ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ


ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Δρ ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 2338/1995
ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ 
  • Συνέντευξη στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΡΟΣΣΙΟ 

Την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν οι Δήμοι των Μεσογείων στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση της ρύθμισης του ν. 2338/1995 που επέβαλε την υποχρεωτική διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 10% από τα έσοδα αξιοποίησης της εκτάσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών στα Μεσόγεια και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, με το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για την «πάταξη της φοροδιαφυγής» ιδρύεται φορέας (ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.) για την αξιοποίηση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας και αποσιωπάται σκόπιμα η αναφορά στην ως άνω νομοθετικά προβλεπόμενη υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης για τη διάθεση των ποσών αυτών στους Δήμους των Μεσογείων. Πρόκειται για ευθεία προσβολή ενός δικαιώματος νόμιμης προσδοκίας που θεμελίωσε ο ν. 2338/1995, ως μορφή αντισταθμίσματος για τη σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση που συνεπάγεται η λειτουργία του εθνικού αερολιμένα στα Μεσόγεια. Επιδιώκεται, έτσι, η κατάργηση ενός δίκαιου και εύλογου ανταλλάγματος, που οι τοπικές κοινωνίες συμφώνησαν με την κεντρική διοίκηση, για την αντιμετώπιση των δραστικών συνεπειών από τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, τη ριζική μεταβολή του τρόπου ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τη δέσμευση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από αυτό.
Είναι προφανές ότι η απόπειρα ματαίωσης της νομοθετικής πρόβλεψης του ν. 2338/1995 πλήττει ευθέως τα βιοτικά συμφέροντα των κατοίκων των Μεσογείων, αφού τους αποστερεί από την ανωτέρω νόμιμη προσδοκία για δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι Δήμοι Παιανίας, Μαρκοπούλου, Κρωπίας, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την απόπειρα ματαίωσης των νομίμων και εύλογων αυτών προσδοκιών των κατοίκων των Μεσογείων. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν, επιλέγοντας από κοινού υψηλό επίπεδο νομικής εκπροσώπησης, να αντιταχθούν με τα προβλεπόμενα νομικά μέσα στην αυθαίρετη αυτή απόπειρα ματαίωσης του εν λόγω συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους και να προασπίσουν με κάθε νόμιμο μέσο τα πληττόμενα συμφέροντα των κατοίκων των Μεσογείων και των επόμενων γενιών τους. 
Νομική υπεράσπιση 
Ειδικότερα, οι Δήμοι των Μεσογείων (Παιανία, Μαρκόπουλο, Σπάτα – Αρτέμιδα, Κορωπί και Ραφήνα) ανέθεσαν στον Συνταγματολόγο Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου και στη γνωστή Δικηγορική Εταιρεία του (Απ. Παπακωνσταντίνου – Ελ. Κουτσιμπού – Γ. Κατρούγκαλος και Συνεργάτες) να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να προσβληθεί αυτή η ρύθμιση. Παράλληλα, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις κατοίκων και τοπικών – κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η μεθόδευση, που οδηγεί στην αποστέρηση από τους Δήμους των Μεσογείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Για το μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα, μίλησε στην “Π”, ο έγκριτος νομικός κ. Απ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και αποσαφηνίζει τις βασικές πτυχές του: 
- Πως ακριβώς έχει το ζήτημα κ. Παπακωνσταντίνου; Υπάρχει πράγματι προσπάθεια να αποστερήσουν από τους Δήμους των Μεσογείων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται από την αξιοποίηση της εκτάσεως του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού; 
Σας θυμίζω κατ’ αρχήν ότι με τον νόμο 2338/1995, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για την κατασκευή και τη λειτουργία του  νέου αεροδρομίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», προβλέφθηκε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα του Διαχειριστικού Φορέα, που συστηνόταν με τον ίδιο νόμο, από την αξιοποίηση της εκτάσεως του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού θα έπρεπε να διατεθούν στην περιοχή των Μεσογείων για τη δημιουργία από τους Δήμους σύγχρονων υποδομών και έργων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Είναι σαφές ότι η ρύθμιση αυτή του νόμου προβλέφθηκε ως αντιστάθμισμα για τις σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση που επήλθε στην περιοχή των Μεσογείων από τη λειτουργία του νέου Αεροδρομίου. Η πάροδος του χρόνου δικαίωσε, άλλωστε, τον νομοθέτη. Πράγματι, οι μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών αυτών από τη λειτουργία του «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Ωστόσο, κατά τα έτη που μεσολάβησαν ούτε ο εν λόγω Διαχειριστικός Φορέας ενεργοποιήθηκε, ούτε αξιοποιήθηκε η έκταση του Ελληνικού. 
- Και έτσι φτάσαμε στον πρόσφατο νόμο… 
Ακριβώς. Με το άρθρο 43 του νόμου αυτού, λοιπόν, ο οποίος σημειωτέον ρυθμίζει τελείως άλλα αντικείμενα (καταπολέμηση φοροδιαφυγής), προβλέπεται η σύσταση μιας νέας εταιρείας («ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.»), η οποία θα αξιοποιήσει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου. Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή θεσπίστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της επένδυσης που έχει εξαγγελθεί, με τη διάθεση και την αξιοποίηση δηλαδή της εκτάσεως. Έτσι, επιχειρείται η κατάργηση τόσο του Φορέα Διαχείρισης, όσο και του ποσοστού 10% για τα Μεσόγεια που προέβλεπε ο νόμος του έτους 1995. 
“Αντιστρατεύεται ευθέως τις συνταγματικές διατάξεις”  
- Από νομικής πλευράς κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αυτό δυνατό; 
Κατά την άποψή μου, η επιχειρούμενη κατάργηση του ανωτέρω ποσοστού που δικαιούνται οι Δήμοι των Μεσογείων από την αξιοποίηση της εκτάσεως του Ελληνικού αντιστρατεύεται ευθέως τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τα περιουσιακά δικαιώματα των Δήμων, καθώς και βασικές αρχές του περιβαλλοντικού Συντάγματος. Κυρίως όμως, συγκρούονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πράγματι, οι ρυθμίσεις του νόμου του έτους 1995 έχουν θεμελιώσει, κατά την ορθότερη άποψη, υπέρ των Δήμων των Μεσογείων, ένα νόμιμο δικαίωμα προσδοκίας, το οποίο προστατεύεται, ως περιουσιακό δικαίωμα, τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο νομοθέτης δεν μπορεί να καταργήσει το δικαίωμα αυτό, πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να το καταργήσει αυθαίρετα. 
- Από πολιτικής πλευράς τίθεται, κατά την άποψή σας, ζήτημα; 
     Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω στο θέμα αυτό. Ως πολίτης, θα μπορούσα, πάντως, να σας πω ότι η υπαναχώρηση αυτή του κράτους δεν προάγει βασικές αρχές του νομικού και του πολιτικού μας πολιτισμού. Πράγματι, δημιουργείται η αίσθηση στον πολίτη ότι δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια εκ μέρους της κρατικής εξουσίας, αφού αυτό που θεσπίζεται ως περιουσιακό δικαίωμα των Δήμων και, κατ’ επέκταση, των κατοίκων των Μεσογείων, αύριο μπορεί να καταργηθεί και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία. Σας επισημαίνω ότι με τα ποσά που θα χορηγούνταν, με βάση τον νόμο του 1995, για τους Δήμους των Μεσογείων από την αξιοποίηση της εκτάσεως του Ελληνικού θα επιλύονταν χρόνια προβλήματα των περιοχών αυτών και θα αναβαθμιζόταν καθοριστικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Άρα είναι ζήτημα κυριολεκτικά βιοτικής σημασίας για τους κατοίκους των Μεσογείων… 
Πως θα αντιδράσετε σε νομικό επίπεδο κ. Παπακωνσταντίνου; 
Κατ’ αρχήν ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε ευθεία νομική αντιπαράθεση με την κεντρική διοίκηση. Πιστεύω ότι ένας θεμελιωμένος νομικός λόγος και μια πολιτικά πειστική φωνή των Δήμων και των κατοίκων των Μεσογείων θα εισακουστούν από τα ευαίσθητα ώτα των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων. Οι Δήμοι και οι κάτοικοι έχουν, τόσο σε νομικό, όσο και σε πολιτικό και σε ηθικό επίπεδο το δίκιο με το μέρος τους. Αισιοδοξώ έτσι ότι η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί και θα επιλύσει το ζήτημα που ανακύπτει και δεν θα επιτρέψει να καταστεί αυτό ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα. Εμείς πάντως έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα προβούμε, εκ μέρους των Δήμων των Μεσογείων, σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες για να διασφαλίσουμε το νόμιμο αυτό περιουσιακό δικαίωμα προσδοκίας τους. 
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 
“Πλήττονται ευθέως τα βιοτικά συμφέροντα των κατοίκων των Μεσογείων” 
Την έντονη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη κατάργηση της ρύθμισης του ν. 2338/1995 που επέβαλε την υποχρεωτική διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 10% από τα έσοδα αξιοποίησης της εκτάσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών στα Μεσόγεια και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους οι πέντε δήμαρχοι των Μεσογείων. Συγκεκριμένα, τονίζουν τα εξής: “…με το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για την «πάταξη της φοροδιαφυγής» ιδρύεται φορέας (ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.) για την αξιοποίηση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας και αποσιωπάται σκόπιμα η αναφορά στην ως άνω νομοθετικά προβλεπόμενη υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης για τη διάθεση των ποσών αυτών στους Δήμους των Μεσογείων. Πρόκειται για ευθεία προσβολή ενός δικαιώματος νόμιμης προσδοκίας που θεμελίωσε ο ν. 2338/1995, ως μορφή αντισταθμίσματος για τη σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση που συνεπάγεται η λειτουργία του εθνικού αερολιμένα στα Μεσόγεια. Επιδιώκεται, έτσι, η κατάργηση ενός δίκαιου και εύλογου ανταλλάγματος, που οι τοπικές κοινωνίες συμφώνησαν με την κεντρική διοίκηση, για την αντιμετώπιση των δραστικών συνεπειών από τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, τη ριζική μεταβολή του τρόπου ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τη δέσμευση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από αυτό.
Είναι προφανές ότι η απόπειρα ματαίωσης της νομοθετικής πρόβλεψης του ν. 2338/1995 πλήττει ευθέως τα βιοτικά συμφέροντα των κατοίκων των Μεσογείων, αφού τους αποστερεί από την ανωτέρω νόμιμη προσδοκία για δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι Δήμοι Σπάτων – Αρτέμιδας, Παιανίας – Γλυκών Νερών, Μαρκοπούλου, Κρωπίας και Ραφήνας – Πικερμίου δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την απόπειρα ματαίωσης των νομίμων και εύλογων αυτών προσδοκιών των κατοίκων των Μεσογείων. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν, επιλέγοντας από κοινού υψηλό επίπεδο νομικής εκπροσώπησης, να αντιταχθούν με τα προβλεπόμενα νομικά μέσα στην αυθαίρετη αυτή απόπειρα ματαίωσης του εν λόγω συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους και να προασπίσουν με κάθε νόμιμο μέσο τα πληττόμενα συμφέροντα των κατοίκων των Μεσογείων και των επόμενων γενιών τους.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ:
Kρωπίας: ΚΙΟΥΣΗΣ Δημήτρης
Μαρκοπούλου: ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ Σωτήρης
Παιανίας – Γλυκών Νερών: ΔΑΒΑΡΗΣ Δημήτρης
Ραφήνας – Πικερμίου: ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος
Σπάτων – Αρτέμιδας: ΜΑΡΚΟΥ Χρήστος”.
ΠΗΓΗ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτη η στάση της Κυβέρνησης! Μετά την Κερατέα η επόμενη επίθεση είναι κατά των Δήμων και των κατοίκων των ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!!!! ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!!!!
ΕΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Unknown είπε...

Μόνο ο δρόμος του αγώνα μένει.

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται πραγματικά για τρέλα. Δεν είναι δυνατόν να προβλέπεις ένα δικαίωμα για τους κατοίκους των Μεσογείων για να γίνει το αεροδρόμιο και μετά από χρόνια να το καταργεις επειδή "έτσι γουστάρεις". Εμείς οι κάτοικοι των Μεσογείων έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Προσπαθούν να αφαιρέσουν από τις περιοχές μας περίπου 400-500 εκατομμύρια! Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ζωές μας και τις ζώές των παιδιών μας αν γινόταν έργα εκσυγχρονισμού! Μπράβο στους Δημάρχους που αντιδρούν με σοβαρότητα και δείχουν επαγγελματισμό! Ούτε μια ψήφος στο ΠΑΣΟΚ αν δεν μας δώσει αυτά που μας οφείλει το κράτος!!!!

Unknown είπε...

Έχετε δίκιο παιδιά. Αυτό το δικαίωμα είχε κατακτηθεί με αγώνες την εποχή που κατασκευαζόταν το Αεροδρόμιο. Καμία κρίση δεν μπορεί να δικαιολογεί την συμπεριφορά Κράτους - μπαχτατζή. Όχι μόνο οι Δήμαρχοι, αλλά και οι πολίτες πρέπει να βγουν μπροστά. Καμία υποχώρηση από κανέναν!

Ανώνυμος είπε...

Κράτος - Απατεώνας... (ακόμη μια φορά!)

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")