ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ


  • Γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

Στο τελευταίο Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα, ο Πρόεδρός της ανέφερε ότι "υπάρχει χρέος παρελθόντων ετών 1.533.000 € και έχει ενεργοποιηθεί το "κόκκινο στο Ταμείο Παρακαταθηκών 2.400.000 €, ήτοι συνολικά χρέος 3.933.000 € (200.000 € αφορούν αγωγές υπαλλήλων). Από αυτά υπάρχουν 200.000 € για Παιδικό Σταθμό και το έργο ύδρευσης στην Παραλία, 300.000 € που δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουμε ήτοι συνολικά 500.000 €. κατά συνέπεια το χρέος ανέρχεται στα 3.433.000 €." (βλέπε εδώ)
Με αφορμή αυτήν την είδηση στο blog ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ δημοσιεύθηκε το παρακάτω σχόλιο:


“ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ” ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ
Αν ψάξουμε για τα ονόματα θα δούμε ποιοί κυβέρνησαν τον Βαρνάβα τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Είναι πάντα οι ίδιες οικογένειες που ελέγχουν τη πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, οι ίδιες που δεκαετίες με μαϊμού και στημένους διαγωνισμούς ή με απευθείας αναθέσεις ΚΛΕΒΟΥΝ, δηλαδή εμάς.


Και επαναλαμβάνουμε ότι είναι ΑΘΛΙΟ να μην υπάρχει σήμερα ένας πολιτικός, ένας από τους δήθεν εκπροσώπους του λαού για να καταγγείλει αυτό το αίσχος.
Θα θυμηθούμε μόνο τους αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι μέσα από τη ιδία παράταξη συγκεκριμένοι άτομα - και από άλλα κόμματα - άρχισαν τον πόλεμο στον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας, μη κάνοντας πράξη όμως τις συγκεκριμένες καταγγελίες.
Ο σημερινός Δήμαρχος του Μαραθώνα ας τα ψάξει. Είναι πολύ κοντά.
Είναι τα βαρίδια που χωρίς να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας έκαναν ότι ήταν δυνατό για να καταστρέψουν τον τόπο.
"Τα οικονομικά συμφέροντα έχουν όνομα ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑ και όσο υπάρχουν κομματικά στελέχη και πολίτες που έχουν παρωπίδες, που δεν μπορούν να δούνε, να συνδέσουν τα γεγονότα, τόσο αυτοί οι ΑΘΛΙΟΙ θα συνεχίζουν να κλέβουν τα χρήματα, τις ελπίδες και τα όνειρα του λαού του Βαρνάβα".
Επειδή στο σχόλιο αναφέρεται ότι "Αν ψάξουμε για τα ονόματα θα δούμε ποιοι κυβέρνησαν τον Βαρνάβα τα τελευταία  20-30 χρόνια", επειδή σ΄ αυτά τα "20-30 χρόνια" περιλαμβάνεται και η περίοδος κατά την οποία ήμουν Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα (2003-2006) κι επειδή η γενική αναφορά "κλέβουν" με θίγει ως προσωπικότητα, αφού ζητήσω από τον συντάκτη του σχολίου να παραθέσει στοιχεία για τα γραφόμενά του, οφείλω να αναφέρω την θέση μου και τα στοιχεία στα οποία βασίζεται.
Αναλάβαμε - εγώ και συνεργάτες μου - την Κοινότητα Βαρνάβα την 1/1/2003 και άμεσα ξεκινήσαμε την οικονομική απογραφή, η οποία ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα τρίμηνο, αφού εν τω μεταξύ έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διαδικασίες κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της Κοινότητας, λόγω παλαιών οφειλών.
Η οικονομική απογραφή έδωσε τα εξής στοιχεία (σχετικός πίνακας εδώ):
ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ:     529.370,42 €
ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΗ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ:            14.043,29 €
ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ:   717.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ: 1.260,413,71 € 
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ (ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ): 
Α. ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ:       7.954,53 € 
Β. ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ:     9.961,99 €
ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ:        17.916,52 €
ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: -1.242.497,19 €
Στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας, εγώ και οι συνεργάτες μου ασκήσαμε συγκρατημένη οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούμε για "μη παραγωγή έργου", επιδιώκοντας αποπληρωμή των χρεών και την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, προκειμένου την επόμενη τετραετία (η οποία τελικά....δεν προέκυψε) να μπορεί η Κοινότητα, απαλλαγμένη από τα χρέη, να σχεδιάσει την αναπτυξιακή της προοπτική.
Την περίοδο αυτή ΟΛΑ τα έργα ανατέθηκαν με ανοιχτούς διαγωνισμούς, οι οποίοι δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν (αντιπολίτευση, Περιφέρεια, εργολάβους).
Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μας και με βάση το πρακτικό παράδοσης, η οικονομική κατάσταση της Κοινότητας ήταν ως εξής (σχετικός Πίνακας εδώ):

ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ:     371.533,62 €
ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΗ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ:                           0 €
ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ:                    0 €
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ: 371.533,62 € 
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ (ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ): 
Α. ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ:                    0 € 
Β. ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ:     440.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ:          440.000,00 €
ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: +68.466,38 €


Όσον αφορά το "κόκκινο" προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αυτό προέκυψε από το έτος και αφορούσε έργα τα οποία εκτελέσθηκαν, χωρίς να υπάρχει σχετική πίστωση από την Πολιτεία. Η ευθύνη για την δημιουργία του βαρύνει αφ΄ ενός μεν τον τότε Πρόεδρο κ. Βούλγαρη, ο οποίος εκτελούσε έργα χωρίς χρηματοδότηση και αφ΄ ετέρου την αρμόδια Υπηρεσία της Δ.Ο.Υ. Αγ. Στεφάνου, η οποία ασκούσε την Ταμειακή Υπηρεσία των Ο.Τ.Α., η οποία πλήρωνε τους εργολάβους, χρεώνοντας τον λογαριασμό της Κοινότητας Βαρνάβα, ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε εγκεκριμένη πίστωση.
Παρελήφθη ποσό οφειλής στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 2.448.472 € (834.306.612  δρχ.)  
Ως Πρόεδρος -και για το συμφέρον  της Κοινότητας- δεν αποδέχθηκα το συγκεκριμένο χρέος, μη καταχωρώντας το στους Προϋπολογισμούς της Κοινότητας, επιδιώκοντας την κάλυψή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί αυτό που κατά την γνώμη μου προείχε δεν ήταν η όποια καταδίκη κάποιων προσώπων, αλλά η απαλλαγή της Κοινότητας από αυτόν τον "βραχνά". Πέτυχα το "πάγωμα" των προσαυξήσεων, δηλαδή την μη περαιτέρω αύξησή του, αλλά δυστυχώς ο περιορισμένος χρόνος της θητείας μου, δεν μου επέτρεψε να πετύχω την διαγραφή του (σχετική αλληλογραφία με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και το Υπουργείο Οικονομικών εδώ).
Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω και άσχετα με τις όποιες εκτιμήσεις, σχετικά με την σκοπιμότητα των ενεργειών μας, θεωρώ ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η νομιμότητά τους.

Να σημειώσω ότι τα έξοδα παράστασης (αυτά που ονομάζονται "μισθός του Προέδρου") διατίθεντο (ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια) για καύσιμα των αυτοκινήτων και άλλα μικροέξοδα της Κοινότητας (κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά οι υπάλληλοι) και με αυτά καλύφθηκαν μετέπειτα και οφειλές της Κοινότητας που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό της, όπως η συμμετοχή της Κοινότητας στην αγορά του προκάτ Ναού στο Κοιμητήριο (σχετικό Τιμολόγιο βλέπε εδώ).

Διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν ήμουν επιτυχημένος Πρόεδρος ή όχι, μπορεί να υπάρχουν, αν και θεωρώ ότι την περίοδο αυτή έγινα έργα υποδομής και ουσίας (αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, σύνδεση με ΕΥΔΑΠ, δρόμος Παραλίας, γέφυρα  Βαρνάβα-Σέσι Γραμματικού κ.α.) που για δεκαετίες αποτελούσαν στόχοι (βλέπε πίνακα έργων εδώ). Δεν θα επιτρέψω, όμως, σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμιότητα την δική μου και των συνεργατών μου.
Πρόθυμος για συνέχεια του διαλόγου, όχι, όμως, με "συνθήματα", αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")