ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Βαρνάβα)
ΝΕΡΟΥΛΑΣ. ΑΣΧΕΤΟ;
Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στο blog μια ανάρτηση σχετικά με τα προβλήματα υδροδότησης της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, τα οποία ήσαν έντονα κι αυξημένα την φετινή χρονιά και ιδιαίτερα στην Παραλία Βαρνάβα με τίτλο:
Μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν δόθηκε από τον Δήμο Μαραθώνα, ή την Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι στον Δήμο - είναι βέβαιο - την διάβασαν.
Έκανα, λοιπόν, δική μου έρευνα και μπορώ να έχω πλέον δική μου εικόνα, την οποία μεταφέρω προς ενημέρωση των κατοίκων του Βαρνάβα.
Το έργο της υδροδότησης των (πρώην) Κοινοτήτων Πολυδενδρίου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα, από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, το οποίο αποτελούσε στόχο πολλών Κοινοτικών Αρχών, επί δεκαετίες, υλοποιήθηκε την τετραετία 2003 - 2006 (Πρόεδρος Πολυδενδρίου Σαρκίρης Θανάσης, Πρόεδρος Καπανδριτίου Κελίδου Ευδοξία, Πρόεδρος Βαρνάβα Κόλλιας Γιώργος).
Στα πλαίσια αυτού του έργου και με βάση την δυναμικότητα του κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού, στον Βαρνάβα θα έφτανε ποσότητα 60 κ.μ. ανά ώρα, ποσότητα αρκετή για την υδροδότηση του Βαρνάβα.
Η τροφοδότηση του Βαρνάβα γίνεται από δεξαμενή που βρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Καπανδριτίου και μεταφέρεται το νερό σε δεξαμενή που κατασκευάστηκε στην θέση Λυσέα της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα, όπου βρίσκεται και γεώτρηση της Κοινότητας, με σημαντική ποσότητα -καλού- νερού.
Με βάση τις ποσότητες νερού που προκύπτουν από την ΕΥΔΑΠ και τις γεωτρήσεις του Βαρνάβα και σε συνδυασμό με την ύπαρξη στον οικισμό νέου δικτύου (κι αυτό κατασκευάσθηκε την περίοδο 2003 - 2006, με Πρόεδρο τον Γιώργο Κόλλια), την κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού προς την Παραλία Βαρνάβα (κατασκευάσθηκε την περίοδο 2007-2010 με Πρόεδρο τον Νίκο Βούλγαρη) και την αυτοματοποίηση των αντλιοστασίων (την τρέχουσα περίοδο με Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας τον Παναγιώτη Τσιμίνη) δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα υδροδότησης, τόσο στον Βαρνάβα, όσο και στην Παραλία
Όμως...
Στην δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ στην θέση Λυσέα λειτουργεί μόνο ένα "μπούστερ" το οποίο στέλνει στην κεντρική δεξαμενή μόνο 20-25 κ.μ. την ώρα, αντί των 45-50 κ.μ. που θα μπορούσε να "σηκώσει" ο αγωγός. Τι χρειάζεται να γίνει; Να γίνει επαύξηση του ρεύματος της δεξαμενής, για να μπορεί να "σηκώσει" και το δεύτερο "μπούστερ". Τόσο απλό!
Από την άλλη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη - μετά σχεδόν 6 χρόνια από την κατασκευή του(!)- η σύνδεση με το νέο αγωγό ύδρευσης των δικτύων των εκτός οικισμού περιοχών (Κολιγιώργα, Πουρίθι κ.λ.π.) με αποτέλεσμα απώλειες τεραστίων ποσοτήτων νερού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004, ως Πρόεδρος τότε της Κοινότητας, είχα υπολογίσει τις απώλειες του παλαιού δικτύου σε περίπου 30% (!) κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους - πέρα από αυτόν της υγείας- που επεδίωξα και πέτυχα την κατασκευή του νέου δικτύου. Τι χρειάζεται να γίνει; Να ανατεθεί σε ένα συνεργείο υδραυλικών η ολοκλήρωση των συνδέσεων των οικιών (περίπου 60 με 70 υδρομετρητές) και η σύνδεση των εξωτερικού δικτύου με τον νέο αγωγό. Τόσο απλό!
Στην Παραλία Βαρνάβα υπάρχει μια δεξαμενή η οποία κατασκευάσθηκε πριν δεκαετίες και ήταν επαρκής για τα τότε οικιστικά δεδομένα. Με την τεράστια οικιστική ανάπτυξη των δύο τελευταίων δεκαετιών - και ιδιαίτερα της τελευταίας- ήταν δεδομένο ούτε η δεξαμενή επαρκεί πλέον, αλλά ούτε και οι ποσότητες των - συνεχώς μειουμένων- τοπικών νερών.
Γι΄ αυτό στο σχεδιασμό της Κοινότητας, την περίοδο που διετέλεσα Πρόεδρος, ήταν η κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού από την Κεντρική δεξαμενή του Βαρνάβα στην Παραλία, με σκοπό, σε δεύτερο στάδιο, την κατασκευή μιας μεγαλύτερης δεξαμενής σε ψηλότερο σημείο.Δυστυχώς δεν στάθηκε εφικτό στα πλαίσια της περιορισμένης τετραετούς θητείας.
Τελικά ο τροφοδοτικός αγωγός κατασκευάσθηκε από τον επόμενο Πρόεδρος της Κοινότητας τον Νίκο Βούλγαρη. Αλλά έγινε ένα σοβαρό λάθος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις μου. Ο τροφοδοτικός αντί να συνδεθεί απευθείας στην κεντρική δεξαμενή συνδέθηκε με τον διανεμητικό αγωγό της οδού Βορείων Ανέμων, που ήδη ήταν προβληματικός, λόγω των πολύ μεγάλων κλίσεων και κατά συνέπεια, των πολύ μεγάλων πιέσεων. Παράλληλα και πέραν την προβληματικότητας του αγωγού, η συνεχής ροή προς την Παραλία θα είχε ως αποτέλεσμα να μην υδρεύεται ο οικισμός της περιοχής Βορείων Ανέμων. Και σήμερα, όταν δεν έχει βλάβες, οι κάτοικοι της περιοχής αυθαίρετα παρεμβαίνουν και κλείνουν τις στρόφιγγες για να μπορούν να υδροδοτούνται μειώνοντας, όμως την ποσότητα του νερού που κατευθύνεται προς την Παραλία.
Επομένως ήταν αναμενόμενο η κατασκευή του νέου τροφοδοτικού αγωγού, με τον τρόπο που έγινε,  να μην επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησης της Παραλίας Βαρνάβα. Τι πρέπει να γίνει; Να κατασκευασθεί - σε πρώτη φάση-  στην οδό Βορείων Ανέμων παράλληλος τροφοδοτικός αγωγός και να συνδεθεί με αυτόν της Παραλίας. Απλό; ΟΧΙ.  Είναι σοβαρό έργο, με οικονομικό κόστος μεγάλο. αλλά απολύτως απαραίτητο, αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Παραλίας Βαρνάβα.
Στην συνέχεια να κατασκευασθεί νέα δεξαμενή, μεγαλύτερη κι έτσι θα λυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ και το πρόβλημα υδροδότησης της Παραλία;. Απλό; ΟΧΙ. Αλλά επιτέλους, πέρα από τις λοιπές παραλίες του Δήμου Μαραθώνα (Ν. Μάκρης και Μαραθώνα) αξίζει, νομίζω και η Παραλία Βαρνάβα μια φροντίδα, προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσεται.
Έτσι, λοιπόν, έχει το ζήτημα της ύδρευσης του Βαρνάβα και φυσικά είμαι ανοιχτός σε διάλογο, αντιρρήσεις, προτάσεις, αλλά όχι συκοφαντίες.
Υ.Γ. 
1. Αναμένω ακόμη απάντηση σχετικά με το ποιες είναι οι οφειλές στην ΕΥΔΑΠ. Γιατί οι πληροφορίες μου λένε ότι - ακόμη - δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ για ρύθμιση των οφειλών.
2. Επιμένω στο ερώτημα αν αληθεύει ότι παράγοντας του Δήμου Μαραθώνα διαδίδει ότι "υπάρχει συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ από τους πρώην Προέδρους για μικρή ποσότητα νερού", αν και τελευταία σταμάτησε να το αναφέρει. Ελπίζω και μετά την παρούσα ανάρτηση να το πάρει πίσω.
3. Προς αναρρωτόμενους: "Πρόκειται για το αυτονόητο δικαίωμα του οποιουδήποτε θιγόμενου να απαιτεί σεβασμό και αλήθειες. Κριτική ναι. Σκληρή κριτική ναι. Συκοφαντίες όχι".
4. Και ένα νέο ερώτημα προς κάθε αρμόδιο: Γνωρίζουν ότι η Τοπική Κοινότητα Καπανδριτίου διοχετεύει στην δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ, από την οποία παίρνει νερό ο Βαρνάβας, τοπικό νερό (από την περιοχή Ράθες); Κι αν ναι γνωρίζουν την ποιότητά του; Ποιός το ελέγχει; (δεν ισχυρίζομαι ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο, απλά αναρρωτιέμαι αν ελέγχεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")