ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΟΙ "¨ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ"

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

Είδα στην ειδησεογραφία μια δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Νάκου ότι δεν μπορούν να μειωθούν άλλο οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής γιατί ήδη έχουν μειωθεί κατά 52% (!) και πλέον παίρνουν 12 μισθούς αντί για 16 (!).  Ότι όλη η κουβέντα γίνεται για τα έξοδα κίνησης και τις υπερωρίες που ανέρχονται σε 670 € (μόνο). «Ο καβγάς γίνεται για αυτά τα χρήματα» είπε.
Κι αγανάκτησα.
Αγανάκτησα γιατί είμαι Δημόσιος Υπάλληλος (στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) και μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας αμοίβομαι με 1.050 €.
Γιατί δεν δικαιούμαι (πλέον) εξόδων κίνησης, παρά το ότι στο αντικείμενο της εργασίας μου είναι και ο εξωτερικός έλεγχος των επιχειρήσεων.
Γιατί εργάζομαι πέραν του ωραρίου και δεν δικαιούμαι υπερωριακής αποζημίωσης.
Γιατί, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού, οι συνθήκες εργασίας μας είναι δραματικές.
Δεν διαμαρτύρομαι για όλα τα παραπάνω. Έχω αποδεχθεί ότι, με ευθύνη των διαχρονικά κυβερνώντων, αυτή είναι η κατάσταση και με αυτήν θα πορευθούμε, διεκδικώντας πάντα αγωνιστικά την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών. Άλλωστε κοινωνικός φορέας είναι το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και είμαστε ηθικά δεσμευμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τον Φορέα και τους συναλλασσόμενους με αυτό πολίτες.
Αλλά…
Αποτελεί πρόκληση, για μένα, μια κατηγορία εργαζομένων να απολαμβάνει, ακόμη και σήμερα, προνομίων, τα οποία προκλητικά στηρίζει το πολιτικό ΄συστημα.
Ξεκαθαρίζω ότι είμαι αντίθετος με την προωθούμενη από κυβερνητικούς παράγοντες και Μ.Μ.Ε. «εμφύλια διαμάχη» μεταξύ των διαφόρων κλάδων εργαζομένων (εργαζόμενοι Ιδιωτικού με εργαζόμενους Δημόσιου τομέα, ή εργαζόμενοι Δημόσιου τομέα με εργαζόμενους Δ.Ε.Κ.Ο. κ.λ.π.). Αλλά εδώ μιλάμε για πρόκληση. Εδώ μιλάμε για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος (το οποίο δεν υπάρχει).
Για να δούμε, όμως ποιες είναι οι αμοιβές των υπαλλήλων της Βουλής (από ανάρτηση του site ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr ) :

  • Πριν ξεσπάσει η κρίση οι υπάλληλοι ελάμβαναν 16 μισθούς. Το 2011 ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε 16,9 εκατ. και μετά τις περικοπές έπεσε στα 5,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρά τις περικοπές που έγιναν, οι επιπλέον μισθοί δίνονται ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου».
  • Κατά μέσο όρο, οι μισθοί στη Βουλή είναι 3.000 ευρώ καθαρά, ενώ νεοπροσλαμβανόμενοι με υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως καθαρίστριες, παίρνουν 1.900 ευρώ καθαρά.
  • Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ δύο μισθούς για κάθε χρόνο υπηρεσίας, δηλαδή 60 μισθούς. Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο. Ωστόσο, παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Λαμβάνουν, επίσης, μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.
  • Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα 1.000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Μάλιστα, το επίδομα ήταν 2.000 ευρώ και στις πρόσφατες εκλογές ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας, το έκοψε κατά 50%. Οι υπάλληλοι είχαν ζητήσει 4.000 ευρώ στον καθένα, για τις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Στο κτίριο λειτουργεί παιδικός σταθμός που στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν, έχουν πρόσβαση στο γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής. Προνόμια τα οποία είναι αποδοχές αφού κάθε άλλος εργαζόμενος καταβάλλει τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτές τις δραστηριότητες από τον μισθό του, που μειώνεται ανάλογα.
  • Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά. Κι εδώ πρόκειται για αποδοχές στην πράξη.
  • Οι υπάλληλοι εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ακόμα και όσοι έχουν προσληφθεί από το 2011 και μετά.
  • Οι υπάλληλοι της Βουλής θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσλαμβάνονται εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Παράλληλα διατηρούν το δικαίωμα να μην μετατίθενται ποτέ όπως επίσης και να έχουν εσωτερικό βαθμολόγιο, ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο υπαλληλικό κώδικα. Και φυσικά πληρώνονται κανονικά για τις υπερωρίες τους.

Μετά τα παραπάνω ο καθένας ας κάνει την σύγκριση με την δική του εργασία και τις δικές του αποδοχές κι ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Φυσικά η κύρια ευθύνη για αυτήν την προκλητική αντιμετώπιση μιας κατηγορίας εργαζομένων, έναντι όλων των άλλων, βαρύνει το πολιτικό σύστημα της Χώρας, το οποίο με διακομματική συναίνεση «τακτοποιεί» – χρόνια τώρα – τα «παιδιά» του.
Αισθάνομαι ντροπή για τους εκπροσώπους μου στην Βουλή, όταν κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις σχετικά με τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής και αμέσως μετα υποχωρούν άτακτα μπροστά στις «απειλές» τους, ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύουν τα ΜΑΤ ενάντια σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που ζητούν τα ελάχιστα και κάνουν αγώνα επιβίωσης.
Αισθάνομαι ντροπή να θεωρεί ο κ. Αντιπρόεδρος της Βουλής ένα απλό «ζητηματάκι» τα 670 €, τα οποία κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα δεν τα λαμβάνουν ούτε ως μηνιαίο μισθό.
Αισθάνομαι ντροπή, ως πολίτης αυτής της Χώρας, να διαπιστώνω ότι, ακόμη και σήμερα, το πολιτικό σύστημα (ΟΛΑ τα κόμματα) να λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα στην κοινωνία.
Αλήθεια, κανένας από τους 300 δεν αισθάνεται ντροπή; ΚΑΝΕΝΑΣ;
Υ.Γ.
Αν κάποιος από τους υπαλλήλους της Βουλής θεωρεί ότι τον αδικώ, με όσα γράφω, τον καλώ δημόσια να κάνουμε αμοιβαία μετάταξη. Να πάω έγω στην «υποβαθμισμένη» - μετά τις "μειώσεις"-  θέση του στην ΒΟΥΛΗ και να έρθει αυτός στην «προνομιούχα» θέση μου στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Τόσο απλά!

6 σχόλια:

KOSTAS PAP είπε...

Κι όταν λέμε διακομματική συναίνεση το λέμε ακριβώς από ΟΛΑ τα κόμματα της Βουλής, διότι όλοι οι βουλευτές έχουν διορίσει υπαλλήλους τους οποίους προστατεύουν. Το σκάνδαλο των υπαλλήλων της Βουλής είναι ποιοτικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Ελληνικού Κοινοβουλίου κι ας το υποβαθμίζουν οι έχοντες συμφέρον.

Unknown είπε...

Ακριβώς φίλε μου. Μάθε τώρα και το νεότερο (θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση) Το Δώρο Χριστουγέννων καταργείται σε ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ενώ στους υπαλλήλουςτης Βουλής ΕΠΙΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ!
Νέο αίσχος!

Διαχειριστής είπε...

Και παρά τα προνόμια έσπευσαν να μπλοκάρουν τη λειτουργία της Βουλής για την πάρτη τους, δεν έκαναν όμως το ίδιο για να σταματήσουν την ψήφιση των μνημονίων και για εμάς τους υπόλοιπους εργαζόμενους!

Unknown είπε...

Σιγά μην τους έθιξε το Μνημόνιο. Όσο για εμάς τους υπόλοιπους εργαζομένους μας έχουν χεσ.....

Mia Petra είπε...

Φίλε Γιώργο, αυτοί που θα έπρεπε να αισθάνονται ντροπή, είναι τόσο παχύδερμα που δεν παίρνουν χαμπάρι.
Στη Βουλή δουλεύουν όλα τα "τσιράκια" των...τσιρακίων κι έτσι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει κάτι!
Είναι σαν να "απειλεί" κάποιος τα μέλη της οικογένειας του ότι θα τους κόψει τα χαρτζηλίκια! Σιγά τα αίματα!
Ούτε τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής θα κοπούν ποτέ, αλλά -προπάντων- δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ούτε με τα προνόμια των ίδιων των Βουλευτών.
Εκεί μέσα παιδάκι μου το έχουν κάνει "οικογενειακή επιχείρηση"... Μας δουλεύουν; Μας δουλεύουν!
Εμείς τι κάνουμε...

Unknown είπε...

Ντροπή αισθάνομαι γιατί - το έχω ξαναπεί- έχουμε όλοι μερίδιο της ευθύνης.

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")