ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΗΣ 16/10/2014

  • ρεπορτάζ Γιώργος Π. Κόλλιας, ενεργός πολίτης Βαρνάβα
Η εικόνα του Δ.Σ. κατά την συζήτηση
του θέματος του ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Το ρεπορτάζ για το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα, στην ουσία, είναι κομμένο στα τρία.
Το πρώτο μέρος αφορά την περιβόητο «δυστυχώς επτωχεύσαμε» του κ. Δημάρχου (και την άτακτη υποχώρηση), το δεύτερο την κανονική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου (όσο κι αν φαίνεται παράξενο υπάρχει κι αυτή) και το τρίτο το ζήτημα του ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (που επιτέλους συζητήθηκε, έστω και τελευταίο και … καταϊδρωμένο).

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΠΟΥ …. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΓΕΛΘΗΚΕ.

Μετά τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων, την «κλειστή» συνέντευξη τύπου του κ.  Δημάρχου και τον χαμό των υποστηρικτών του στο διαδίκτυο, ο κ. Δήμαρχος μας είπε με το πιο απλό, φυσικό τρόπο ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ (!) και πως όλος αυτός ο χαμός ήταν αποκύημα της φαντασίας των (αγαπημένων του) Μέσων Ενημέρωσης.
Με λίγα λόγια πήρε πίσω όλα αυτά τα φαιδρά των προηγούμενων ημερών και προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες αντιμετώπισης του ταμειακού προβλήματος του Δήμου.
Δεν θα μπορούσε , άλλωστε, να κάνει κι αλλιώς, αφού από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών είχε γίνει σαφές ότι αφ΄ ενός μεν δεν υπάρχει διαδικασία πτώχευσης Δήμου, αφ΄ ετέρου μπορούσε ο Δήμος Μαραθώνα, όπως έχουν κάνει και δεκάδες άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα, να πάρει προκαταβολή από τα τακτικά έσοδα του επόμενου έτους και να καλύψει το ταμειακό του πρόβλημα, την ύπαρξη του οποίου, εφ΄ όσον βεβαιώνεται από τον κ. Δήμαρχο δεν αμφισβητούμε.
Φυσικά θα μπορούσε να κάνει και αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2013, αν ισχύουν όσα είπε ο προηγούμενος Δήμαρχος σχετικά με τα ταμειακά υπόλοιπα και να μεταφέρει προβλεπόμενες δαπάνες για άλλες ενέργειες, σε κωδικούς που ήταν απαραίτητοι για την λειτουργία του Δήμου.
Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, όμως, για μια ακόμη φορά ο Δήμος μας γνώρισε την απαξίωση, πανελλαδικά και είχε αρνητική προβολή. Αν αυτήν εννοούσε ως «προβολή» ο κ. Ψηνάκης να μας  λείπει.
       # Φυσικά δεν σκοπεύω να αναφερθώ στα γελοία λεγόμενα του κ. Ψηνάκη (μαλακίες, χασοδίκη, κ.λ.π.) που κατεβάζουν το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Γιατί κάθε αναφορά και προβολή σ΄ αυτές τις αηδίες, απλά λειτουργεί ως «διαφήμιση» του κ. Ψηνάκη, κάτι που, εγώ τουλάχιστον, δεν σκοπεύω να κάνω. Απορώ μόνο που μια μερίδα – σοβαρών, κατά τ΄ άλλα, ανθρώπων - είναι ενθουσιασμένοι με όλα αυτά και μάλιστα χειροκροτούν, μετατρέποντας τον θεσμό αυτό της Δημοκρατίας, όπως έπρεπε να θεωρείται το Δημοτικό Συμβούλιο, σε κακοστημένη παράσταση επαρχιακού θιάσου.

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ- ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κατά την κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την αποχώρηση (πάντα για «δουλειά του Δήμου» βέβαια) και συνακόλουθα και των καμερών, των δημοσιογράφων και των χειροκροτητών, άλλο κλίμα.
Συζητήσεις επί της ουσίας κανονικές, ακόμη και οι αντιπαραθέσεις να γίνονται με κόσμιο τρόπο, χωρίς ύβρεις και «χαριτωμενιές». Βέβαια ακόμη τα περισσότερα ζητήματα είναι διαδικαστικά, αλλά το κλίμα φαίνεται καλό.
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση σημαντικό ήταν το ζήτημα του Κέντρου Υγείας Ν. Μάκρης και οι τελευταίες εξελίξεις. Πέρα από το σχετικό σόου του κ. Ψηνάκη, θετικό είναι ότι, στα πλαίσια της ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας με προσωπικό και τις νέες προσλήψεις που κάνει το Υπουργείο Υγείας, θα ενισχυθεί με προσωπικό το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι από την τοποθέτηση της αρμόδιας εισηγήτριας της πλειοψηφίας προέκυπτε ένα κλίμα «προσαρμογής προς τα κάτω» των αιτημάτων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, λόγω των γενικότερων προβλημάτων στον χώρο της Υγείας.
‘Όπως, όμως, σωστά επισημάνθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μια τέτοια αντίληψη είναι απαράδεκτη για τον Δήμο μας. Ο Δήμος πρέπει να διεκδικεί αυτό που κρίνει απαραίτητο για τους δημότες του, χωρίς καμία έκπτωση. Είναι ευθύνη αυτών που έχουν οδηγήσει την χώρα στην υποβάθμιση να λύσουν τα προβλήματα, όχι του Δήμου.
Καμία λοιπόν κατανόηση, αλλά απαίτηση για ολοκληρωμένη ιατρική προστασία των Δημοτών μας.
Σημαντική η τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα κ. Ασημακοπούλου, για ανάγκη παρέμβασης του Δήμου και για το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους του Βαρνάβα και το οποίο επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα.
       # Άποψή μου αποτελεί ότι και κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, αλλά -καθώς φαίνεται – και κατά την τρέχουσα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όταν αναφέρονται σε προβλήματα του Δήμου Μαραθώνα, εννοούν κατά κύριο λόγο της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα, άντε και λίγο του Γραμματικού, σπάνια δε του Βαρνάβα. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει με πίεση τόσο της τοπικής αρχής του Βαρνάβα, όσο και των ενεργών πολιτών του.

ΖΗΤΗΜΑ ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Τελευταίο θέμα της συνεδρίασης, χωρίς Δήμαρχο, χωρίς κανάλια, χωρίς χειροκροτητές, χωρίς την παράταξη του κ. Λουίζου, με ελάχιστο κοινό, συζητήθηκε το θέμα ΧΥΤΑ, που η παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» ζητούσε επίμονα, εδώ και 2 Δ.Σ. να συζητηθεί ΑΜΕΣΑ εκτός ημερήσιας διάταξης.
Με μια σχετικά καλή εισήγηση από την πλευρά της πλειοψηφίας, μια πολύ άψογη τοποθέτηση – περιγραφή της κατάστασης από την Δημοτική Σύμβουλο κ. Δρακοπούλου, με σημαντική συμβολή του κ. Δαμάσκου, μέλους της Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση των παρόντων ενάντια στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Γραμματικό.
Υπήρχαν, όμως και αρνητικά στοιχεία.
Το πιο σημαντικό ήταν η απουσία του Δημάρχου σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το θέμα έμπαινε πρώτο ή δεύτερο, δηλαδή πριν από τον συνήθη χρόνο αποχώρησης του κ. Δημάρχου (και των καναλιών, των δημοσιογράφων, των χειροκροτητών και του λοιπού συρφετού).
Και –κατά την άποψή μου- είναι σημαντική η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Δημάρχου, που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει, για πόλεμο ενάντια στα συμφέροντα που είναι πίσω από το έργο του ΧΥΤΑ (Μπόμπολας, Λάτσης κ.λ.π.). Κι ακόμη μια συζήτηση για ζήτημα μπροστά στις κάμερες, θα έστελνε με τον πιο σαφή τρόπο, στο πανελλήνιο, αλλά κυρίως στους ενδιαφερόμενους το μήνυμα της καθολικής αντίδρασης – αντίστασης του Δήμου μας, στο έργο που θα υποβαθμίσει και καταστρέψει τόσο το φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας, όσο και συνολικά του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Εκτός αν η απουσία του κ. Δημάρχου, αποβλέπει ακριβώς στην μη δέσμευση του ιδίου. Σε κάθε περίπτωση οφείλει ΔΗΜΟΣΙΑ και ΑΝΟΙΧΤΑ να δηλώσει ότι δεσμεύεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίησή της.
Επίσης αρνητικό στοιχείο ήταν η ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΊΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗΣ, της παράταξης δηλαδή, του προηγούμενου Δημάρχου κ. Λουίζου. Βέβαια η κίνησή αυτή αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο, την – έτσι κι αλλιώς γνωστή - ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ τους, για το ζήτημα του ΧΥΤΑ. Απλά πλέον έχουμε και την πανηγυρική επιβεβαίωση.
Τέλος στα αρνητικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι από την κατάμεστη στην αρχή της συνεδρίασης αίθουσα, ελάχιστοι πολίτες παραβρίσκονταν κατά την συζήτηση του θέματος του ΧΥΤΑ.
Υ.Γ. 1 Στα αρνητικά θα μπορούσα να καταγράψω την άρνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λιβαθηνού, να δώσει τον λόγο σε πολίτες που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και γνώση του ζητήματος είχαν και συγκεκριμένη 36ετη δράση, στα πλαίσια των λαϊκών αγώνων ενάντια στον ΧΥΤΑ, με το εξωφρενικό επιχείρημα «γράφει εναντίον μας». Δεν θα κάνω, όμως, ιδιαίτερη αναφορά, επειδή αφορά το πρόσωπό μου και πιθανόν να θεωρηθεί ως περιαυτολογία, κάτι που δεν με εκφράζει και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω. Ας κριθεί από τους παρευρισκόμενους Συμβούλους και πολίτες.  
Υ.Γ. 2 Επειδή πάλι θα δεχτώ επίθεση για δήθεν "πολεμική" ενάντια στον νέο Δήμαρχο και "ανοχή" απέναντι στον προηγούμενο, να θυμίσω μόνο πως στις τελευταίες εκλογές ήμουν υποψήφιος με τον κ. Χατζηγιάννη, που σημαίνει ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον κ. ΛΟΥΙΖΟ και ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον κ. ΨΗΝΑΚΗ . Κι ακόμη πως πολιτεύθηκα επί 24 χρόνια με αντιπάλους τα προβλήματα του τόπου κι όχι τους πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")