ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Η ΕΙΔΗΣΗ
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες σχεδιάζουν σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο Φεβρουάριο.
Το σύστημα αυτό, θα γίνεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:
Αρχικά, στο μικροσκόπιο θα μπουν πτυχία, σεμινάρια, δεξιότητες (χρήση Η/Υ, ξένες γλώσσες κλπ).
Σε δεύτερο επίπεδο θα γίνει η “χαρτογράφηση” ικανοτήτων. Σε κάθε υπουργείο θα οριστούν υπάλληλοι ως ελεγκτές του παραγόμενου έργου, οι οποίοι θα συμβάλουν στον προσδιορισμό των ετήσιων στόχων, από την επόμενη χρονιά.
Στην τρίτη φάση είναι η μέτρηση της παραγωγικότητας που θα γίνεται ετησίως από το 2014, για να εξακριβωθεί η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν ανά υπάλληλο και οργανική μονάδα. Η αξιολόγηση θα προσαρμοστεί ανά κατηγορία υπαλλήλων και εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα δώσουν εξετάσεις ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει για τους γενικούς διευθυντές ή για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία.
Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί κατ' αρχάς στους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι δημόσιοι φορείς.
ΣΧΟΛΙΟ
Επιτέλους! Κάποια στιγμή έπρεπε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Η έλλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές στο Δημόσιο.
Θετική, λοιπόν, η κίνηση, αλλά υπό δύο όρους.
1ον Δίκαιη αξιολόγηση (αντικειμενικά κριτήρια)

2ον Με οικονομικό αποτέλεσμα (σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα)
Είναι γεγονός ότι το «ελληνικό σύστημα» του «μέσου», των «κολλητών» και των «κομματικών», δημιούργησαν έναν Δημοσίο Τομέα αντιπαραγωγικό, αναποτελεσματικό και –τελικά- διεφθαρμένο. Όσοι δημόσιοι υπάλληλου δεν έμπαιναν στο «σύστημα», έμεναν στην γωνία.
Απ΄ την άλλη η ισοπέδωση στις αμοιβές, είναι προφανές, ότι λειτουργούσε ως «αντιπαραγωγικό κίνητρο». Ο παραγωγικός δημόσιος υπάλληλος αμειβόταν (και αμείβεται) το ίδιο με τον μη παραγωγικό, με αποτέλεσμα, σταδιακά, να αυξάνονταν οι μη παραγωγικοί.
Ελπίζω, τούτη τη φορά, να το εννοούν πραγματικά οι κυβερνώντες και να μην πρόκειται για μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού, ή για το στήσιμο ενός νέου μηχανισμού «τακτοποίησης ημετέρων».
Η κοινωνία δεν αντέχει πλέον άλλα ημίμετρα.
ΑΜΕΣΗ, ΔΙΚΑΙΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αξιολόγηση λοιπόν.
Γιώργος Κόλλιας
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")