ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011 (1. ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)

  • Γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
Με την παρούσα ανάρτηση αρχίζουμε έναν κύκλο ενημέρωση, που θα συνεχίζεται, με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την σύνταξη της φορολογικής δήλωσης του έτους 2011
Ξεκινάμε με τις αποδείξεις:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Σε περίπτωση που το σύνολο των αποδείξεων που θα καταθέσουμε δεν καλύπτει το όριο που έχει τεθεί για το αφορολόγητο, υπάρχει ποινή. Θα πρέπει να πληρώσουμε φόρο που αντιστοιχεί στο 10% του εναπομείναντος ποσού. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο. Αν όμως υποβάλει αποδείξεις 2.600 ευρώ, η διαφορά των 1.000 θα φορολογηθεί με συντελεστή 10% και θα πληρώσει 100 ευρώ.
Αντίθετα, αν το ποσό των αποδείξεων που θα καταθέσει είναι μεγαλύτερο από το απαιτούμενο, επιβραβεύεται με μείωση φόρου με συντελεστή 10% στο ποσό πάνω από τις 12.000 ευρώ. Ως ανώτατο όριο αποδείξεων ορίστηκαν τα 15.000 ευρώ για τον άγαμο και έτσι θα μπορεί να υπάρχει το μέγιστο 300 ευρώ μείωση από τον φόρο. Για τους συζύγους ορίστηκαν τα 30.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι και οι δυο «πιάνουν» το απαιτούμενο αφορολόγητο.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει όταν ο γονέας βαρύνεται με τα έξοδα ενός ή περισσότερων παιδιών. Έτσι, για τον γονιό που τον βαρύνει ένα παιδί, το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 13.500 ευρώ, αν έχει δύο παιδιά ανεβαίνει στα 15.000 ευρώ, αν έχει τρία το αφορολόγητο είναι 23.500 ευρώ, και αν έχει τέσσερα, 25.500. Από εκεί και πάνω το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αντίθετα, υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πρέπει να καταθέσουν αποδείξεις, γιατί δεν δικαιούνται το αφορολόγητο. Πρόκειται για τους κατοίκους του εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, με εξαίρεση όμως τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δικαιούνται το αφορολόγητο.

ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ
Μπορούμε να συμπεριλάβουμε αποδείξεις από κοινόχρηστες δαπάνες και αγορά πετρελαίου θέρμανσης και αποδείξεις από καταστήματα ειδών διατροφής όπως σουπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ. Επίσης από εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, fast food και οποιονδήποτε άλλο χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας.

Υπολογίζονται και οι αποδείξεις από αγορές ρούχων, παπουτσιών και επιδιόρθωσής τους, καθώς και από αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και επισκευής τους. Το ίδιο και για τα βιβλία, τα χαρτικά, τα σχολικά είδη, τα παιχνίδια και τα είδη δώρων γενικά, αποδείξεις των ΕΛ.ΤΑ., εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο. Δεκτές γίνονται και οι αποδείξεις από την επισκευή και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού και εξαερισμού των κατοικιών και πολυκατοικιών, καθώς επίσης από έξοδα σε τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Μπορούμε ακόμη να συμπεριλάβουμε και τις αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες: υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και γενικά τα επαγγέλματα που αφορούν την επισκευή και τη συντήρηση των οικοδομών, λογιστές φοροτεχνικούς, μεσίτες ακινήτων, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ. Το ίδιο και από κομμωτήρια, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής.

Δεκτές γίνονται τέλος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων, έξοδα για μαθήματα οδήγησης, ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων.


ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ
Στον φάκελο που θα στείλετε στην εφορία δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε αποδείξεις από τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Το ίδιο και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Δεν υπολογίζονται επίσης τα έξοδα για την αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών και αεροσκαφών και γενικά για αγορές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Ακόμη δεν «περνάνε» τα έξοδα για την απόκτηση εισιτηρίων σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα και πλοία, το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα χρήματα που δαπανώνται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ
Υπάρχει και μια κατηγορία αποδείξεων οι οποίες δεν «μετράνε» για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμες γιατί οδηγούν σε εκπτώσεις από τον φόρο ή σε μείωση του εισοδήματος. Είναι οι αποδείξεις από γιατρούς, δικηγόρους, φροντιστήρια, ενοίκια κύριας κατοικίας ή ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου και εισφορές. Πρόκειται γενικά για έξοδα που προβλέπονται από τα άρθρα 8 και 9 του ΚΦΕ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΣΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ


Εισόδημα
Αποδείξεις για κάλυψη αφορολογήτου
48.000
12.000
40.000
9.600
30.000
6.600
25.000
5.100
21.000
3.900
19.000
3.300
17.000
2.700
15.000
2.100
13.000
1.500
12.000
1.200
10.000
1.000
8.000
800
6.000
0


 ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠ[ΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός τους ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υποχρέου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ ως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. Οσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους θα φυλάξουν τις αποδείξεις στο σπίτι τους.



ΣΧΕΤΙΚΑ:
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")