ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

-ΨΙΝΑΚΗΣ: ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ Ο ΧΩΡΟΣ

  • ρεπορτάζ Γιώργος Π. Κόλλιας

Απόψε Δευτέρα 22/9/2014 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα πραγματοποίησε την δεύτερη συνεδρίασή του στο χώρο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία αστυνομικής δύναμης στην είσοδο του χώρου συνεδρίασης, γεγονός πρωτοφανές για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν «Περί αναγκαιότητας επίλυσης προβλημάτων στέγασης αθλητών σε κλειστά γυμναστήρια και προπονητήρια, που θα φέρουν πιστοποίηση νόμιμης χρήσης», με ειδικό αγορητή τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σόμογλου.
Πίσω από αυτόν τον βαρύγδουπο τίτλο κρυβόταν το πρόβλημα που είχε ανακύψει στον Δήμο Μαραθώνα, με την μετατροπή του αθλητικού χώρου που χρησιμοποιούσε ο ΜΕΣΜΑ για τις προπονήσεις των αθλητών του, σε αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με το πρόσχημα ότι ο χώρος ήταν επικίνδυνος για τα αθλούμενα άτομα.
Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος ο χώρος ήταν πλήρης από γονείς και αθλητές, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους δημότες. 
«Παρέμβαση» έκαναν και οι αθλητές του ΜΕΣΜΑ μπαίνοντας στον χώρο με πανό για την προβολή του αιτήματός τους, για την απόδοση και πάλι του χώρου στους αθλητές.
Ο εισηγητής κ. Σόμογλου ανέλυσε τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει από την δημοτική αρχή και επικεντρώθηκε στο φλέγον σημείο της άδειας λειτουργίας του χώρου.
Αφού αναφέρθηκε στην υφιστάμενη νομοθεσία, για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων κι αφού επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν ήταν αδειοδοτημένος για αθλητική χρήση, αναφέρθηκε και στις άλλες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.  Είπε ότι στο αίτημα για αδειοδότηση των αθλητικών χώρων, που υπέβαλε ο Δήμος (προηγούμενη Δημοτική Αρχή) δεν συμπεριλαμβανόταν ο συγκεκριμένος χώρος. Επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι το «τολ» της Πυροσβεστικής, που χρησιμοποιείται ως αθλητικός χώρος, ως μελέτη στατικότητας είχε μια βεβαίωση του κ. Κολοβού, την οποία –όπως του είπε- εξέδωσε εξετάζοντας το  …  διπλανό «τολ». Μάλιστα δεν έχει παραχωρηθεί καν στον Δήμο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η τελική πρόταση ήταν να δοθεί από την προηγούμενη αρχή η άδεια λειτουργίας αν υπάρχει και σε αντίθετη περίπτωση να μην λειτουργήσει ο χώρος ως αθλητικός, αν δεν εξασφαλισθεί άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού και ο ΜΕΣΜΑ να εξυπηρετηθεί, όσο είναι δυνατόν, από τις άλλες υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Ακόμη να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης του «τολ» της Πυροσβεστικής. Στην ίδια βάση επιχειρηματολόγησαν και όσοι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έλαβαν το λόγο επικεντρώνοντας την κριτική τους στην προηγούμενη Δημοτική αρχή για την έλλειψη άδειας του χώρου.
Ο κ. Ψινάκης είπε οι Υπηρεσίες του είπαν ότι η αίθουσα είναι παράνομη για άθληση παιδιών, ότι έχει ήδη μιλήσει με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανό και έχει ζητήσει να σταλεί επιθεωρητής, προκείμενου να ελεγχθεί ο χώρος και να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία θα πιστοποιούν την ασφάλεια του κτιρίου. Επίσης, κατέκρινε την πρώην δημοτική αρχή που χρησιμοποίησε το γήπεδο για προπονήσεις και αθλητικές οργανώσεις, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Έκανε προσωπικές επαφές για να αποκτηθεί ο αθλητικός χώρος της Τράπεζας. Δήλωσε δε ότι «δεν μπορώ να πω μπείτε μέσα στα παιδιά, γιατί εγώ θα πάω μέσα και ο Πρόεδρος του Σωματείου, όπως έπρεπε να είχαν πάει οι προηγούμενοι».
Κατέληξε δε ότι τρεις είναι οι περιπτώσεις:
Αν του δώσουν αύριο το πρωί την άδεια ο χώρος επανέρχεται άμεσα στην αρχική του κατάσταση. Αν δεν υπάρχει άδεια αλλά ο επιθεωρητής που αναμένεται να ελέγξει τον χώρο αποφανθεί ότι είναι κατάλληλος, τότε επίσης ο χώρος επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Αν όμως ο επιθεωρητής δεν δώσει άδεια τότε θα πάμε άμεσα σε άλλη λύση.
Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Λουίζος, Δεληβοριάς, Στεφανίδης, Χατζηγιάννης) αλλά και όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πήραν τον λόγο ζήτησαν την άμεση απόδοση του χώρου στους αθλητές και παράλληλα την άμεση προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης.
Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι ο συγκεκριμένος χώρος εντάσσεται στα Ολυμπιακά Έργα, έχει κατασκευαστεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και η έγκριση χρήσης φέρει την υπογραφή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη ότι η παράταση που δόθηκε από την Πολιτεία μέχρι τον Φλεβάρη του 2015 για τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών χώρων περιλαμβάνει και τους μη αδειοδοτημένους, ακόμη και τους αυθαίρετους, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα για τον συγκεκριμένο χώρο.
Ο Χατζηγιάννης έθεσε και θέμα νομιμότητας του χώρου για συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, ρωτώντας αν έχει χορηγηθεί άδεια για συναθροίσεις κοινού, χωρίς να πάρει απάντηση από την πλειοψηφία.
Από την μεριά του ΜΕΣΜΑ, τον λόγο πήρε ο κ. Καραούλης, μέλος της Διοίκησής του, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις του συλλόγου, των γονιών και των αθλητών. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών του ΜΕΣΜΑ επεσήμανε ότι, παρ΄ ότι επανειλημμένα ζητήθηκε, ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε να συναντηθεί με το Δ.Σ. του ΜΕΣΜΑ, παραπέμποντάς το στους συνεργάτες του.
Κατά την ομιλία του κ. Καραούλη παρενέβη ο κ. Ψινάκης και – τροποποιώντας την αρχική θέση- είπε ότι από την επόμενη μέρα θα ξηλωθεί από τον χώρο κάθε παρέμβαση που έχει γίνει (θα επανατοποθετηθεί η μπασκέτα και γενικά θα επανέρθει ο χώρος στην προηγούμενη κατάσταση), ενώ θα κλειστεί άμεσα (αύριο το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά) συνάντηση του ΜΕΣΜΑ με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανό, με την μεσολάβηση του κ. Λιβαθηνού Προέδρου του Δ.Σ., για την επίσπευση του ελέγχου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι, μέχρι την συγκεκριμένη παρέμβαση του Δημάρχου, είχαν πλειοδοτήσει σε ρητορική, στην θέση ότι δεν επρόκειτο τίποτα να αλλάξει αν ΠΡΩΤΑ δεν πραγματοποιούταν ο έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή και δεν δινόταν η έγκριση καταλληλότητας, αναγκάστηκαν να «ανακρούσουν πρύμνας» και να αποδεχθούν την νέα θέση του κ. Ψινάκη.
Έτσι έκλεισε μετά από σχεδόν 3,5 ώρες συζητήσεων, αντεγκλήσεων ηρωικών τοποθετήσεων, ειρωνειών και …ύβρεων, η συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Μετά την τροπή που πήρε η συζήτηση και τις πολλές ώρες που διήρκεσε ο κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος είχε θέσει δύο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης («ΚΑΛΩΔΙΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.» και «ΧΥΤΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ») αναγκάσθηκε να τα αποσύρει, αφού έλαβε την διαβεβαίωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι θα εγγραφούν πρώτα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της επόμενης Δευτέρας.
  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΣΧΟΛΙΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΚΟΛΛΙΑ

- Το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου πάρα πολύ χαμηλό. Παρά την πληθώρα συνεργατών του Δημάρχου και την συνεχή παρουσία δίπλα στον κ. Δήμαρχο του νομικού του συμβούλου κ. Παραρά, δεν υπήρχε γνώση των ρυθμίσεων που προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας, σχετικά με τις διαδικασίες. Με αποτέλεσμα να επικρατεί κομφούζιο στην αίθουσα.
Δεν γνώριζε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τι προβλέπεται σχετικά με τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα και  με ποια σειρά δίνεται ο λόγος στα μέλη του Δ.Σ. Κι αν ο ίδιος δικαιολογείται, ως νέος και άπειρος, θα έπρεπε να τον προφυλάξουν οι νομικοί συμπαραστάτες. Να του πουν δηλαδή ότι για τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που τίθενται, αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα συζητηθούν ή όχι, ΠΡΙΝ αρχίσει η ημερήσια διάταξη και ορίζει με ποια σειρά θα συζητηθούν. Και ακόμη ότι ο λόγος δίνεται πρώτα στους επικεφαλής των Παρατάξεων, μετά στους Δημοτικούς Συμβούλους, στην συνέχεια στους εκπρόσωπους Φορέων και τέλος σε μεμονωμένους πολίτες, εάν υπάρχει χρόνος. Τέλος ο μη καθορισμός συγκεκριμένου χρόνου τοποθέτησης (π.χ. 5 λεπτά) οδήγησε μια συζήτηση μισής ώρας να εξελιχθεί σε έναν …Μαραθώνιο τρεισήμισι ωρών.
- Κανείς δεν κατάλαβε τελικά ποια ακριβώς απόφαση ελήφθη, ή μάλλον ο καθένας νομίζει ότι έχει ληφθεί η απόφαση που επιθυμεί, όπως διαπίστωσα διαβάζοντας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διατυπώθηκε σαφώς συγκεκριμένη πρόταση, ή συγκεκριμένες προτάσεις προς ψήφιση και οι σύμβουλοι να ψηφίσουν είτε ονομαστικά, είτε με ανάταση των χεριών. Απλά η διατυπωθείσα από τον κ. Ψινάκη πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα(!) από τους παρευρισκομένους πολίτες, αλλά …και από Δημοτικούς Συμβούλους.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο μετατρέπεται σε «σόου του ενός», αφού οι μόνιμα στημένες κάμερες παρακολουθούν τις «ατάκες» του κ. Ψινάκη και φυσικά αποχωρούν, μόλις ο κ. Ψινάκης αποχωρεί. Και φυσικά δεν προβάλλουν τα σοβαρά θέματα που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά τα «σκάσε μωρή», «κουφός είσαι» και τα άλλα ευφυολογήματα που χρησιμοποιεί για να διαμορφώσει το στυλ του «απελευθερωμένου» και «αντισυμβατικού». Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δελτία τύπου που, προφανώς, εκδίδουν οι συνεργάτες του Δημάρχου και προβάλλονται ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ σε εκατοντάδες Μέσα, περιλαμβάνουν αυτές τις εκφράσεις, τις οποίες δεν θα τολμούσε να εκφέρει – και μάλιστα δημόσια- ένας οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος, όχι ο Δήμαρχος ενός ιστορικού Δήμου.
- Η υποτιμητική συμπεριφορά του Δημάρχου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας (ύβρεις, ειρωνικά γέλια, αποχώρηση) αποτελούν ένδειξη έλλειψης δημοκρατικού ήθους. Και φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία η ενδεχόμενη(;) εμπλοκή κάποιων εξ αυτών σε σκάνδαλα, κάτι που θα αποδείξει, -εφ΄ όσον υφίστανται-  η εισαγγελική και ίσως η δικαστική έρευνα, αφ΄ ενός γιατί δεν έχουν όλοι ασκήσει διοίκηση κι αφ΄ ετέρου πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους οι ελεγκτές να εκδώσουν τα πορίσματά τους. Μέχρι τότε ο κ. Δήμαρχος, όπως απαιτεί να τον σέβονται, οφείλει και αυτός να σέβεται τους ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ Συμβούλους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θίγει όχι μόνο το πρόσωπο των Συμβούλων, αλλά και τους πολίτες που τους ψήφισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")