ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Νέα συνεδρίαση Κοινοτικού Συμβουλίου Βαρνάβα, μία από τα ίδια και πάλι.
Η "πλειοψηφία" να παρουσιάζεται με το Πρόεδρο και το Αντιπρόεδρο μόνο, οι εισηγήσεις να λείπουν, οι προτάσεις τους να είναι και πάλι πρόχειρες, ανεπεξέργαστες, ευχολόγια, ο Πρόεδρος να ειρωνεύεται και να κατηγορεί με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, το ίδιο παραμύθι "δεν με αφήνουν να κάνω έργο" και τέλος αποχώρηση του Πρόεδρου πρίν τελειώσει το Συμβούλιο "ένδειξη διαμαρτυρίας" (!).
Παρά τις προσπάθειές μας, τόσο για να κατέβουν οι τόνοι, όσο και για να γίνει συζήτηση επί της ουσίας (Γ. Κόλλιας: "Δεν με ενδιαφέρει "κοκορομαχία" Βούλγαρη - Κόλλια, ζητώ συζήτη επί της ουσίας σε ήπιους τόνους"), δεν στάθηκε για μια ακόμη φορά δυνατόν να αλλάξει την απαράδεκτη τακτική του ο Πρόεδρος της Κοινότητας. Μία τακτική που θεωρεί ότι του καλύπτει την αδυναμία του να παράγει ουσιαστικό έργο για το χωριό.
Τα σημαντικότερα θέματα από αυτά που "συζητήθηκαν" ήταν η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.
Θα κάνουμε μια σύντομη περιγραφή της συζήτησης των δύο αυτών θεμάτων για να καταννοήσουν οι αναγνώστες τι ακριβώς συμβαίνει στο Κοινοτικό Συμβούλιο.
ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόβλημα υδροδότησης της Παραλίας Βαρνάβα και εισηγήθηκε μια μελέτη (την οποία δεν γνώριζε μέχρι την ώρα του Συμβουλίου ΚΑΝΕΝΑΣ Σύμβουλος), προϋπολογισμού 200.000 €, η οποία, λόγω του επείγοντος, έπρεπε να δοθεί με ανάθεση σε εργολάβο για την σύντομη εκτέλεσή της.
Ο Γ. Κόλλιας αναφέρθηκε στο ιστορικό της υδροδότησης της Παραλίας, το οποίο συνοπτικά έχει ως εξής:
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008: Η Παραλία Βαρνάβα μένει από νερό, παρ΄ ότι από τον Απρίλη φαινόταν το πρόβλημα. Μέα στον πανικό η Κοινότητα διανοίγει δύο αποτυχημένες (όπως αποδείχθηκε) γεωτρήσεις και το πρόβλημα δεν λύθηκε.
ΑΠΡΙΛΗΣ 2009: Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι (κι όχι ο Πρόεδρος) θέτουν το ζήτημα της υδροδότησης της Παραλίας ενόψει της θερινής περιόδου, προτείνοντας προσωρινή σύνδεση, με μέγιστο κόστος 15.000 € για ΑΜΕΣΗ λύση του προβλήματος, την οποία ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ο Πρόεδρος.
ΜΑΗΣ 2009: Η Παραλία δεν έχει νερό, ο Πρόεδρος επανέρχεται στο θέμα προτείνοντας ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ, κόστους περίπου 60.000 €, προσωρινή κι αυτή. Παρά τις διαφωνίες των Συμβούλων (ίδια λύση, αλλά 4 φορές ακριβότερη), λαμβάνεται θετική κατά πλειοψηφία απόφαση για την υλοποίησή της.
ΙΟΥΝΗΣ 2009: Η Παραλία δεν έχει νερό, γίνεται διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου, προκύπτει μειοδότης και το έργο είναι έτοιμο για εκτέλεση.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2009: Η Παραλία δεν έχει νερό, το έργο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ ΑΚΟΜΗ και ο Πρόεδρος έρχεται με ΑΛΛΗ πρόταση (η προαναφερόμενη μελέτη), κόστους 200.000 € , η οποία, υποτίθεται, λύνει οριστικά το πρόβλημα, αλλά, λόγω του επείγοντος, πρέπει να δοθεί με ανάθεση. Σημειωτέον οτι, λόγω του μεγέθους του έργου, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εκτέλεσή του απαιτούνται σχεδόν ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ το συντομότερο (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ), άρα το έργο θα ήταν έτοιμο το ΟΚΤΩΒΡΗ (Φθινοπωρινή Σαιζόν!).
Ο Γ. Κόλλιας πρότεινε να αναμορφωθεί η μελέτη, προς συγκεκριμένη κατεύθυνση (σύνδεση με Κεντρική Δεξαμενή, κατασκευή νέας Δεξαμενής στην Παραλία κ.λ.π.) και από το Φθινόπωρο να γίνει ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ με ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Εν τω μεταξύ να κατασκευασθεί ΑΜΕΣΑ η αρχικά προταθείσα προσωρινή σύνδεση, η οποία το πολύ εντός 15 ημερών θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Πρόταση με την οποία συμφώνησε η πλειοψηφία του Συμβουλίου, πλην του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.
Και μετά...
Ο Πρόεδρος, εκτός ελέγχου, άρχισε να φωνάζει ότι δεν το αφήνουν να κάνει έργο κ.λ.π....κ.λ.π.
Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε την έναρξη της διαδικαίας απόκτησης κληροτεμαχίου του Αναγκ. Συνεταιρισμού 100 στρεμάτων, για την κατασκευή ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και το ορισμό δικηγόρου για την προώθηση της διαδικασίας.
Θέμα απλό, αφού ΟΛΑ τα μέλη του Συμβουλίου, σε παλιότερη συνεδρίαση, είχαν συμφωνήσει στην δημιουργία του ηλιακού πάρκου.
Αλλά...
Όταν ο Γ. Κόλλιας, αφού συμφώνησε με την διαδικασία, έθεσε το ΑΠΛΟ θέμα της επιλογής δικηγόρου από τους κατοικούντες στον Βαρνάβα, αποκαλύφθηκε τι κρύβεται πίσω από την απλή αυτή πρόταση. Ο Πρόεδρος αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι η προτεινόμενη από αυτόν δικηγόρος ήταν νομική σύμβουλος συγκεκριμένης εταιρίας Ισπανικών, κατά δήλωσή του, συμφερόντων, με την οποία είχε έρθει ο ίδιος σε επαφή, είχαν συζητήσει τον τρόπο κατασκευής του πάρκου και ποιός ξέρει τι άλλο, ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΖΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Παρ΄ όλα αυτά ο Γ. Κόλλιας εισηγήθηκε και η πλειοψηφία του Κοιν. Συμβουλίου δέχθηκε, ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ, με δικηγόρο, όμως, της επιλογής μας, συμπατριώτη μας, για να έχουμε εμείς τον έλεγχο της κατάστασης κι όχι κάποια, άγνωστη σ΄ εμάς, Ισπανική Εταιρία. Όσον δε αφορά τον τρόπο υλοποίησης του πάρκου (Δημοτική Επιχείριση, Σ.Δ.Ι.Τ., Ιδιώτης) θα αποφασισθεί από το Συμβούλιο όταν έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση και έχουν τεθεί στην διάθεση όλων, όλα τα δεδομένα.
Κι ο Πρόεδρος, μετά από αυτά, τι είπε;
Είπε ότι η πρόταση απορρίφθηκε (!) από τους υπονομεύοντες του έργο του Συμβούλους. Στην επιμονή των Συμβούλων ότι η πρόταση ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ, απλά υπήρξε διαφωνία ΜΟΝΟ στο πρόσωπο του δικηγόρου, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόταση ήταν ενιαία και άρα...καταψηφίστηκε(;).
Στην πραγματικότητα είπε ότι το βασικό γι΄ αυτόν δεν ήταν να ψηφισθεί η έναρξη της διαδικασίας απόκτησης του κτήματος, αλλά η δικηγόρος της Ισπανικής Εταιρίας (!).
Και πάλι τα συμπεράσματα δικά σας...

3 σχόλια:

ΣΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Πρώτα από όλα και για την αποκατάσταση της αλήθειας, θα πρέπει να πω ότι είναι τελείως ανακριβές αυτό που είπε ο Πρόεδρος στο κοινοτικό Συμβούλιο στις 22/7/09, ότι ο Βαρνάβας θα είναι πρωτοπόρος στην δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Είναι πάρα πολύ οι Δήμοι και Κοινότητες στην Ελλάδα που έχουν υλοποιήσει ή έχουν ξεκινήσει ή είναι στο στάδιο της μελέτης για φωτοβολταικά συστήματα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων. Υπολογίζεται ότι είναι το ¼ της τοπικής αυτοδιοίκησης εξαιρουμένων των Δήμων και Κοινοτήτων της ΤΕΔΚΝΑ . (Η Γή είναι λίγη και ακριβή). Επίσης θα περίμενα από τον Γ. Κόλλια η κριτική του να μην περιοριζόταν στην ονοματολογία αλλά στην ουσία και στις αρχές. Πάντως είναι κρίμα που ένα τόσο σοβαρό θέμα να «καίγεται» προς το παρόν, μέσα στις ονοματολογίες και τις τρικλοποδιές, τις προκαταλήψεις και τα τετελεσμένα.
Έχετε βρεθεί στην θέση του θεατή; Θα τα δείτε ΟΛΑ !!
Τώρα, σχετικά με την δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο να γίνει στον τόπο μας και για εμάς και για ολόκληρο τον πλανήτη. Πέρα από τα πρακτικά οφέλη που μπορεί να υπάρξουν για τους κατοίκους και την κοινότητα, υπάρχει ένα σημαντικό. Συμβάλουμε στην Παγκόσμια Σωτηρία του Πλανήτη μας.
Αλλά ΠΡΕΠΕΙ πρώτα κάθε τι που γίνεται να γίνεται σωστά, γιατί εάν δεν γίνει, τότε απορρέουν αρνητικά αποτελέσματα.
Θα αναφέρω 3 πράγματα που πιστεύω ότι κατ αρχήν πρέπει να γίνουν.
Πρώτο : Η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Θα προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων για αυτή την μορφή ενέργειας, την θέση επιλογής και τα οφέλη του τόπου.
Δεύτερο : Η επιλογή της θέσης του πάρκου να ικανοποιεί τους περιορισμούς που προβλέπονται στην σχετική νομοθεσία και την λογική, δηλαδή :
*** Να μην είναι σε πυρήνες εθνικών δρυμών, αισθητικά δάση, προστατευόμενες περιοχές, να μην είναι οικιστικός τόπος, αρχαιολογικός χώρος, πολιτιστικό μνημείο, αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ζώνη αναδασμού, αρδευόμενη έκταση, η οργανωμένη ζώνη δευτερογενούς η τριτογενούς τομέα.
*** Να μην επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, τους υπάρχοντες οικισμούς, και γενικώς καμία από τις εν γένει δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Να μην είναι ορατό από οικισμούς.
Τρίτο: Τουλάχιστον με δύο ανάδοχες εταιρείες, που μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με διαφάνεια, θα προκριθεί αυτή που θα προσφέρει τα βέλτιστα ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο μας.
Συνοπτικά.
Πολίτες κοινωνούς - σεβασμός στο περιβάλλον- διαφάνεια διαδικασιών.

Unknown είπε...

Όπως θα διαπιστώσατε κ. Ζαχαρόπουλε η συζήτηση ΔΕΝ ήταν επί της ουσίας, αλλά για την απόκτηση της γής. Απλά μέσα από την συζήτηση "βγήκε" το στημένο παιχνίδι με την Ισπανική εταιρία.
Σίγουρα έχετε δίκιο και ως προς την ουσία και ως προς την διαδικασία. 'Αλλωστε κι εγώ έθεσα ως προαπαιτούμενο την ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, πριν έρθει στο Συμβούλιο το θέμα.
Να είστε βέβαιος ότι όταν θα συζτηθεί το ζήτημα, από την μεριά μου θα υπάρχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κόλλια
Διαπιστώνω διαβάζοντας το blog σας ότι έχετε σοβαρότητα, απόψεις, θέσεις.
Αλλά πρέπει να βρείτε τον τρόπο να τις μεταφέρετε στους πολίτες του χωριού σας.
Όσον αφορά τις θεωρητικές προσεγγίσεις του κ. Ζαχαρόπουλου θυέλω να του πώ ότι καλά τα λόγια άλλα θα ήθελα να δω πρακτικές προτάσεις.
Η κριτική είναι εύκολη και άκοπη.
Από ότι διαπιστώνω ο Κόλλιας αποτελεί εγγύηση για τον Βαρνάβα. Βοηθείστε τον για το καλό του τόπου.
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")