ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΒΑΡΝΑΒΑΣ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΣΧΟΛΙΑ

Έντονη δραστηριότητα σχετικά με το χωροταξικό του "Καλλικράτη" εξελίσσεται στον Βαρνάβα και την ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Δήμοι στην Βόρεια Αττική καθορίσθηκαν ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ με έδρα τον Μαραθώνα (Βαρνάβας, Γραμματικό, Μαραθώνας, Ν, Μάκρη)
ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ με έδρα τον Ωρωπό (Αυλώνα, Συκάμινο, Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Μαλακάσα, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες).
Αντιδράσεις υπήρξαν κυρίως από τον Βαρνάβα, για τον πρώτο Δήμο και Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες και Κάλαμο, για τον δεύτερο Δήμο.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο του Βαρνάβα συνεδρίασε έκτακτα την Κυριακή 2 Μαίου και αποφάσισε ομόφωνα:
1. Τάσσεται κατά του σχεδίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης "Καλλικράτης".
2. Διαφωνεί με την χωροταξική κατανομή, όσον αφορά τον Βαρνάβα.
3. Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Δήμου αποτελούμενου από τον Δήμο Καλάμου και τις Κοινότητες Βαρνάβα, Αφιδνών, Πολυδενδρίου, Καπανδριτίου, με διπλή ονομασία "Αφίδνες-Αμφιαράειο" (κατά πλειοψηφία, με την μειοψηφία να προτείνει το όνομα "Δήμος Αρβανιτών" ) και έδρα το Καπανδρίτι.
4. Προωθεί την εθελοντική συνένωση των ανωτέρω, με βάση την υφιστάμενη Νομοθεσία.
Ανάλογες αποφάσεις ελήφθησαν από τα Συμβούλιο του Καπανδριτίου και  Πολυδενδρίου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αφιδνών έλαβε ανάλογη απόφαση, με την προσθήκη ότι αν δεν τελεσφορήσει αυτή η πρωτοβουλία, τότε να υπαχθεί στον Δήμο Διονύσου (με έδρα τον Αγ. Στέφανο). Το Δημοτικό Συμβούλιο του Καλάμου, με παρόντες, κατά την ψηφοφορία, τους 9 από τους 19 Συμβούλους και με ψήφους 5 έναντι 4 έλαβε απόφαση να παραμείνει ο Κάλαμος στον Δήμο Ωρωπού.
Την Τρίτη 4 Μαΐου 2010 συγκλήθηκε κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλάμου και των Κοινοτικών Συμβουλίων Βαρνάβα, Αφιδνών, Πολυδενδρίου και Καπανδριτίου, στο Καπανδρίτι, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για προώθηση της πρωτοβουλίας για την δημιουργία νέου Δήμου.
Κατά την συνεδρίαση ελήφθη κοινή απόφαση για:
1. Παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Υπουργός Εσωτερικών και τους βουλευτές του Νομού.
2. Διενέργεια Λαϊκών Συνελεύσεων σε όλα τα χωριά μέχρι και το Σάββατο 8 Μαΐου 2010.
3. Πραγματοποίηση Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας την Κυριακή 9 Μαΐου 2010 στον "Κόμβο Ζούρα" του Πολυδενδρίου.
4. Πραγματοποίηση Δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 16 Μαϊου 2010, σε όλα τα εμπλεκόμενα χωριά.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ:

Ως Κοινοτικός Σύμβουλος Βαρνάβα, όταν σε παλιότερη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου (τον Σεπτέμβρη του 2008), συζητήθηκε το σχέδιο συνενώσεων της τότε Κυβέρνησης, είχα τοποθετηθεί και εκφράσει την εξής θέση:
1. Τάσσομαι ΚΑΤΑ του σχεδίου συνενώσεων, για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους
2.  Σε περίπτωση ενδεχόμενης συνένωσης θεωρώ ως συμφέρουσα για την αναπτυξιακή προοπτική στο μέλλον του Βαρνάβα την συνένωση με Γραμματικό και Μαραθώνα.
3. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η πραγματοποίηση Δημοψηφίσματος, για να αποφασίσει ο λαός σε ένα τόσο κρίσιμο για το μέλλον του τόπου θέμα.
(αναλυτικά η θέση μου εδώ).
 Από κει και πέρα όποτε συζητήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο σχετικό θέμα η άποψή μου παρέμενε η ίδια, χωρίς καμία μεταβολή, τόσο στο ιδεολογικοπολιτικό μέρος, όσο και στο θεσμικό.
Μάλιστα στην συνεδρίαση του Κ.Σ. της 19/4/2010 έθεσα ζητήματα που αφορούν το σχέδιο "Καλλικράτης" και συγκεκριμένα το ζήτημα του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των Δημάρχων και της Διαχείρισης των Απορριμμάτων (δες αναλυτικά την πρόταση εδώ).
Δύο φορές σε συνδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βαρνάβα έθεσα το ζήτημα του Δημοψηφίσματος.
Την πρώτη φορά απορρίφθηκε η πρόταση ως "άκαιρη" (κατά την έκφραση του προέδρου), αφού ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί το "χωροταξικό".
Την δεύτερη (έκτακτο Κοινοτικό Συμβούλιο της 2/5/2010) απορρίφθηκε, λόγω ισοψηφίας, παρά την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου (για την ιστορία κατά ψήφισαν οι Κοιν. Σύμβουλοι Παραμυθιώτης Γιώργος, Δήμας Ευάγγελος, Ηλίας Σπύρος, Μήλιος Χρήστος).
Σ΄ αυτήν την συνεδρίαση επαναδιατύπωσα εκ νέου και συνοπτικά την θέση μου, (αναλυτικά εδώ) με της εξής διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη: Η προσθήκη της Ν. Μάκρης, η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους και μεταφέρει νοτιότερα το κέντρο βάρους του Δήμου, στον Δήμο Μαραθώνα, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον Βαρνάβα και είναι απορριπτέα. Κατά συνέπεια τάσσομαι υπέρ της προώθησης της λύσης του Δήμου του ενός Δήμου και των τεσσάρων Κοινοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ:                                                                                                                                                    
Έχοντας πλέον μια συνολικότερη εικόνα της κατάστασης μπορώ πλέον να κάνω ορισμένα σχόλια.
  ΠΡΩΤΟΝ: Κατ΄ αρχήν και εφ΄ όσον είναι πραγματική η επιθυμία του Δημάρχου Καλάμου και των Κοινοταρχών Βαρνάβα, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου και Αφιδνών για την συγκρότηση ενός ενιαίου Δήμου, είναι σαφές ότι διέπραξαν τραγικά λάθη.
1. Την περίοδο προ της ανακοίνωσης του χωροταξικού δεν πραγματοποίησαν εντατικές επαφές με τα κέντρα των αποφάσεων, αλλά βασίσθηκαν στις υποσχέσεις Κυβερνητικών βουλευτών , θεωρώντας  τις δεδομένες κι άρχισαν να ασχολούνται με τις υποψηφιότητές τους.
2. Δεν προχώρησαν στην διενέργεια Δημοψηφίσματος, προκειμένου να είχε εκφραστεί ο λαός της περιοχής ΠΡΙΝ την ανακοίνωση του χωροταξικού κι όχι, όπως σήμερα ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ.
3. Δεν ενημέρωσαν τους πολίτες υπεύθυνα και αναλυτικά για τις υπάρχουσες επιλογές, ώστε να είχε διαμορφωθεί  ένα λαϊκό κίνημα.
Σήμερα προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν μέσα στα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, ότι δεν έκαναν μήνες τώρα, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι δυνατότητες θετικής έκβασης.  
ΔΕΥΤΕΡΟΝ (και σημαντικότερο): Δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαίο μέτωπο και των 5. Ο Δήμος Καλάμου φαίνεται διχασμένος ως προς την επιλογή μεταξύ του Δήμου των 5 και του Δήμου Ωρωπού. Η Κοινότητα Αφιδνών επίσης φαίνεται διχασμένη ως προς την επιλογή του Δήμου των 5 και του Δήμου Διονύσου, με μάλλον υπερτερούσα άποψη τον Δήμο των 5. Αυτές οι καταστάσεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια.
ΤΡΙΤΟΝ: Διακρίνεται μια υποβόσκουσα διαφωνία σχετικά με το όνομα του νέου Δήμου και την έδρα του, η οποία καλύπτεται σήμερα μεν από την πρωταρχική αναγκαιότητα προώθησης του κοινού αιτήματος, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να εμφανιστεί σε δεύτερη φάση.
Με λίγα λόγια και αργήσαμε και ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει βασικά ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση εύχομαι θετική κατάληξη των προσπαθειών .

ΝΕΟΤΕΡΑ ΕΔΩ &ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")