ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟ ΣΥΚΑΜΙΝΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ;

γράφει ο Γιώργος Κόλλιας


Για έναν... απλό έλεγχο πήγε η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη στην περιοχή του Συκάμινου Ωρωπού και σε τοξική χωματερή ανακάλυψε, και μάλιστα σε κοινοτικό οικόπεδο, 10 στρεμμάτων, δίπλα στην κοίτη του Ασωπού ποταμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή που ήδη έχει «δει» τους δείκτες της να χτυπούν κόκκινο λόγω της ρύπανσης και του εξασθενούς χρωμίου.
«Πηγή» της χωματερής τοξικών είναι ο τ. επικεφαλής της κοινότητας Συκάμινου που ενώθηκε ελέω «Καλλικράτη» με το Δήμο Ωρωπού, επί 12 χρόνια τ. κοινοτάρχης και νυν δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, για τον οποίο υπάρχουν αλλεπάλληλες επώνυμες καταγγελίες πως εναπόθετε στη χωματερή αυτή, αλλά και σε δεύτερη (βλ. παρακάτω) τα σκουπίδια των... οικογενειακών του επιχειρήσεων.
Όπως λέει και στη σχετική της ανακοίνωση η Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος για τον ιδιόκτητο χώρο, «διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί, επί σειρά ετών και τουλάχιστον από το 1990, ως παράνομη χωματερή, και όπου διατίθενται ανεξέλεγκτα  απόβλητα».
Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί τι είχε πει η ίδια η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος στις αρχές Αυγούστου στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής: «Παλαιότεροι δήμαρχοι πολλών περιοχών λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών».
Η ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, μετέβησαν, μετά από καταγγελίες και πληροφορίες, στην  πρώην χωματερή της κοινότητας Συκαμίνου (Δήμος Ωρωπού), η οποία βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Ασωπό και μετά από έλεγχο αποκάλυψαν αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικών αποβλήτων, η τοξικότητα των οποίων ελέγχεται. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χωματερή είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης.
Ο έλεγχος στην περιοχή συνεχίστηκε και την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου σε ιδιόκτητο  χώρο,  όπου διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί, επί σειρά ετών και τουλάχιστον από το 1990, ως παράνομη χωματερή, και όπου διατίθενται ανεξέλεγκτα  απόβλητα. Μετά από δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν αυθημερόν, βρέθηκαν μείγματα διάφορων ειδών αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της κοίτης του ποταμού Ασωπού. Κατά τον έλεγχο παρέστη και ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος επισκέφθηκε τις προαναφερόμενες τοποθεσίες και διαπίστωσε τα μείζονα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή από την παράνομη διαχείριση αποβλήτων.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα ανακοινωθούν από την ΕΥΕΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΣΧΟΛΙΟ
Οι εγκληματίες κατά του περιβάλλοντος πρέπει να αποκαλύπτονται και να τιμωρούνται αυστηρά. Δεν είναι θέμα «ηθικής», αλλά ζήτημα ΖΩΗΣ.
Δεν είναι καινούργιο νέο η εμπλοκή αιρετών – και σε- περιβαλλοντικά σκάνδαλα. Η διαφθορά δεν έχει όρια και σίγουρα δεν έχει ευαισθησίες.
Ξεσκέπασμα, λοιπόν, μέχρι το τέλος στην υπόθεση του Συκαμίνου. Και, κυρίως, ενεργοποίηση Δήμου και Δημοτών. Γιατί, επιτρέψτε μας να έχουμε πολλές αμφιβολίες, σχετικά με την δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν και αυτό το έργο, οδηγώντας την υπόθεση σε πλήρη κάθαρση.
Δυστυχώς, έχουμε την αίσθηση ότι μένουν στο επικοινωνιακό κομμάτι και δεν εμμένουν στις αρχικές τους διαπιστώσεις, υποκύπτωντας, ίσως, σε πιέσεις κάθε είδους.
Αλήθεια κ. Καραβασίλη μήπως θυμάστε και μια άλλη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος που οι επιθεωρητές σας είχαν «ξεσκεπάσει»; Μιλάμε για την υπόθεση των ρεμάτων στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Κι εκεί είχαμε «βαρύγδουπες» διαπιστώσεις. Αλλά σιγά – σιγά αρχίσατε να τα μαζεύετε. Κι ακόμη περιμένουμε το πόρισμα. Και το έργο προχωρά. Και τα ρέματα (που ΕΣΕΙΣ διαπιστώσατε ότι υπάρχουν) μπαζώνονται.
Το ίδιο θα κάνετε και στο Συκάμινο; Με την ίδια «συνέπεια» θα κινηθείτε; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")