ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ .... ΔΙΟΔΙΑ


  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας - πολίτης της πρώην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

Πάει καιρός που είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «ΟΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ» (βλέπε ΕΔΩ).
Τότε απάντησε το Γραφείο Τύπου  του Δήμου Μαραθώνα (βλέπε ΕΔΩ), όχι επί της ουσίας, θεωρώ, αλλά με γενικές αναφορές σε «χρέη» του Βαρνάβα και προτροπές για «ενότητα» του ενιαίου Δήμου και άλλα τέτοια.
Η ανταπάντησή μου ήταν συγκρατημένη, γιατί ο στόχος του συγκεκριμένου άρθρου δεν ήταν η αντιπαράθεση με τον Δήμο, αλλά η επισήμανση μιας σκληρής πραγματικότητας. Της απαξίωσης, δηλαδή, από τον ενιαίο Δήμο, των πρώην Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού και της περιθωριοποίησής τους.
Έτρεφα την ελπίδα ότι ίσως – μέσω και της παρέμβασής μου – θα ευαισθητοποιούνταν κάποιοι και θα άλλαζε ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτών του Βαρνάβα και του Γραμματικού.
Αποδείχθηκε, όμως, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ευαισθητοποιήθηκε. ΚΑΝΕΝΑΣ. Ούτε από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου, αλλά ούτε κι από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η απαξίωση και περιθωριοποίηση συνεχίζεται.
Τώρα, βέβαια, που πλησιάζουν οι Δημοτικές εκλογές, θα θυμηθούν  τον Βαρνάβα και το Γραμματικό και θα εμφανιστούν όλοι τους, επιδεικνύοντας το «τεράστιο» ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα των χωριών μας. Για να συνεχίσουν μετά τις εκλογές να αδιαφορούν για τους τόπους μας και τους ανθρώπους μας. Γνωστό το έργο, το έχουμε ξαναδεί.
Η αφορμή που επανέρχομαι δημόσια σ΄ αυτό το ζήτημα είναι η πρωτοβουλία του Δήμου Ωρωπού για διεκδίκηση μειωμένων τιμών διοδίων για τους δημότες του. Δεν έχει σημασία αν θα τα καταφέρει, σημασία έχει ότι παίρνει την πρωτοβουλία και διεκδικεί. Και σ΄ αυτήν την διεκδίκηση συμβάλλουν όλοι, είτε ανήκουν στην πλειοψηφία, είτε στην μειοψηφία του Δήμου.
Θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχει αυτό το γεγονός με τον Δήμο του Μαραθώνα. Κι όμως έχει!
Γιατί στον Δήμο του Μαραθώνα ανήκει κι αυτό το κομμάτι γης που λέγεται Βαρνάβας. Και για τους πολίτες του Βαρνάβα, που η εργασιακή και η μορφωτική δραστηριότητα, η εξυπηρέτηση από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ακόμη και η ψυχαγωγία τους «περνάει» από τα διόδια των Αφιδνών. Που σημαίνει ότι πληρώνουν βαρύ το τίμημα της μετακίνησής τους και σε συνδυασμό με τις ακριβές τιμές των καυσίμων, η οικονομική τους αφαίμαξη είναι τεράστια.
Αλήθεια, εκεί στον Δήμο του Μαραθώνα κανένας δεν τους ενημέρωσε γι΄ αυτό το πρόβλημα; Γιατί για να ασχοληθούν μόνοι τους αποκλείεται. Άλλωστε οι μισοί σχεδόν απ΄ αυτούς, αν ξεκινήσουν για Βαρνάβα, είναι σίγουρο ότι θα χαθούν.
Και καλά η πλειοψηφία έχει δείξει για τα καλά το «ενδιαφέρον» της. Η αντιπολίτευση;  Κι αυτή, όλων των αποχρώσεων, απ΄ ότι φαίνεται, το ίδιο «ενδιαφέρον» επιδεικνύει.
Κι έτσι οι πολίτες του Βαρνάβα, για μια ακόμη φορά μένουν στο περιθώριο των εξελίξεων, χωρίς προστασία από τον Δήμο «τους».
Δεν θα αναφερθώ, βέβαια, στους «συμπολίτες» μου κατοίκους της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα, ή τους μαζικούς φορείς τους. Αυτοί ασχολούνται με τα προβλήματά τους (Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης, Σχολεία Ν. Μάκρης, κ.λπ.) και – είναι βέβαιο- δεν αισθάνονται καθόλου συμπολίτες με τους «ημιάγριους βόρειους».
Θλίβομαι για αυτήν την κατάντια και για έναν ακόμη λόγο, πέρα από τους αυτονόητους. Γιατί ήμουν υπέρ της ένταξης του Βαρνάβα στον Δήμο Μαραθώνα. Και σήμερα διαπιστώνω, με πικρία, ότι τα δύο χωριά μας, ο Βαρνάβας και το Γραμματικό, αποτέλεσαν απλά το «συμπλήρωμα» για να βγουν τα νούμερα του νέου Δήμου.
Κρίμα, γιατί μια Δημοτική Αρχή με όραμα, θα μπορούσε –έστω και εν μέσω κρίσης- να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των συνιστωσών του Δήμου και να βάλει τις βάσεις για έναν πραγματικά ενιαίο Δήμο.
Μέχρι να γίνει αυτό, εγώ πλέον θα δηλώνω πολίτης της πρώην Κοινότητας Βαρνάβα και όχι του Δήμου Μαραθώνα
 Γιώργος Κόλλιας
πολίτης της πρώην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ


Υ.Γ. Και για τα «πονηρά» μυαλά, δεν είναι στις προτεραιότητές μου η κάθοδος στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Κατά συνέπεια η παρέμβασή μου δεν έχει εκλογική σκοπιμότητα. Όμως, ως απλός πολίτης, θα παρεμβαίνω όποτε κρίνω σκόπιμο, για το καλό του τόπου μου. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να μου τα αφαιρέσει κανένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")