ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ



Kαι φέτος, όπως και κάθε χρόνο, χάσαμε χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, οι καταστροφικές πυρκαγιές προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον της Χώρας μας.
Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, αμέσως μετά αρχίσαμε τις αναλύσεις… Αναλύσεις που πολύ θυμίζουν την «κολοκυθιά». Μήπως φταίνε οι οικοπεδοφάγοι; Και γιατί να φταίνε οι οικοπεδοφάγοι κι όχι οι ξένοι πράκτορες. Και γιατί να φταίνε οι ξένοι πράκτορες κι όχι οι πυρομανείς. Και γιατί να φταίνε οι πυρομανείς κι όχι…… Και συνεχίζεται το γαϊτανάκι των «ευθυνών», ανακαλύπτοντας κάθε φορά και νέους «φταίχτες».
Όχι ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Όχι ότι το Κράτος και οι Υπηρεσίες του δεν ολιγωρούν. Όχι ότι τα μέσα αντιμετώπισης δεν είναι λίγα και ανεπαρκή. Όχι ότι οι σχεδιασμοί δεν είναι αναποτελεσματικοί.
Όμως αναρωτηθήκαμε άραγε ποτέ ότι μπορεί να φταίμε κι εμείς οι ίδιοι;
Σκεφθήκαμε ποτέ τι κάναμε εμείς;
Προβληματισθήκαμε για την δυνατότητα συμμετοχής μας στην προσπάθεια για την προστασία των δασών;
Όχι!
Οι περισσότεροι από εμάς αρκούμαστε στο να παρακολουθούμε από την τηλεόραση το «θέαμα» της πυρκαγιάς και – ανάλογα με την πολιτική μας τοποθέτηση - να επικρίνουμε την εκάστοτε Κυβέρνηση (μα καλά τελείως ανίκανη είναι) ή να δικαιολογούμε την εκάστοτε Κυβέρνηση (τι μπορεί να κάνει, εδώ καίγεται όλη η Ελλάδα). Και ήσυχοι ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν και κάποιοι «ρομαντικοί» που ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ. Και αυτό το «κάτι» δεν είναι λίγο. Αυτό το «κάτι» είναι ότι πιο ουσιαστικό μπορεί να γίνει για να σωθούν τα δάση μας. Πρόκειται για τους Εθελοντές της Πυροπροστασίας.
Για τους ανθρώπους που αφήνουν την βολή του σπιτιού τους και τα βράδια περιπολούν στα δάση.
Για τους ανθρώπους που δεν ψάχνουν τις αιτίες των πυρκαγιών, αλλά με την συμμετοχή τους αποτρέπουν τις πυρκαγιές.
Για τους ανθρώπους που δεν «κλαίνε» μοιρολατρικά τα καμένα δάση, αλλά διαθέτουν τις δυνάμεις τους για να μην καούν τα δάση.
Δεν είναι «ειδικοί», ούτε «κομάντος». Απλοί άνθρωποι σας κι εμάς είναι που αισθάνονται την ανάγκη να συμβάλλουν ενεργητικά στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Που δεν περιμένουν από κάποια απρόσωπη «Υπηρεσία» να κινητοποιηθεί, αλλά κινητοποιούνται οι ίδιοι. Που δεν σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους λέγοντας ότι «δεν είναι δική μου δουλειά», αλλά θεωρούν ότι είναι και δική τους ευθύνη η ενεργή δράση για το περιβάλλον. Συμμετέχουν σε έναν αγώνα για την Πατρίδα. Γιατί η «Πατρίδα» δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα. Πατρίδα είναι τα βουνά, τα ποτάμια, οι θάλασσες, τα δάση. Πατρίδα είναι ότι μας περιβάλλει.
Κάποιοι τους λοιδορούν βέβαια. Καθισμένοι στον καφενέ, πίνοντας την «φραπεδιά» τους, ειρωνεύονται αυτούς τους ενεργούς πολίτες. Αντιμετωπίζουν κι αυτό το ζήτημα έτσι όπως αντιμετωπίζουν πλέον όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας. Από απόσταση, χωρίς πάθος, χωρίς συμμετοχή. Σύνθημά τους ο στίχος του ποιητή «Κι εμείς οι τρεις στον καφενέ, τσιγάρο, πρέφα και καφέ, βρε δεν βαριέσαι αδερφέ…». Κακόμοιρε Νεοέλληνα πως σε κατάντησαν έτσι.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Έστω και τώρα ξύπνα. Ξέφυγε από την αποχαύνωση της τηλεόρασης κι απ΄ την εικονική πραγματικότητα που σου παρουσιάζει. Ξύπνα. Παράτα τον καφενέ της αποβλάκωσης και του νεκρώματος του νου. Ξύπνα. Όταν θέλεις μπορείς να είσαι ενεργός, δημιουργικός, κοινωνικός. Ξύπνα. Κανένας δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για την ζωή σου από ότι εσύ ο ίδιος.
Εμείς οι Εθελοντές της Πυροπροστασίας σε περιμένουμε δίπλα μας. Σε χρειαζόμαστε. Πρέπει να γίνουμε πολλοί. Πρέπει να βγούμε εμείς μπροστά και να υποχρεώσουμε τους Κρατικούς Φορείς (Δήμους, Κοινότητες, Νομαρχία, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) να ενεργοποιηθούν περισσότερο. Έλα μαζί μας σ΄ αυτόν τον ωραίο αγώνα. Είναι αγώνας για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την ζωή.
Το να είσαι ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ αποτελεί τίτλο τιμής. Κι αυτόν τον τίτλο τον αξίζεις κι εσύ. Φτάνει να το θέλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")