ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΒΛΑΧΟΥ

Ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, κ. Γεώργιος Βλάχος, έθεσε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το θέμα του Σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και Περιεχόμενο χρήσεων Γης» το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και περιλαμβάνει διατάξεις για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έφερε προς διαβούλευση ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο μεταξύ των άλλων καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει και να φέρει το Προεδρικό Διάταγμα –παρόλο που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό – προς συζήτηση στην επιτροπή.
Απαντώντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκαθάρισε «..ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης» και απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Βλάχου, να έρθει το Προεδρικό Διάταγμα προς συζήτηση στην Επιτροπή και να γίνει μια πραγματική συζήτηση επ’ αυτού. Την ίδια θέση επιβεβαίωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, παραπέμποντας στο από 11/1/2012 δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι: «η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και στην κατοικία δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ».
            Ο κ. Βλάχος σχολιάζοντας τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση που ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, για μη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, γεγονός που ικανοποιεί τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής και δικαιώνει τις προσπάθειές μας. Επειδή η εκτός σχεδίου δόμηση κατά καιρούς μπαίνει στο στόχαστρο διαφόρων παραγόντων – θεσμικών ή μη – καλό θα ήταν να καταλάβει το ΥΠΕΚΑ, ότι μόνο οι επεκτάσεις των Γ.Π.Σ με συνοπτικές διαδικασίες, θα θέσουν στο περιθώριο την εκτός σχεδίου δόμηση και όχι οι συνεχείς εξωπραγματικές και αναποτελεσματικές απαγορεύσεις.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (17-01-2012)ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ«ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/99/ΕΚ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/98/ΕΚ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Πάντα για τα εκτός σχεδίου μιλάμε. Κλείνοντας, θα πω κύριε Πρόεδρε, επειδή συζητιέται ένα Π.Δ. που είναι στην διαβούλευση τώρα για την κατάργηση εκτός σχεδίου δόμησης. Εγώ, ήθελα να παρακαλέσω το Υπουργό, αυτό παρόλο που δεν γίνεται κοινοβουλευτικά, να έρθει στην Επιτροπή. Εμείς, δεν μπορούμε να δεχτούμε εδώ ένα Π.Δ., το οποίο θα φύγει από το Υπουργείο εν αγνοία του Κοινοβουλίου, θα πάει στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το οποίο ρυθμίζει τις τύχες όλης της Ελλάδος για την εκτός σχεδίου δόμηση και εμείς εδώ σαν Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, δεν θα έχουμε ιδέα, τι ακριβώς έγινε.Ειδικά, αυτή την περίοδο που η κατάσταση είναι τεταμένη, δεν αντέχεται και από εμάς του Βουλευτές τις σχέσεις μας αυτές με τους πολίτες, θα πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις. Βεβαίως, μου είναι αδιανόητο να πω ότι, όταν λιμνάζουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου γενικά πολεοδομικά σχέδια των προηγούμενων δεκαετιών τα οποία είναι του 50 και του 60 και δεν προχωρούν, εμείς να ερχόμαστε και να λέμε ότι θα λύσουμε το θέμα των εκτός σχεδίου δόμησης. Επειδή έχω περάσει και από το Υπουργείο Οικονομικών, θα ήθελα να μου πείτε, πώς θέλετε να γίνει αυτή η ανάπτυξη; Στα εντός σχεδίου θα γίνει αυτή η ανάπτυξη; Ή θα γίνει η ανάπτυξη όπως προβλέπεται με την ζώνη περιορισμένης ανάπτυξης γύρω από το αεροδρόμιο. Αφού δεσμεύσαμε τους πολίτες μονομερώς, μπορεί η Κοινοπραξία του αεροδρομίου, να την αξιοποιήσει όποια στιγμή θέλει, όπως θέλει. Έτσι, ξεφυτρώνουν γύρω – γύρω αυτά τα μεγαθήρια, αγοράζονται οι εκτάσεις με την τιμή που έχει προβλεφθεί, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν οι ιδιοκτήτες. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Αυτό, θα έλεγα ότι είναι ξεπούλημα και θα έλεγα ότι είναι εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και θα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει, να παίξουμε πλέον με καθαρούς όρους. Εάν, είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε αυτό το παιχνίδι, έχει καλώς, αλλιώς έχει δίκιο ο κόσμος που γκρινιάζει και κάποιους μας αμφισβητεί. Μας αμφισβητεί βάσιμα, διότι εμείς τους δίνουμε τις αφορμές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Καταρχάς, για το ζήτημα του Π.Δ., ο κύριος Σηφουνάκης θα επανέλθει σε λίγο. Έχουμε μιλήσει και τοποθετηθεί επανειλημμένως, ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα κατάργησης του σχεδίου δόμησης, έτσι όπως έχει ειπωθεί, αλλά επειδή το ζήτημα αυτό βλέπω ότι έχει ανέβει πάρα πολύ, το Υπουργείο είμαι σίγουρος όπως και ο κύριος Σηφουνάκης, είναι απόλυτα διαθέσιμο να συζητηθεί και να έρθει στην Επιτροπή, για να γίνει μια πραγματική συζήτηση επ’ αυτού. Δεν το συζητώ και δεν δέχομαι ότι επιχειρούμε από την πίσω πόρτα να περάσουμε σημαντικά ζητήματα, όταν αυτό το Υπουργείο έχει δείξει την απόλυτη διάθεση διαφάνειας και έχουμε κάνει επανειλημμένες τοποθετήσεις στην Επιτροπή, για ένα σωρό θέματα του Υπουργείου, να τα κουβεντιάσουμε και να πάρουμε τις απόψεις της Επιτροπής. Άρα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (18-01-2012)ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ«ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/99/ΕΚ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/98/ΕΚ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Θα το δούμε. Θα ρωτήσω κι εγώ πάλι και θα επανέλθουμε στο ζήτημα.Είπαμε χθες, κ. Υπουργέ, για το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο συζητιέται και είναι σε διαβούλευση και είναι για την εκτός σχεδίου δόμηση. Θέλω, επίσημα μια δήλωση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Να πάρετε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, είναι στο διαδίκτυο, έχουν αναρτηθεί στις εφημερίδες. Υπάρχουν, δεν ξέρω εάν το έχετε δει. Το έθεσαν και άλλοι συνάδελφοί. Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές γι' αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")