ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 225 .000 ! !

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
Σε προηγούμενη ανάρτησή μας δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων που πήραμε από το blog antixyta.blogspot.gr, στο οποίο αναγράφεται ότι ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. διαφώνησε με την διαδικασία και τον τρόπο που δρομολογούνται τα έργα. Μετά από επαφές που είχαμε με ανθρώπους του Κ.Κ.Ε. πληροφορηθήκαμε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν απλά ενημερωτική, ενώ η ουσιαστική είχε γίνει πριν από λίγες μόλις μέρες και στην οποία το Κ.Κ.Ε. διατύπωσε με σαφήνεια την κατηγορηματική του αντίθεσή του στο Περιφερειακό Σχεδιασμό και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη το σχετικό ρεπορτάζ.
«Την επιλογή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία παραχωρείται στο κεφάλαιο η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, υπερασπίστηκε προχθές ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός.
Ο ίδιος, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επιχείρησε να πείσει ότι η μέθοδος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω των οποίων θα γίνει η κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι η μόνη πρόσφορη μέθοδος, προπαγανδίζοντας υπέρ του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο «έχει ανάγκη ο δημόσιος τομέας», όπως είπε. Απέκρυψε ότι το μάρμαρο, μέσα από την επιλεγείσα αυτή διαδικασία, θα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες που θα κληθούν να καταβάλουν ακόμα πιο ακριβά τέλη καθαριότητας. Προσπέρασε επίσης ο Περιφερειάρχης το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων θα συνεχίσει να διοχετεύεται στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο, καθώς εκεί θα γίνουν οι δύο μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας.
Την πλήρη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση όλου του αντικειμένου της επεξεργασίας και της διάθεσης των απορριμμάτων, εξέφρασαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Τοποθετούμενος εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Ι. Κοκκινόπουλος, υπογράμμισε: «Προκειμένου να υπηρετηθούν -άμεσα πλέον- τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, τόσο της καύσης όσο και της "ανακύκλωσης" των σύμμεικτων απορριμμάτων, επιβάλλεται για τα επόμενα 25 χρόνια η εφαρμογή ενός σφόδρα αντιλαϊκού, αντιπεριβαλλοντικού κεντρικού σχεδιασμού, η αναθεώρηση του οποίου -ύστερα από μακρόχρονη επεξεργασία αλλά και κωλυσιεργία- θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες»!
Κατέθεσε δε τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που συνοψίζεται στα παρακάτω:
   -  Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται στα ισχύοντα ΠΕΣΔΑ στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
   -  Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στο υπόψη αντικείμενο ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με πλήρη δικαιώματα, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών. Για την περίπτωση της Αττικής να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, οι χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. Στο μεταξύ να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε; Θίχτηκε το ΚΚΕ;

Unknown είπε...

Όχι φίλε μου δεν "θιχτηκε το ΚΚΕ". Αλλά τούτο το blog ΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΔΕΟΝΤΟΛΙΑ ΠΑΝΤΑ. Και όταν διαπιστώνεται ανακρίβεια διορθώνεται αμέσως.

ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΡΧΗΣ" ΕΚΛΕΙΣΕ
ΨΗΦΟΙ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙ: 2 (3,2%) - ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 4 (4,8%) - ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΧΙ: 51 (82,3% - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 4 (6,5%) - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ: 2 (3,2%).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ: 8% - ΑΠΟΛΥΤΑ & ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ: 88,8%

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ" ΕΚΛΕΙΣΕ.

ΨΗΦΟΙ: ΝΑΙ: 26 (84%) - ΟΧΙ:
5 (16%)

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ;" ΕΚΛΕΙΣΕ.
ΨΗΦΟΙ:
ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2": 26 (52%)
ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"
: 24 (48%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: 22 (58%)
ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: 16 (42%)

(βλέπε στην στήλη "ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ")