ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ "ΗΛΙΟΣ": ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΘΩΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 127 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕΝΑΝ

Του Παναγιώτη Στάθη
Εκατόν είκοσι τρία χρόνια φυλάκιση σε κάθε έναν από τους 4 κατηγορουμένους για την τραγωδία με το αεροσκάφος της Κυπριακής εταιρίας « Ήλιος» στις 14 Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό με θύματα 121 συνανθρώπους μας, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από πεντάμηνη ακροαματική διαδικασία. 
Η απόφαση ελήφθη 7 χρόνια μετά την τραγωδία κι ενώ ήδη είχαν αθωωθεί οι κατηγορούμενοι στην Κύπρο (εκκρεμεί έφεση κατά εκείνης της απόφασης) γεγονός που δημιουργεί κατά τους δικηγόρους νομικό ζήτημα. 
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για ανθρωποκτονία με ενσυνείδητη αμέλεια τους Δημήτρη Πανταζή, διευθύνοντα σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, διευθυντή πτητικών επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοΐμένοφ, αρχιπιλότο της εταιρείας και για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον Άλαν Ίργουιν, μηχανικό βάρδιας την ημέρα της μοιραίας πτήσης. 
Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις πρώτοι παρέλειψαν, αν και όφειλαν, ν’ αναθέσουν την πτήση σε χειριστές κατάλληλους και ικανούς. Επιπλέον, κατηγορούνται ότι δεν απαγόρευσαν στους πιλότους να πραγματοποιήσουν την πτήση παρότι ο ένας είχε πρόβλημα συμπεριφοράς, συντονισμού και συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος και ο δεύτερος εμφάνιζε αδυναμία στην εκτέλεση των διαδικασιών τις οποίες εκτελούσε βιαστικά και χωρίς να τηρεί όσα προβλέπονταν. 
Ο μηχανικός Άλαν Ίργουιν φέρεται ότι σε μη προγραμματισμένο έλεγχο που διενήργησε λίγο πριν την πτήση, επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο της διαρροής πίεσης θαλάμου μετακινώντας τον επιλογέα του τρόπου συμπίεσης από την αυτόματη στη χειροκίνητη λειτουργία και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία, δεν επανέφερε τον επιλογέα στην αυτόματη θέση αλλά τον άφησε στη χειροκίνητη. Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορουμένους σε φυλάκιση 3 ετών τον καθένα, επιβάλλοντας τους επιπλέον ένα χρόνο για κάθε θύμα του αεροπορικού δυστυχήματος, ενώ σύμφωνα με την απόφαση, εκτιτέα είναι τα 10 έτη. Η δίκη αυτή ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ξεκίνησε μόλις τρεις μέρες μετά την αθώωση των κατηγορουμένων στην Κύπρο, για την οποία ωστόσο έχει ασκηθεί έφεση από τη Γενική Εισαγγελία και αναμένεται στις αρχές Μαΐου η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Σύμφωνα με δικηγόρους των θυμάτων πάντως, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα καθώς υπάρχουν δύο αποφάσεις, η μία αθωωτική στην Κύπρο και η δεύτερη καταδικαστική στην Ελλάδα, που αφορούν ίδιες κατηγορίες και ίδια πρόσωπα.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")