ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

"Προβληματισμοί για  τη διατροφική  επάρκεια και  ασφάλεια, για το μέλλον   της γεωργίας και  των  ντόπιων ποικιλιών, εν όψει της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους σπόρους"
Προβληματισμοί για  τη διατροφική  επάρκεια και  ασφάλεια, για το μέλλον   της γεωργίας και  των  ντόπιων ποικιλιών, εν όψει της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους σπόρους
Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι οργανώσεις Αιγίλοπας (www.aegilops.gr) και Πελίτι (www.peliti.gr), διοργάνωσαν δημόσια ενημερωτική συνάντηση, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ισχύουσα και την επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το γενικό πνεύμα της εκδήλωσης η νομοθεσία αυτή  όχι μόνον δεν προστατεύει τους σπόρους και γενικά την γεωργική βιοποικιλότητα ως φυσικό γενετικό πόρο, όχι μόνον ευνοεί ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρίες έναντι του αγρότη, αλλά έχει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνον στην απώλεια των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης μέσω διαφορετικών τρόπων ανάπτυξης της γεωργίας. Συνέπεια της νομοθεσίας αυτής (υφιστάμενης και μελλοντικής) δεν προσφέρονται διαφορετικές επιλογές, ιδίως προς την κατεύθυνση της άσκησης βιώσιμης, ήπιας, ποιοτικής γεωργίας, με αποτέλεσμα να μην στηρίζονται επαρκώς οι νέοι  και όσοι, λόγω της κρίσης,  σήμερα επιστρέφουν  στη γη και τις παραδοσιακές αξίες της γεωργίας. Παρόλα αυτά ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος εν μέσω κρίσης, που από το 2008 έως το 2010 αύξησε το ακαθάριστο προϊόν του δηλαδή τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.
Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Ζαγγίλης , (γεωπόνος - προϊστάμενος της Δ/νσης Εισροών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αναφέρθηκε στη νομοθεσία που διέπει τις παραδοσιακές ποικιλίες και την πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει το έργο της Τράπεζας Γενετικού Υλικού και γενικά τους φυτογενετικούς πόρους. Ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα, μίλησε για τις θέσεις του ελληνικού κινήματος  για την νομοθεσία που αφορά τους σπόρους  καθώς και για τα  αναφαίρετα δικαιώματα αγροτών και πολιτών σε σχέση με αυτούς (ελευθερία  διατήρησης, ανταλλαγής, χρήσης, επιλογής, διακίνησης). Η Βάσω Κανελλοπούλου από το Πελίτι, μίλησε για τους παραδοσιακούς σπόρους, τη νομοθεσία που τους διέπει και τις επιπτώσεις της στην απώλεια βιοποικιλότητας και τη διατροφική ανεξαρτησία. Ο Πιέρ Σουλτάνα, δικηγόρος και παρατηρητής της νομοθεσίας στις Βρυξέλλες, προερχόμενος από την Αυστριακή οργάνωση «Κιβωτός του Νώε» (www.arche-noah.at) παρουσίασε τα δεδομένα της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τους σπόρους. Ο Βασίλης Φακουρέλης από τις Δρυάδες (δίκτυο νεολαίας για τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων) παρουσίασε τις δράσεις του δικτύου και τέλος ο Γιώργος Κολέμπας από το δίκτυο Οικοκοινότητα μίλησε για τη Κρίση και το Αγροδιατροφικό Ζήτημα προτείνοντας το χώρο της γεωργίας ως ένα βασικό τομέα για την υπέρβαση της κρίσης και την μετατροπή της από βιομηχανική σε γεωργία πρωτίστως της τροφής. Τη συζήτηση συντόνισε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης από το Πελίτι.
Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έγιναν από διάφορες ομάδες και πολίτες  (βιοκαλλιεργητές, καταναλωτές, επιστήμονες) που χρησιμοποιούν ντόπιες ποικιλίες και σπόρους, ενώ έγινε και παρουσίαση  του αποτελέσματος ερευνητικής εργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την οικονομική αποτίμηση από την απώλεια των γενετικών πόρων στην Ελλάδα. Ακολούθησε έντονος και γόνιμος διάλογος γεγονός που απέδειξε το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για το ζήτημα των σπόρων.
Η συζήτηση κατέληξε σε προτάσεις των διοργανωτών προς το υπουργείο να απαντήσει θετικά στο αίτημά τους για ευρεία δημόσια διαβούλευση και να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες και τις οργανώσεις τους. Επίσης απευθύνθηκε πρόσκληση για ευρεία συμμετοχή φορέων στην  διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής και εμπορίας σπόρων και τέλος εκφράστηκε  η ισχυρή βούληση των πολιτών να μην παραιτηθούν και να αγωνιστούν για τα αναφαίρετα δικαιώματα τους στους σπόρους, τώρα και στο μέλλον.
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")