ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ 1946. "ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΗΧΩ".

  • ιστορική έρευνα Γιώργος Κόλλιας
Το blog μας σκαλίζοντας το ιστορικό αρχείο βρήκε και παρουσιάζει ένα περιοδικό που κυκλοφορούσε το 1946. Πρόκειται για την «ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΗΧΩ» με υπότιτλο «ΜΗΝΙΑΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ».  Το φύλλο που βρίσκεται στα χέρια μας είναι το «4-6 ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 1946» και κόστιζε 1.000 δραχμές.



Από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο φύλλο ξεχωρίζει το άρθρο του S.M.GUSNEY με τίτλο «ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΙΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» . Ο συγγραφέας του άρθρου είναι μέλος της Αγγλικής Οικονομικής Αποστολής και αναφέρεται σε ομιλία του στρατηγού Κλάρκ Αρχηγού της Βρετανικής Οικονομικής Αποστολής.
Διαβάζοντας το άρθρο, δυστυχώς, βρίσκει κανείς αρκετές ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση της Χώρας μας.
Το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσουμε το συγκεκριμένο άρθρο και αρκετά από τα άρθρα του περιοδικού. Σήμερα δημοσιεύουμε μόνο ένα μικρό σχόλιο από την  σελίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ»
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ

Αι επιβληθείσαι εσχάτων αστρονομικαί τιμαί εις τα εκάστοτε διανεμόμενα είδη τροφίμων, αποστερούν οριστικώς τας εργαζόμενας τάξεις του δικαιώματος διατροφής. Διότι ενώ το ημερομίσθιον εξακολουθεί να παραμένει εις την πενιχράν στασιμότητα, αι ανάγκαι αυξάνωνται και τα δεινά πολλαπλασιάζονται. Δεν πιστεύομεν το κράτος να επιδιώκει την δι΄ ασιτίας καταδίκην εις θάνατον των μη δυναμένων ν΄ αντεπεξέλθουν εις τον σκληρόν αγώνα δια την ύπαρξιν. Ας μειώσει λοιπόν τας τιμάς των τροφίμων που διανέμει και ας φροτίση να ενισχύση τους πόρου του δι΄ άλλης οδού. Διότι υπάρχουν πολλές παχυδερμικές καμπούρες που μπορούν ν΄ ανθέξουν περισσότερα βάρη απ΄ τις αδύνατες πλάτες του λαού..»
Ας πει κάποιος ότι το συγκεκριμένο σχόλιο δεν είναι σαν να έχει γραφεί σήμερα, αν εξαιρέσει κανείς την γλώσσα. Κι ας έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε.

Σε λίγες μέρες θα δημοσιεύσουμε και το άρθρο «ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΙΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», το οποίο, επίσης είναι -κατά κάποιο τρόπο- «σύγχρονο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")