***
Μπορείτε ακόμη να τυλίξετε μέσα σε παλιές εφημερίδες ξερά κομμάτια ξύλου, που ανάβουν εύκολα, όπως ξερά κουκουνάρια, χρησιμοποιημένα αλλά στεγνά ξύλα κανέλλας, ξερά κλωνάρια θυμάρι κλπ. Φτιάξτε ένα μικρό πακέτο, σαν καραμέλα, δέστε τα δύο άκρα του πακέτου σφιχτά με σπάγκο και χρησιμοποιήστε το στην θέση του προσανάμματος.
***
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα ρολά από τα χαρτιά υγείας, γεμίζοντας τα σφιχτά με παρόμοια υλικά με πιο πάνω.
****
Εξ ίσου καλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένες φλούδες από πορτοκάλι. Τα έλαια στην φλούδα αναφλέγονται εύκολα και αποτελούν ένα πρώτης τάξης προσάναμμα, για να ξεκινήσετε την φωτιά στο τζάκι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε  τις φλούδες από πατάτες, οι οποίες ανάβουν πολύ εύκολα.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ
Υπάρχει βέβαια πάντα και ο κλασσικός τρόπος ανάματος της φωτιάς με τα κουκουνάρια. Αυτή η λύση προϋποθέτει επίσκεψη στο δάσος και συλλογή των κουκουναριών. Για σκεφτείτε το! Ίσως είναι ευκαιρία και για έναν μικρό περίπατο!

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΨΕΤΕ.
(για τα ξύλα θα κάνουμε άλλη ανάρτηση σύντομα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")