ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

"ΠΑΡΑΜΥΘΙ" ΚΑΙ Ο Χ.Υ.Τ.Υ.


ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Εξέλιξη Διαγωνισμών ΕΣΔΚΝΑ

Ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α μελετά τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου Βιολογικής Ξήρανσης δυναμικότητας 700.000 τόνων ετησίως, (παρόμοιας δυναμικότητας μονάδα δεν υπάρχει
πουθενά στον κόσμο), το οποίο θα παράγει SRF. Το συγκεκριμένο δευτερογενές καύσιμο διαφέρει ελαφρά από το RDF, καθώς περιέχει και το οργανικό κλάσμα των απορριμμάτων, τα οποία έχουν αποξηραθεί. Η διαφορά τους, εκτός από τη θερμογόνο δύναμη, είναι στην περιεκτικότητα σε υγρασία, όπου το SRF έχει λιγότερη, όμως περιέχει περισσότερο χλώριο, άρα το συγκεκριμένο καύσιμο δεν ικανοποιεί κάποιες παραπάνω προϋποθέσεις από το RDF για την χρήση του στις ενεργοβόρες βιομηχανίες (τσιμεντοβιομηχανία, κ.α.) και σε συμβατικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, συνεπώς θα ακολουθήσει την ίδια πορεία προς διάθεση σε Χ.Υ.Τ.Α..
Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στα Άνω Λιόσια, το οποίο είχε κόστος κατασκευής περίπου 90 εκατ. €, είχε σχεδιασθεί για τη διαχείριση 1.200 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (AΣΑ) ημερησίως, δηλαδή περίπου 360.000 τόνους ετησίως. Είναι ένα καλό εργοστάσιο από απόψεως κατασκευής, αλλά δυστυχώςαπέτυχε στον αρχικό σκοπό του, γιατί δεν υπάρχουν «αγορές» για τα κυριότερα προιόντα του (RDF και κομπόστ) ώστε μετά από την επεξεργάσια διατίθενται ως «απορρίμματα» στον ήδη υπερκορεσμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της Αττικής στα Άνω Λιόσια. Για του λόγου το αληθές, επικαλούμαστε τη «Μελέτη για τη σύνθεση και τη φυσικοχημική ανάλυση των Α.Σ.Α. στην Αττική» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διενεργήθηκε στον Ε.Μ.Α.Κ. των Άνω Λιοσίων και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τη Διαχείριση των Αστικών Απορριμμάτων στη Μεσόγειο την 18η Δεκεμβρίου 2008. Σύμφωνα με την Συνέντευξη Τύπου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) η ετήσια τροφοδοσία του ΜΒΕ είναι 220.000 τόνους, συνεπώς τα δύο τρίτα της αρχικής του δυναμικότητας. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη μελέτη το τελικό αποτέλεσμα της διεργασίας είναι 34% RDF – δευτερογενές καύσιμο, 15% κόμποστ, 26% υπολείμματα, 23% απώλειες ατμού και μάζας και 2,08% ανάκτηση σιδηρούχων και άλλων μετάλλων...... (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ και ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ)
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")