ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

   Με αφορμή την κινητοποίηση των πολιτών Γραμματικού, Βαρνάβα και Μαραθώνα στο Καστρί, στην κατοικία του Πρωθυπουργού, με στόχο την διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού και την συνάντηση την επόμενη μέρα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μωραϊτη, μου δημιουργήθηκαν κάποιοι προβληματισμοί, ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα και επιβεβαιώθηκαν κάποιες αλήθειες.

   Προβληματισμός πρώτος:
Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των Μ.Μ.Ε., πόσο διαπλεκόμενα αλλά και αλληλοδιαπλεκόμενα είναι, τι είναι γι΄ αυτά είδηση;
- Όταν μια ομάδα πολιτών (μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία) πηγαίνει στο σπίτι του Πρωθυπουργού να διαμαρτυρηθεί και μάλιστα αυτή η διαμαρτυρία είναι η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, για μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό ΕΙΝΑΙ είδηση. Για τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ είδηση, κι ας ήσαν παρόντες πλήθος δημοσιογράφων και κάμεραμαν.
- Είναι τυχαίο άραγε ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες του Τύπου στην Ελλάδα είναι ταυτόχρονα και ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό;
- Κι αφού αυτό είναι γεγονός, πως γίνεται σε μία "άγρια" αγορά οι υποτιθέμενοι ανταγωνιστές του να ακολουθούν και αυτοί την γραμμή της αποσιώπησης των αντιδράσεων;
Τελικά αυτός ο "πέπλος σιωπής" που έχει πέσει στο ζήτημα της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό προέκυψε κατά τύχη;

   Προβληματισμός δεύτερος:
Ο επιστημονικός και τεχνικός κόσμος είναι ανεξάρτητος από την πολιτική εξουσία;
- Πως γίνεται ΟΛΟΙ να αποδέχονται στις κατ΄ ίδιαν συζητήσεις ότι ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, αλλά να σιωπούν στον δημόσιο διάλογο; Και μάλιστα όταν όλοι αυτοί "γνωματεύουν" επί παντός επιστητού; Κατά σύμπτωση (:) μάλιστα οι απόψεις τους επενδύουν με επιστημονικά επιχειρήματα τις απόψεις των εκπροσώπων της κρατικής εξουσίας.

   Οι αλήθειες που επιβεβαιώθηκαν, σε σχέση με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολλές και έχουν ειπωθεί κατά κόρον από τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Βόρειας Αττικής εδώ και καιρό, αλλά - είπαμε- δεν αποτελούν είδηση για τα Μ.Μ.Ε.
   Σήμερα τις αποδέχονται οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, αλλά πάλι τα Μ.Μ.Ε. δεν τις προβάλλουν, αλλά ακόμη αναμασούν τα ψέματα που προωθεί το κύκλωμα των απορριμμάτων (εταιρίες, Ενιαίος Σύνδεσμος, εργολάβοι και λοιποί διαπλεκόμενοι).
-  Έλεγαν ψέματα ότι η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής είναι "το πολύ 6 μήνες". Η ΑΛΗΘΕΙΑ, που αποδέχονται τώρα είναι ότι η διάρκεια ζωής του είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3,5 χρόνια. Και βέβαια η πλήρης αλήθεια είναι 9-10 χρόνια.
- Έλεγαν ψέματα ότι στον ΧΥΤΑ Φυλής απορρίπτονται απορρίμματα μόνο από την Αττική. Η ΑΛΗΘΕΙΑ, που τώρα αποδέχονται είναι ότι απορρίπτονται απορρίμματα ΚΑΙ από την Πελοπόννησο. Και βέβαια η πλήρης αλήθεια είναι ότι έρχονται απορρίμματα και από την Στερεά Ελλάδα και ακόμη από την....Λευκάδα.

   Από τα πράγματα που ξεκαθάρισαν είναι και το ότι:
-   Ο κύριος στόχος πλέον σε σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό δεν είναι η σωστή λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά να μη χαθεί το οικονομικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-   Ο λόγος που επιλέχθηκε το Γραμματικό είναι το μικρό πολιτικό κόστος.
-   Υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στο Γραμματικό, αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σχέδιο για την αντιμετώπισή του.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ  τα "διδάγματα" από αυτήν την κινητοποίηση είναι πολλά.
Το δυστύχημα είναι ότι οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι, οι πολίτες των πόλεων της Αττικής, ίσως δεν τα μάθουν ποτέ. Κι έτσι θα συνεχίζουν να κατηγορούν τους "χωριάτες" του Γραμματικού και της γύρω περιοχής, που "δεν θέλουν σκουπίδια στην περιοχή τους', τα οποία, όμως "κάπου πρέπει να πάνε".
Ίσως δεν θα μάθουν ποτέ ότι ο σχεδιασμός που υλοποιείται οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος της Αττικής και θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος διαχείρισης, το οποίο θα μετακυλήστει στους πολίτες της Αττικής.
Ίσως δεν θα μάθουν ποτέ ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, σύγχρονες, οικονομικές.
Ίσως δεν μάθουν ποτέ ότι χωματερή στο Γραμματικό σημαίνει καταστροφή ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")