ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ &ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα βρίσκεται 35 χλμ από το κέντρο της Αθήνας στο χωριό Βαρνάβα, βόρεια της Αττικής. Φέτος το καλοκαίρι τα στελέχη του μουσείου προσφέρουν στους μικρούς και μεγάλους φίλους πράσινες περιβαλλοντικές διαδρομές με έντονο χρώμα θρησκευτικού, λαογραφικού και πολιτιστικού πλούτου.
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

Το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002. Η βασική μονάδα οργάνωσης των τότε δραστηριοτήτων, η οικία, αποτυπώνεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου. Σε αυτό θα δείτε οικιακά σκεύη, τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, φωτιστικά, μέτρα-σταθμά-ζυγαριές, αίθουσα αργαλειού, πατητήρι ,δωμάτιο αγροτικών εργαλείων καθώς και βιβλία μιας παλιότερης εποχής. Τα προγράμματα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» πραγματοποιούνται στους χώρους του Μουσείου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων υπάρχει άνετο πάρκινγκ. www.ilmb.gr, museo@ilmb.gr
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ
Το Ευρωπαικό Μουσείο Άρτου ιδρύθηκε την άνοιξη του 2005. Τα εκθέματά του, θρησκευτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή «κεντημένου ψωμιού» στην Ευρώπη. Τα τρεις χιλιάδες (3.000) διαφορετικά μεταξύ τους εκθέματα, καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια καθώς και σαράντα (40) χώρες του εξωτερικού. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η συλλογή να πρωτοτυπεί τόσο στα επίπεδα των σχεδίων όσο και στα επίπεδα των μεγεθών και των σχημάτων. Μια σπάνια συλλογή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες των επισκεπτών.www.museio-psomiou.com, museo@limb.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Το Περιβαλλοντικό μονοπάτι είναι μια διαδρομή σε προεπιλεγμένο χώρο, με συγκεκριμένους στόχους.
Δίνει τη δυνατότητα εξόδου  εκτός των τειχών και την άσκηση των περιπατητών στην παρατήρηση και την καταγραφή στοιχείων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Υπάρχουν τρία σημεία απ’ όπου μπορούμε να προσεγγίσουμε τα μονοπάτια. Όλα  έχουν σημείο συνάντησης το Διαδραστικό Λαογραφικό μουσείο και το Μουσείο Άρτου. Στη πρώτη διαδρομή, μέσω της παραδοσιακής πέτρινης βρύσης οδηγούμαστε σε ένα δροσερό, φιλόξενο και σκιερό χώρο, κάτω από πλατάνια όπου ξεκινάει το περιβαλλοντικό μονοπάτι μας και το μοναδικό μαγγανοπίγαδο καταλήγουμε παλιά πηγή Μορτήρι (3 χλμ). Στη δεύτερη διαδρομή περνώντας από το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής παράλληλα του ρέματος, τερματίζουμε στο παλιό μοναστήρι Μεταμόρφωσης Σωτήρος, που επλήγη από τις  πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού και βρίσκεται μέσα σε πυκνή βλάστηση (4 χλμ).
Στη τρίτη διαδρομή ξεκινώντας από την παλιότερη βρύση του χωριού και περπατώντας σε νότια κατεύθυνση οδηγούμαστε στο τρίτο περιβαλλοντικό μονοπάτι. Πρόκειται για μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου ο διαβάτης θα ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές της φύσης, θα απολαύσει την φυσική σκιά, και θα μαγευτεί από την άγρια ομορφιά της περιοχής.  Θα θαυμάσει την ιδιαίτερη χλωρίδα, θα δει κληματσίδες να αιωρούνται και κισσούς να φιδοσέρνονται επάνω στους κορμούς των δέντρων, δίνοντας του την εντύπωση ότι βρίσκεται μέσα σε μια μικρή ζούγκλα. Το άγριο αυτό τοπίο σε συνδυασμό με την αίσθηση που δημιουργεί ο ήχος από τον παφλασμό  των ακούραστων νερών του μικρού ποταμού που βρίσκεται στα αριστερά σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, συνθέτουν μια εμπειρία μοναδική, ενώ θα θαυμάσει και τον μικρό καταρράκτη με την κρυμμένη φυσική σπηλιά (5 χλμ).
Είναι βέβαιο ότι ο επισκέπτης θα μείνει ενθουσιασμένος από τα περιπατητικά μονοπάτια και γοητευμένος από το μαγικό τοπίο που θα αποκαλυφθεί μπροστά του.
Στο γυρισμό ο επισκέπτης θα μπορέσει να ξεκουραστεί στους παραδοσιακούς κήπους των Μουσείων και να απολαύσει ένα σπιτικό αφέψημα από τη μεγάλη ποικιλία βοτάνων που έχει η περιοχή μαζί με  παραδοσιακό γλυκό ή αλμυρό ντόπιο έδεσμα,  καθώς θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους ιδιαίτερα καλαίσθητους και προσεγμένους χώρους  τους, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να ζυμώσουν και να πάρουν μαζί τους το δικό τους «κεντητό ψωμί».

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 22950-97870 και στο 6976763495 (κα Καραβίτη Βικτωρία) και 6937822962 (κ Κατσίκης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")