ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η "ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ" ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
Έγινε και η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13%. Που σημαίνει ότι έπρεπε να μειωθούν αντιστοίχως οι τιμές κατά 10% για να υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση και άρα μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.
 Το μέτρο εννοείται ότι εφαρμόζεται μέχρι τέλος Δεκέμβρη δοκιμαστικά, για να αποκαλυφθεί πόσο πραγματικά έχει θετικά αποτελέσματα για τα κρατικά έσοδα.
    Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα;
  Ελάχιστοι εστιάτορες και καταστηματάρχες, με προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, έχουν μειώσει τις τιμές τους. Οι συντριπτική πλειοψηφία τους κρατάνε το 23% στον Φ.Π.Α. για να εισπράττουν περισσότερα από τους καταναλωτές ή έχουν μειώσει τις τιμές τους 5 με 6%, για να κοροϊδέψουν πάλι τον κόσμο λόγω της μείωσης του Φ.Π.Α. κατά 10 μονάδες.
Αλλά αυτό οδηγεί πάλι σε ένα αδιέξοδο. Δεν μειώνονται οι τιμές, δεν αυξάνεται η κατανάλωση, δεν υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα, άρα όλοι αυτοί που μέχρι τώρα φωνάζανε για μείωση του Φ.Π.Α. ουσιαστικά κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψει ο Φ.Π.Α. στο 23%. Έτσι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας. Όταν μας δίνεται μια ευκαιρία να μειώνονται οι τιμές για να αυξάνεται η κατανάλωση και όλοι κάνουν ότι μπορούν για να κερδοσκοπούν με την ευκαιρία αυτή της μείωσης του ΦΠΑ, τότε είναι φανερό ότι δεν αξίζουν τέτοια ευνοϊκά μέτρα.
   Όμως είναι  προκλητικές και οι «δικαιολογίες» τους. Απορρόφησαν, λένε, την αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23%, μη ανεβάζοντας τότε τις τιμές και τώρα θέλουν να «πατσίσουν την χασούρα».
    Όπα ρε φίλοι! Κι εμένα μου μειώθηκε κατά 500 € ο μισθός μου και «απορρόφησα» την μείωση. Εγώ πως θα «πατσίσω την χασούρα»;
   Αλλά, αλήθεια, πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι ένας καταναλωτής, όταν, ως «θαμώνας» (τι απαίσια λέξη!), επιτίθεται στους ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. για να υπερασπίσει το δικαίωμα του καταστηματάρχη ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΕΒΕΙ; Μέσα του, είναι σίγουρο, θα αισθάνεται περίπου «Τσε Γκεβάρα», που κάνει «αντίσταση» στο …Κράτος!
    Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη κι εμείς, ως καταναλωτές. Το θέμα μας αφορά. Και ηθικά, αλλά και οικονομικά. Ας δώσουμε εμείς ένα μάθημα σε όσους δεν μείωσαν τις τιμές τους.
    Οφείλουμε να επιλέγουμε ΜΟΝΟ τα καταστήματα που διαθέτουν το ειδικό σήμα, να ελέγχουμε αν έγινε η μείωση του Φ.Π.Α. και να αφήνουμε «στα κρύα του λουτρού» αυτούς που επιμένουν να παρανομούν σε βάρος μας.
    Ίσως με αυτόν τον τρόπο κάποιοι καταλάβουν ότι η εποχή που το να κλέβεις ήταν μαγκιά, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

    Επιτέλους ήρθε η ώρα να πάψουμε να είμαστε «θαμώνες». Να γίνουμε ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ με συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")