ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ. ΧΟΝΤΡΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ.

  • της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
  • από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 1/12/2013

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΠΟΥ
ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΧΥΤΑ
Δύο χρόνια μετά τη διαπίστωση σοβαρών προβλημάτων στην υπό κατασκευή εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στο Γραμματικό από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμα προχωρήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην έκδοση πράξης βεβαίωσης παράβασης για τις αρμόδιες Αρχές και τους εργολάβους.
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από αυτοψίες και ελέγχους είχαν εκδώσει στις 18 Ιανουαρίου 2012 έκθεση για την εγκατάσταση στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού η οποία εντόπιζε σφάλματα, κραυγαλέες παραλείψεις και αυθαιρεσίες. Συγκεκριμένα, κατέγραφε σοβαρές αστοχίες σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ και ζητούσε να ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η περιοχή από το έργο.
Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕΣΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ
ΛΑΣΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΑ
Το πόρισμα έδινε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο ρέματα που διέρχονται από τον ΧΥΤΑ, αλλά και σε σεισμικά ρήγματα τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών. Εκτός αυτού, έθετε σειρά ερωτημάτων για την ορθότητα και πληρότητα των γενικότερων μελετών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι υδρογεωλογικές μελέτες, που συντάχθηκαν χωρίς διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή χωροθέτησης, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Οι κατασκευαστικές αστοχίες οδήγησαν στην έλευση στο Γραμματικό κλιμακίου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να διερευνήσει το θέμα, ενώ και οι καταγγελίες κατοίκων, ότι ύστερα από κάθε βροχόπτωση η κοντινή παραλία (Σέσι) πλημμυρίζει από τόνους λάσπης προερχόμενους από τα εργοτάξια του έργου, δεν έχουν σταματήσει.
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ
ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ "ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ"
Επιχειρώντας να δώσει πολιτική εξήγηση στην καθυστέρηση έκδοσης βεβαίωσης παράβασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζας, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησής του στη Βουλή, έκανε λόγο για «πρόδηλα σφάλματα του έργου που τείνουν να συγκαλυφθούν».
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης απέδωσε τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση νεότερων στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, καθώς και στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς του εκτελούμενου έργου από τους επιθεωρητές.

Αποκάλυψε, τελικώς, ότι ήδη έχουν εκπονηθεί προσχέδια πράξης βεβαίωσης παράβασης για τον κύριο και τον ανάδοχο κατασκευής του έργου, δηλαδή την Περιφέρεια Αττικής και την εργολαβική κοινοπραξία αντίστοιχα, τα οποία αξιολογούνται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα πλέον πρόσφατα ευρήματα τα οποία περιήλθαν στην υπηρεσία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πολύ σύντομα θα κοινοποιηθεί η τελική κρίση της αρμόδιας Αρχής.
Πάντως ο κ. Καλαφάτης, επιχειρώντας να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί στο υπό κατασκευήν έργο, υπογράμμισε ότι η τελική έκβαση της υπόθεσης αφορά αποκλειστικά τις δικαστικές Αρχές. «Διοικητικές πράξεις για το επίμαχο έργο εκτέθηκαν κατ' επανάληψη στα ανώτατα δικαστικά σώματα και μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο θετικές αποφάσεις του ΣτΕ επί σχετικών προσφυγών», τόνισε.
«Το ΣτΕ έχει παραπλανηθεί», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Δαμάσκος, μηχανολόγος-μηχανικός και μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

«Το ανώτατο δικαστήριο διενεργεί τυπικό έλεγχο θεωρώντας ότι η απαιτούμενη ουσιαστική διερεύνηση των περιβαλλοντικών μελετών έχει γίνει από την αδειοδοτούσα αρχή του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Όμως οι αρμόδιοι της υπηρεσίας παραδέχονται ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να διενεργήσουν ουσιαστικό έλεγχο στις μελέτες. Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού η έρευνα θα είχε αποδείξει, μεταξύ άλλων, ότι το έδαφος είναι υδατοπερατό και μάλιστα με υδροφορία κοντά στην επιφάνεια. Συνθήκες απαγορευτικές για τη δημιουργία του έργου».
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")