ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ - ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ. ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Η "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΧΥΤΑ

Με τη νομολογία του ΣτΕ απαντά το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στο ΥΠΕΚΑ

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΕΜΑ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΤΟΝ
ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Διαβάζω στην «ΑΥΓΗ» της 10.04.2014 στο ρεπορτάζ της Σταυρογιάννη Λούλη:
".....Την πλούσια και πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι τα ρέματα αποτελούν ουσιωδώς στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος, αντιτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έναντι των διατάξεων νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που πριμοδοτεί την κακοποίησή τους, ακόμη και την κατάργησή τους. Στη γνωμοδότησή με χθεσινή ημερομηνία "υπενθυμίζει" πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ, βάσει των οποίων:
Τα ρέματα προστατεύονται από το Σύνταγμα
* Το κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα ρέματα στη φυσική τους κατάσταση διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους ως οικοσυστημάτων και επιτρέποντας μόνον τα απολύτως αναγκαία τεχνικά έργα ώστε να επιτυγχάνεται η επιτελούμενη από αυτά ελεύθερη ροή των υδάτων "αποκλειομένης κάθε αλλοίωσης της φυσικής τους κατάστασης με επίχωση ή κάλυψη της κοίτης τους, ή τεχνική επέμβαση στα σημεία διακλαδώσεώς τους".
* Η οριοθέτηση γίνεται κατ' αρχάς για το σύνολο του ρέματος και η τμηματική οριοθέτηση επιτρέπεται κατ' εξαίρεση και εφόσον τεκμηριώνεται από ειδικούς λόγους.
* Η επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών υδατορέματος "πρέπει να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, όχι μόνον όταν το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος ευρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε παραδοσιακό οικισμό (συμφώνως προς την προτεινόμενη διάταξη), αλλά και στις περιπτώσεις που αυτό ευρίσκεται σε παραλιακές περιοχές ή οικισμούς, τουριστικούς τόπους, δάση, δασικές εκτάσεις, τοπία ιδιαίτερου κάλλους, ευαίσθητα οικοσυστήματα, περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και, γενικώς, σε περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, όπως οι περιοχές Natura 2000. Αυτό ισχύει και σε εκκρεμείς επικυρώσεις καθορισμού των οριογραμμών υδατορεμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές".
Επιπλέον το Επιστημονικό Συμβούλιο εκφράζει τον προβληματισμό του για τη συνταγματικότητα της διάταξης, που επιτρέπει την εξαίρεση από την οριοθέτηση των μικρών ρεμάτων, ενώ καθιστά σαφές ότι η ένταξη των ρεμάτων σε πολεοδομική ρύθμιση γίνεται μόνο όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού, μόνον όταν διασφαλίζεται η φυσική του λειτουργία και εφόσον έχει προηγηθεί η αποτύπωσή τους και ο καθορισμός της οριογραμμής.
Είμαι περίεργος να δω τι μπορεί να αντιτάξει το ΥΠΕΚΑ στην τόσο ξεκάθαρη θέση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Αλλά, με την ευκαιρία αυτή, θέτω και ένα ερώτημα ευρύτερο. Τι νόημα έχει η ύπαρξη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, εάν η γνωμοδότησή του δεν είναι υποχρεωτική για την Κυβέρνηση; Απλά για να καταθέτει μια «άποψη»; Σε μια ευνομούμενη Χώρα τα θεσμικά όργανα πρέπει να έχουν ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο. Αλλιώς καλύτερα να μην υπάρχουν.

Θα μου πείτε αυτό είναι το πρόβλημα; Εδώ έχει σχεδόν καταργηθεί η Βουλή, το Επιστημονικό Συμβούλιο της «μας μάρανε»; 
Όμως και το θέμα των ρεμάτων, που σημαίνει το θέμα του περιβάλλοντος της
Χώρας μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Όταν μάλιστα συνδέεται και με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ. Ιδιαίτερα για το Γραμματικό, όπου ο ΧΥΤΑ έχει χωροθετηθεί πάνω σε ρέμα και επιχειρείται - και  δι΄ αυτού του τρόπου - η "νομιμοποίησή" ενός παράνομου και περιβαλλοντοκτόνου έργου.
Όπως και να είναι εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, θα προστατέψουμε τα ρέματα στην πράξη!
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")