ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ν.Α.Σ. ΓΙΑ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
Ψήφισμα στο 14ο  Συνέδριο της ΕΝΑΕ
      Αθήνα, 4-5-6 Φλεβάρη 2010
      Το  Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η βαθιά κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και διεθνώς μεγαλώνει, οξύνει τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιθέσεις, διευρύνει την ανεργία και την εκμετάλλευση ευρύτερων λαϊκών εργατικών στρωμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων, δίνει παρά πέρα ώθηση στην  επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας. Η φτώχεια διευρύνεται, οι μισθοί και τα ημερομίσθια υπολείπονται σημαντικά από την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την αύξηση της παραγωγικότητας.
      Η εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά  στρώματα καλούνται να περιορίσουν  τις διεκδικήσεις τους, να δώσουν πίσω κατακτήσεις που κέρδισαν με αγώνες στο όνομα της κρίσης. Καλούνται να πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, έχοντας ήδη πληρώσει για την περίοδο της ανόδου, για το πιάσιμο των στόχων της ΟΝΕ και του Ευρώ. Δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα για το λαό, το κεφάλαιο και τα αστικά κόμματα που το στηρίζουν.
      Το  συνέδριο γίνεται  σε μια περίοδο που οι αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών βρίσκονται σε εξέλιξη και χρειάζεται να εκδηλωθεί η στήριξη των εκλεγμένων στην ΤΑ.
      Η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνδρομή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ένα στόχο έχει. Την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του, να τρομοκρατήσει και να φοβίσει τον λαό ώστε να παραδοθεί αμαχητί στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και της Ε.Ε . Συνδράμουν, πιστοί στον ευρωμονόδρομο, «με θεσμικές προτάσεις» οι δυνάμεις του ΣΥΝ και των Οικολόγων αναζητώντας «τον έλεγχο της κρίσης» και την «βελτίωση του παραγωγικού προτύπου».
      Και η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που  προωθείται με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αυτή την κατεύθυνση και επιδίωξη έρχεται να εξυπηρετήσει. Την στήριξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
  Η παραπέρα συνένωση Περιφερειών, Νομών και Δήμων έχει στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη δημιουργία καλύτερων  πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, την περαιτέρω εναρμόνιση της κρατικής διαχείρισης στους στόχους και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ κλπ.
      Αυτού του τύπου οι μεταρρυθμίσεις δεν συνιστούν «περισσότερο» ή «λιγότερο» κράτος, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται. Το κράτος είναι το σύνολο των μηχανισμών διοίκησης, διεύθυνσης, καταστολής για λογαριασμό της τάξης, τα συμφέροντα της οποίας εξασφαλίζει. Επομένως, η οποιαδήποτε «αποκέντρωση» κάποιων λειτουργιών και μηχανισμών όχι μόνο δεν περιορίζει το κράτος, αλλά αυξάνει τις ανάγκες του για κεντρικό επιτελικό-ελεγκτικό ρόλο.
      Η δημιουργία διοικητικών  μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό προωθεί «την αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα» ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τα έργα υποδομής, τα οποία θα αναλαμβάνουν με τις ληστρικές μεθόδους των «συμβάσεων παραχώρησης» και τις ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), την ιδιωτικοποίηση.
      Σημαίνει  περιορισμό των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για υγεία, παιδεία, πρόνοια, , νέα βάρη για τους εργαζόμενους, επιδιώκει την ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού, με αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, σε βάρος της σταθερότητας και μονιμότητας, με επέκταση στις «ευέλικτες εργασιακές σχέσεις (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, κλπ.), με την ώθηση της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων.
      Ο περιορισμός της πολιτικής συζήτησης  – αντιπαράθεσης που επιχειρείται στον αριθμό, τη λειτουργικότητα ή όχι των διοικητικών δομών, για την ονομασία τους κλπ είναι βαθιά αποπροσανατολιστικός, επιζήμιος για τα λαϊκά συμφέροντα, και  κρύβει την ουσία.
      Τα αντιλαϊκά κριτήρια της επιχειρηματικότητας-ανταγωνιστικότητας -ανταποδοτικότητας που προβάλλονται από τις δυνάμεις της συναίνεσης και της διαχείρισης, συνιστούν τον πυρήνα των επιζητούμενων διοικητικών αναδιαρθρώσεων.
      Διαχωριζόμαστε  από κάθε αντίληψη – πρόταση για μια «αυτοτελή αξιολόγηση» των διοικητικών αναδιαρθρώσεων και δομών γιατί αποκρύπτουν  το αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό περιεχόμενο και χαρακτήρα της σημερινής και αυριανής διοικητικής δομής.
      Η πρότασή μας βλέπει τη σχέση Οικονομίας – Πολιτικής από  τη σκοπιά των εργατικών  και λαϊκών συμφερόντων  και όχι του  κεφαλαίου. Σε αυτή την  κατεύθυνση απορρίπτει και τον  «Καλλικράτη». Δεν υπερασπίζεται τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής (την οποία άλλωστε είχαμε  καταγγείλει) σε σχέση με μια νεότερη, αλλά πολεμά τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η λεγόμενη «Διοικητική Μεταρρύθμιση».
      Καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη δεν συμφέρει τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
      Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με την μια ή την άλλη επιλογή γιατί αυτή προορίζεται για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η αντίληψη μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιο της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
      Ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα από το γεγονός της διοικητικής αναδιάρθρωσης που έγινε στο παρελθόν. Δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα προς όφελος του λαού. Δεν αναίρεσε τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια.                                                                                              
        Αυτή η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνέχεια της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνεχής αφαίμαξη των εργαζομένων, ολόκληρου του λαού και πρέπει να βρει ως εμπόδιο της την μαζική λαϊκή ανυπακοή, λαϊκή ανυπακοή που χτίζεται στην οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και σε αντιπαράθεση με τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
       
Για τα οικονομικά προβλήματα της Τ.Α., τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, τις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες παλεύουμε για:
    • Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Περιφερειών και των Δήμων από τον Κρατικό  Προϋπολογισμό για τη λειτουργία των περιφερειακών και δημοτικών  υπηρεσιών τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τους σημερινούς εξευτελιστικούς πόρους της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απαιτούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζομένους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και ξαναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
    • Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, κάθε έμμεση φορολογίας, κάθε έννοιας ανταποδοτικότητας  που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα.
    • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις.
    • Ενιαίους, αποκλειστικά κρατικούς φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
    • Κατοχύρωση  της Επικοινωνίας – Ενέργειας – Μεταφοράς του Νερού,  Αιγιαλού και Παραλιών ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή και δωρεάν κατά περίπτωση, κατάργηση του ΦΠΑ, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
    • Κεντρικό σχεδιασμό και κρατικούς φορείς που θα σχεδιάζουν, θα κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται έργα, σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
    • Κατάργηση της δράσης του κεφαλαίου όχι απλώς μέσα από έργα ή  προμήθειες, αλλά κύρια από την  ανάθεση διαχείρισης ολόκληρων  τομέων δράσης της ΤΑ, στη βάση  της ανταποδοτικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας του.
    • Σχεδιασμό και υλοποίηση  σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών, υπηρεσιών και δράσεων  για τη δημόσια υγεία και την προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα (αποκλεισμούς και χιονοπτώσεις κλπ.), από τη ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, του αέρα, αλλά και από τεχνολογικές καταστροφές (Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης) κλπ. 
  Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζομένους στην ΤΑ για:
    • Μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα.
    • Να μην γίνουν «αναγκαστικές» μετατάξεις.
    • Καμία απόλυση – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
    • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, stage κ.λπ.
    • Ένταξη όλων των εργαζομένων των Νομαρχιακών & Δημοτικών επιχειρήσεων στους νέους ΟΤΑ με μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ταυτόχρονα με το κλείσιμό τους.
    • 1400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό. Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων τους με ανάλογη ενσωμάτωση στο βασικό μισθό.
    • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας.
    • Προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Στέγαση των υπηρεσιών σε κατάλληλα ασφαλή κτίρια.
Διεκδικούμε:
  • Άμεσες και μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, μόνιμου και με πλήρη δικαιώματα προσωπικού.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο-δωρεάν ΕΚΑΒ. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια. Δημόσιοι δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί, δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων. Κατάργηση των τροφείων. Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμΕΑ.
  • Αντιπαλεύουμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων υγείας – πρόνοιας και τη λειτουργία  υγειονομικών και προνοιακών υπηρεσιών από τους Δήμους. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους, τη «φιλανθρωπία» και τον ψευτοεθελοντισμό.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στο ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Αντιπαλεύουμε το «αποκεντρωμένο», «διαφοροποιημένο» σχολείο, που βαθαίνει τις ταξικές διακρίσεις, επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες. Παλεύουμε για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών σε κεντρικό επίπεδο, κατάργηση της ωρομισθίας και των συμβασιούχων στην εκπαίδευση, την μονιμοποίηση όλων.
  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή  και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση. 
Αγωνιζόμαστε:
  • Για την κατοχύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της γης, των δασών, των δασικών εκτάσεων, της παραλίας του αιγιαλού, των νερών, όλων των φυσικών πόρων
  • Για την εξασφάλιση μεγάλων και μικρών ελευθέρων έργων, ως χώρων πρασίνου, απαραίτητη πηγή ανάσας και χώρος ήπιας αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα
  • Για φτηνό, πόσιμο νερό, ποιοτικά καλό και σε επάρκεια, για νερό άρδευσης  των γεωργικών καλλιεργειών
  • Για ορθολογική διαχείριση από δημόσιους φορείς των αποβλήτων σε κεντρικό  σχεδιασμό, με ουσιαστική ανακύκλωση και  σύγχρονες εγκαταστάσεις, μακριά από  κάθε ιδιωτικοποίηση.
  • Για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας  των δασών από πυρκαγιές.
  • Για εργασιακό περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για την προστασία  των εργαζομένων, παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου.
  • Για ένα κόσμο ειρήνης μεταξύ των λαών, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές  επεμβάσεις. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της Τ.Α.,για όσους έχουν 5ετή διαμονή στην χώρα. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γέννιουνται στην χώρα. 
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ  ΤΗΣ ΤΑ
      Η πρόταση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το σύστημα εκλογής Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων διατηρεί τον ανισότιμο τρόπο αντιπροσώπευσης των πολιτικών δυνάμεων.
      Ζητάμε  την καθιέρωση  της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ σαν πάγιου εκλογικού συστήματος σ’ όλη την ΤΑ άλλα και στα  όργανά της (ΤΕΔΚ, ΕΝΑΕ) και εκλογή του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου από το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο.
      Η απλή αναλογική είναι το μόνο δίκαιο εκλογικό σύστημα, καθώς συμβάλλει στην ισοτιμία της ψήφου.-  


Αθήνα,  6 Φλεβάρη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")